Zuinig rijden? Dat hebt u zelf in de hand


U ziet op regelmatige basis artikelen voorbij komen in AutovoorU waarin aandacht wordt besteed aan zuinige auto’s of gedownsizede motoren. Maar wat nu als u zelf niet zo’n zuinige auto rijdt? Dan hebben wij goed nieuws voor u: zelfs met oudere of minder zuinige auto’s kunt u zuiniger rijden dan u denkt. De truc? Uw rijstijl aanpassen, beter nadenken en slim investeren. Zuinig rijden? Dat hebt u zelf in de hand.

Houd uw auto in goede conditie

Wij beginnen met een punt dat lijkt op het intrappen van een open deur: de staat van uw auto. U verwacht wellicht geavanceerde tips en geheime trucs en technieken maar wij moeten u in dat opzicht teleurstellen. Veel valt of staat met een simpel gegeven: de staat van uw auto. Om efficiënt te kunnen rijden, is het belangrijk dat uw auto in goede conditie is en blijft. Laat uw auto daarom regelmatig onderhouden door een erkende vakgarage of dealer. Een goed onderhouden auto in goede conditie rijdt niet alleen prettiger, u voorkomt hiermee ook defecten en u houdt uw auto veilig. Onderstaande tips werken het beste met een auto die in een goede staat verkeert.

Wat u zelf kunt doen

Schakelgedrag: een eenvoudige basisregel: hoe meer toeren uw motor draait, des te meer brandstof deze verbruikt. Zorg ervoor dat u vroeg opschakelt. De meeste auto’s, ook oudere, schakelen probleemloos door naar een hogere versnelling bij 2.500 toeren per minuut. Indien u uzelf aanleert om eerder op en later terug te schakelen en dit consequent toepast, zult u brandstof besparen.

Anticipatie: wij leven in een klein landje met een zeer dicht en druk wegennetwerk. Het gebeurt waarschijnlijk niet vaak dat u een rustig stuk weg voor u hebt. Afremmen, optrekken en in- en uitvoegen is helaas de orde van de dag, zeker tijdens spitsuren. Juist in die omstandigheden kunt u veel voordeel behalen door goed te anticiperen. Kijk en denk goed vooruit: ziet u een stoplicht of een file opdoemen, ga dan direct van het gas en laat de auto zoveel mogelijk uitrollen. Wanneer u moet optrekken, doe dit dan gedoseerd en niet te bruusk. Voorkom veelvuldig hard optrekken en afremmen. Wanneer u zich in dicht verkeer bevindt, houd dan afstand tot uw voorganger: dit stelt u in staat om beter op situaties in te spelen.

Continue belasting: probeer waar het kan zo veel mogelijk een constante snelheid aan te houden. Zet de auto hierbij altijd in de hoogst mogelijke versnelling. Bij moderne auto’s is doorgaans het rijden van 50 km/u in de 5e of 6e versnelling echt geen probleem: probeert u het eens.

Cruise control: beschikt uw auto over cruise control? Gebruik dit dan wanneer de situatie het toelaast. Het helpt u bij het bovenstaande punt. Zeker tijdens lange ritten kunt u zo veel brandstof besparen.

De maximumsnelheid: goed, u mag ergens 100, 110, 120 of 130 km/u rijden. Moet u dit ook doen? Dat hangt natuurlijk geheel van uzelf af. Iedereen wil natuurlijk opschieten maar ten koste van wat? Op snelwegtempo draaien de meeste motoren tussen de 2.750 en 3.250 toeren per minuut. Juist daar ligt een kritische grens die het verbruik behoorlijk kan beïnvloeden. Voor het verbruik is het gunstig om het toerental onder de 3.000 toeren per minuut te houden. Dit zou kunnen betekenen dat u in plaats van 120 km/u 110 km/u gaat rijden. Doet u dit consequent, dan bespaart u flink op de brandstof. En die 10 km/u extra die u in een vol uur aflegt, mist u die nu werkelijk?

De boordcomputer: indien uw auto is uitgerust met een boordcomputer die het verbruik weergeeft, loont het om hier gebruik van te maken. Het kan u helpen bij het toepassen van de bovenstaande tips. Meten is weten: houd het verbruik van uw auto goed in de gaten om te zien op welke punten u verbetering kunt bewerkstelligen.

Airconditioning: steeds meer auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met “slimme” airconditioning: een variant waarvan de componenten alleen in werking treden op het moment dat er daadwerkelijk koeling of verwarming nodig is. Heeft uw auto airconditioning? Wees dan kritisch in het gebruik. Veel aircosystemen hebben een “eco” modus waarmee de airconditioning wordt uitgeschakeld en de auto gekoeld of verwarmd wordt middels de reguliere ventilatie. In de meeste omstandigheden volstaat dit prima. Airconditioning zorgt, zeker bij minder krachtige motoren, voor een flinke toename van het verbruik.

Waarin u kunt investeren

Brandstof: de ene brandstof is de andere niet. U kent ongetwijfeld de “premium” brandstoffen als Shell V-Power of Total Excellium. Natuurlijk zit hier een uitgedachte marketingstrategie achter maar dat betekent niet per definitie dat deze brandstoffen niet doen wat zij beloven. Ook in brandstof zit namelijk kwaliteitsverschil. Brandstof van een A-merk is doorgaans duurder, maar vaak ook van een betere kwaliteit. Voor benzinemotoren kan het tanken van euro 98 ook lonend zijn. Of het in uw geval werkt, is een kwestie van proberen en checken. Rijdt uw auto werkelijk verder op een premium brandstof en zo ja, rechtvaardigt dit de hogere kosten? De reden dat deze brandstoffen in sommige gevallen voor een daling van het verbruik kunnen zorgen, is omdat zij hogere kwaliteit kunnen bieden en daardoor voor een betere, efficiëntere verbanding zorgen. Wij zeggen bewust “kunnen” want het is niet altijd zo. Uit meerdere onafhankelijke tests, blijkt echter dat met name voor krachtige en/of moderne motoren het tanken van een premium brandstof lonend kan zijn.

Banden: uw banden vormen het enige contact van uw auto met het wegdek. Goede banden kunnen daarom het verschil maken. Budgetbanden zijn niet per definitie slecht(er) maar de kans dat u comfortabeler, veiliger én zuiniger rijdt met een band van een A-merk is groot. De rolweerstand van de band is van grote invloed op het verbruik van uw auto. Niet voor niets worden op zuinige modellen en moderne auto’s banden met een lage rolweerstand standaard gemonteerd. Het concept is simpel: om de auto in beweging te houden is energie nodig, welke geleverd wordt door de motor. Banden die tijdens het rollen minder weerstand leveren, hebben minder energie nodig om in beweging te blijven.

Onderhoud: wij schreven het al aan het begin van dit artikel: het onderhoud van uw auto is belangrijk voor het verbruik. Onder onderhoud vallen ook zaken als smeermiddelen. Gebruik altijd de door de fabrikant aanbevolen motorolie van hoge kwaliteit (A-merk). Breng uw auto regelmatig naar uw garage of dealer met inachtneming van de door de fabrikant aanbevolen intervallen.

 

Zuinig rijden? Dat hebt u zelf in de hand

Recent Content