Voorzichtige update maar grote stap vooruit voor Skoda Octavia


Waar sommige fabrikanten radicaal te werk gaan bij het vernieuwen van modellen, pakte Skoda de ontwikkeling van de nieuwe Octavia zeer voorzichtig aan. Het Tsjechische merk staat niet bekend om rare uitspattingen en waarom zouden zij ook? De eerste twee generaties van de Skoda Octavia hebben immers prima gescoord. Het recept van het merk is vrij simpel: moderne techniek, een ingetogen ontwerp en veel comfort en luxe voor relatief weinig geld. De derde generatie van de Skoda Octavia is ook weer volledig met deze filosofie in gedachten ontwikkeld en dus zien wij hier geen opvallend nieuw model maar een ingetogen doorontwikkeling. Voorzichtige update maar grote stap vooruit voor Skoda Octavia.

“De Skoda Octavia is de spil van ons merk”, aldus Skoda CEO Winfried Vahland. “Als geen ander model toont deze auto de kernwaarden van Skoda: veel ruimte, kwaliteit, een nauwkeurige afwerking, moderne en volwassen technologie, een tijdloos design, zeer goede praktische eigenschappen en de beste prijs-kwaliteitverhouding. Onze klanten verwachten steeds meer. Daarom was onze doelstelling om de derde generatie van dit model nog beter te maken. Dat blijkt ook uit de eigenschappen van de nieuwe Octavia, want deze auto is een klasse op zich.”

Gegroeid voor nog meer ruimte

De Skoda Octavia beschikt over zeer gangbare maten maar biedt traditioneel meer ruimte dan de meeste concurrenten. Die ruimte was ook nu weer een belangrijk punt bij het ontwerpen van de Tsjechische middenklasser. Kennelijk viel er niet veel meer uit te halen zonder de auto te vergroten: de nieuwe Octavia is een forse 9 centimeter langer en 4,5 centimeter breder dan het huidige model. Ook de wielbasis groeit mee met bijna 11 centimeter. Wij hebben het nog niet in de praktijk kunnen ervaren maar ons vermoeden is dat de nieuwe Octavia qua ruimte heel dicht in de buurt komt van zijn grote broer Superb. Aangezien dat werkelijk een ruimtewonder is, lijkt de Octavia over goede papieren te beschikken.

Meer dynamiek

Qua vormgeving hoeven wij niet heel veel te melden. Skoda zou Skoda niet zijn als een nieuw model geen logische, gemoderniseerde doorontwikkeling is van zijn voorganger. In het geval van de Octavia betekent dit dat de auto, mede door zijn toegenomen lengte, gestrekter oogt. De scherper oplopende flanklijn geeft de auto een meer dynamische uitstraling. Dit misstaat hem naar onze mening zeker niet. De auto heeft wat meer body en hier en daar bespeuren wij een vleugje Volkswagen Passat en Volkswagen Jetta. Ook het interieur van de Octavia heeft een upgrade ondergaan. De vormgeving was altijd al netjes en de afwerking dik in orde maar om nu te zeggen dat wij er echt warm van konden worden… nee. Het interieur van de nieuwe Octavia is net zo zakelijk maar nu iets meer “premium” om maar eens een populaire term te gebruiken.

Flink wat technische nieuwtjes

De ingrijpendste wijzigingen treft men in de uitrusting. De Octavia is altijd een redelijk rijk uitgeruste wagen geweest maar met alle recente ontwikkelingen bleef de auto de afgelopen tijd een beetje achter. Nu niet meer want de uitrusting is behoorlijk gemoderniseerd: een noodstopsysteem met botspreventie, rijbaancontrole, vermoeidheidsdetectie, negen airbags en een actieve motorkap (die bij aanrijdingen een stukje omhoog komt om letsel bij voetgangers te verminderen) kunnen allemaal worden geleverd op de nieuwe Skoda Octavia. Natuurlijk heeft het merk ook het motorenaanbod onder de loep genomen. De Skoda Octavia kan worden uitgerust met een 1.6 liter TDI met een gemiddeld verbruik van slechts 3,4 l/100 km. en een CO2-uitstoot van 89 g/km. De Nederlandse importeur laat overigens weten dat wij special voor de vaderlandse markt wellicht een nog zuinigere versie kunnen verwachten in de toekomst. In eerste instantie zal er een keuze zijn uit vier benzine- en vier dieselmotoren met de 132 kW/180 pk sterke 1.8 TSI als voorlopig topmodel. Ook een extra sportieve Octavia RS staat in de planning evenals vierwielaandrijving. Op gebied van comfort mag men (optioneel) rekenen op zaken als een DSG automaat, adaptieve cruise control, een grootlichtassistent, automatische parkeerassistent, verkeersbordherkenning, een panoramisch schuif/kanteldak, een nieuwe generatie audio- en navigatiesystemen, keyless entry en “Driving Mode Selection” waarmee de bestuurder zelf een comfortabele, zuinige of sportieve modus kan selecteren. Een echte noviteit is de introductie van “swipen” op de touchscreens van de multimediasystemen. Hiermee laten zij zich bedienen als een smartphone.

De nieuwe Skoda Octavia staat komend voorjaar bij de dealers. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.

 

Voorzichtige update maar grote stap vooruit voor Skoda Octavia

Recent Content