Volvo Cars Gent moet goedkoper gaan produceren.


‘De vestiging van Volvo Cars in Gent moet zich zorgen maken als ze niet meer concurrentieel is.’ Die waarschuwing komt uit de mond van Geert Bruyneel, de Belg die eerder directeur was van de Gentse fabriek en sinds vorig jaar een topfunctie bekleedt op het Zweedse hoofdkantoor van Volvo in Göteborg. Volvo Cars Gent moet goedkoper gaan produceren.

De waarschuwing is vooral bedoeld op de loonkost in ons land, iets om over na te denken door de huidige regeringsonderhandelaars. Als de Belgische vestoging even goed presteert als de Volvo-fabriek in Torslanda (Zweden) en de wereldwijde verkoop zou tegenvallen, dan zal er in Gent geschrapt worden en niet in Zweden.

Op dit moment is Gent nog efficiënter en worden de auto’s op een goedkopere manier gebouwd. Maar als Torslanda efficiënter wordt, dan moet Gent zich ook verder aanpassen.

LOONLASTEN VERLAGEN

Als Volvo Cars Gent niet efficiënter kan werken, dan moeten de loonkosten omlaag. De site in Gent kampt met een loonhandicap van 15 procent tegenover de andere vestigingen. De regering liet de loonlasten in de hele autosector met 3,5 procent zakken nadat Li Shufu, grote man bij Volvo-eigenaar Geely, deze handicap bij een bezoek aanhaalde.

Maar volgens Bruyneel is dat dus niet genoeg. De lastenverlaging zou pas tegen 2019 het volle effect hebben, maar dat zou sneller moeten.

TOEKOMSTKIJKEN

Over de komst van het nieuwe SPA-platform is nog weinig bekend. Volvo maakte bekend dit enkel in Zweden te produceren en er wordt pas volgend jaar beslist welke modellen in Gent zullen geproduceerd worden. Op dit moment rijden in Gent de S60, XC60 en V40 van de band. De opvolger van de XC60 zou op het SPA-platform gebouwd worden.

 

Volvo Cars Gent moet goedkoper gaan produceren.

Recent Content