Een groter blok, de terugkeer van de handbak, zuiniger en sneller. Zou er nog slecht nieuws te melden zijn? Volkswagen Polo GTI: rijtest.
Upsizing is het nieuwe downsizing
We wisten het wel, er is geen “substitute for cubic inches”. De vorige Polo GTI had de “befaamde” 1.4 twincharger onder de motorkap, een blok wat achteraf niet uitblonk in betrouwbaarheid en dat zal een reden zijn dat Volkswagen in de gefacelifte Polo een compleet ander blok monteert. Het is groter (1,8 versus 1,4 liter), krachtiger (192 versus 180 pk) en ook nog eens zuiniger (tot 10%). Hebben we al die jaren met grasmaaierblokjes rondgereden, terwijl het dus ook kan met meer slagvolume. En de turbo bleef ook, dus geen “Japanse” toestanden (hallo Honda, Toyota) met koppelkrommes die niet meer van deze tijd zijn.

De nieuwe 1.8 is er een uit de EA888 familie en is een afgeleide van het tweeliter blok uit de Golf GTI. Met een vermogen van 192 pk zet het Polo GTI blok geen nieuwe benchmark qua vermogen per liter, maar de Polo GTI wordt er snel zat van. Het maximumkoppel van 320 Nm is beschikbaar tussen 1450 en 4200 tpm. Combineer dat met het relatief lage gewicht en het resultaat is een auto die je ook heerlijk schakellui kan rijden. Vanaf 80 km/u hoef je voor een beetje voortgang de zesde versnelling niet meer te verlaten, maar het loont wel om te schakelen.

De Polo GTI met DSG bak heeft overigens een lager maximaal koppel van 250 Nm, maar dankzij een extra versnelling en het razend snelle schakelen zijn de prestaties identiek. Alleen het verbruik is met een DSG-bak nog lager.

De redline is weg.
Dat klinkt goed, maar dat is het niet. Even voelde ik me zoals pubers op zoek naar het heilige plekje bij degene van het tegenovergestelde geslacht. Je denkt dat je er dicht bij bent, maar het zou ook kunnen dat de tegenpartij een bijzonder gevoelige navel heeft. De Polo GTI heeft zo’n redline, hij is er wel, maar de frigide bitch laat je er nooit bij. De 1.8 TSI levert het maximum vermogen van 192 pk af tot 6200 tpm (en vanaf 4200 tpm bij de handbak en 5400 tpm bij DSG). Daarna dooft het heilige vuur en stort de power in. In de eerste tweede versnellingen kom je nog in de buurt van de redline, maar daarboven overlijd je eerder uit verveling dan dat je de redline werkelijk bereikt.

Gelukkig voel je wel wanneer het 1.8 TSI blok het minder naar zijn zin begint te krijgen, net na 6200 tpm is het beter om op te schakelen. Dankzij het giga-koppel valt de Polo daarna niet dood, maar stoomt gewoon verder. Het is uiteindelijk ook deze indruk die de aandrijflijn van de Polo GTI: ruim meer dan voldoende. En dat is zoals het hoort bij een hothatch.

Lekker speels
Van het onderstel kunnen we blij worden, heel blij zelfs. Gezien het formaat auto en de sportieve missie, krijgt de Polo GTI uiteraard een stevig onderstel. Als je dit echter te stevig vindt, dan is een GTI-achtige simpelweg niets voor jou. We reden de Polo GTI met het standaard onderstel, optioneel is ook nog een instelbare variant verkrijgbaar die alleen effect heeft op de demping (wat geen levensgrote verschillen oplevert).
Ik zal je niet vermoeien met de details van de wijzigingen aan het onderstel, het was al erg genoeg dat wij een lange presentatie erover moesten ondergaan. Alle wijzigingen zijn bovendien irrelevant, want het is vooral het karakter van de Polo GTI wat lijkt aangepakt te zijn. De Polo GTI rijdt leuk, speels zelfs, met momentjes van liftoff overstuur. De besturing zou iets beter mogen communiceren, maar verder viel er weinig te klagen. Dit is hoe een hothatch hoort te zijn. Scherp, snel en met een rauw randje. De achterkant laat zich lekker zetten door de bocht in te remmen en bij gas liften in de bocht duikt de neus naar de binnenkant van de bocht en zet de kont soms dat vermakelijke stapje opzij.

Is het een echte GTI?
Die versnellingspook straalt net zo veel exclusiviteit uit als een papieren zak, maar gelukkig wist VW de rest van de details goed te krijgen. Binnenin vinden we een GTI stuurtje, mooie aluminium pedalen en fijne sportstoelen met het het bekende GTI ruitje. De uitlaat-inflatie heeft de Polo GTI nog niet bereikt en dus steekt er een verchroomde dubbelloops uitlaat uit de sportief gesneden achterbumper. GTI badges en de specifieke GTI grille met rode bies die doorloopt in de koplampen maken het plaatje compleet.
Doe eens gek, koop een GTI
Voor de prijs hoef je het niet (echt) te laten. De handbak zal rond de 24 mille gaan kosten, de Polo GTI met DSG-bak rolt voor 25.790 euro de showroom uit. Het is veel geld voor een Polo, immers voor zoveel knaken kan je ook een Golf kiezen. Een Golf van 25 mille rijdt als dertien in een dozijn. Iedereen heeft er één en spannend rijdt het niet. Zet je dus over de 25% bijtelling van de Polo heen en kies met je hart.
Volkswagen Polo GTI: rijtest