VERGETEN AUTO #99: RENAULT 11 TURBO


In de jaren ’80 keken veel constructeurs met afgunst naar Volkswagen. Daar hadden ze de Golf in het gamma, met een dikke GTI als topvariant. Bij Renault lanceerden ze daarom de R 11 Turbo in 1983. VERGETEN AUTO #99: RENAULT 11 TURBO.

En eigenlijk voerden ze niet alleen de R 11 Turbo door, ook van de R 9 kwam er een Turbo-variant, al was die minder gegeerd hoewel ze beiden op hetzelfde chassis stonden en dezelfde motor doorvoerden.

SPORTVERLEDEN

De motorisaties van de R 9 en 11 Turbo waren niet van de nieuwste generatie. Als basis werden motoren van de ‘Cléon-Fonte’ familie gebruikt, een motorenfamilie die door Renault werd ontwikkeld in de jaren ’60. Het waren performance-motoren die in de sportieve modellen werden gebruikt, zo vind je ze terug in de Alpine A110, de R8 Gordini en de R5 Turbo in alle fases.

Voor de R11 Turbo werd een versie gebruikt met 1.397 cc. Renault monteerde een laterale nokkenas en gaf hem ook een Garett-Turbo. Daarmee was de R11 Turbo goed voor 105 pk in eerste instantie, later werd dat 115 pk. In tegenstelling tot de R5 Turbo was de R11 meer op comfort gericht. In rallyversie was er wel 220 pk uit te halen.

CITROËN-VERLEDEN

Het design van de R11 is opvallend. Waar de R9 de brave sedanvormen aanneemt, is de R11 een hatchback met een volledig glazen kofferklep. Het kofferraam plooit ook rond de zijkanten. Vooraan kreeg je een Amerikaans ogend design, met vierkante koplampen, in de Turbo-versie werden dat zelfs dubbele koplampen. Verantwoordelijk voor dat design was Robert Opron, die je kan kennen van allerlei Citroën-ontwerpen zoals dat van de SM, de CX of de GSA. Ook bij Renault was hij aan de slag, tussen 1975 en 1985 ontwierp hij daar onder meer ook de R 25 en de Fuego.

De productie van de R11 eindigde in 1989, wat hem tegenwoordig tot oldtimer maakt, met een gunstiger BIV-regeling. Toch mag je goed zoeken vooraleer je een R11 Turbo vindt, want erg veel zijn ze destijds niet verkocht. Voor een R9 Turbo ben je er helemaal aan voor de moeite, die zijn echt een zeldzaamheid. Vind je er toch een, dan varieert de prijs enorm tussen de 1.500 en de 5.000 euro. Let bij de zoektocht vooral op het respecteren van de onderhoudsintervallen want wie dat niet deed, heeft verhoogde kans op joint de culasse of een kapotte turbo.

Bron

 

VERGETEN AUTO #99: RENAULT 11 TURBO

Recent Content