TU/e presenteert 1:500 stadsauto


Studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteren vandaag de zuinigste stadsauto van Nederland op de Automotive Campus in Helmond (NB). TU/e presenteert 1:500 stadsauto.

De auto met de naam ‘Isa’ is een elektrische tweepersoonsauto met bagageruimte en goed voor een verbruik van 1 op 500 omgerekend naar het verbruik van een benzineauto.

Isa – volgens de ontwerpers synoniem voor ‘wonderschone dame’ – is ontworpen door het TU/e-studententeam TU/ecomotive met als doel een praktische, comfortabele en zuinige stadsauto te zijn. De dertien studenten zijn erin geslaagd een extreem lichte auto te bouwen, van slechts 200 kilogram. Ter vergelijking: de eveneens elektrische Renault Twizy weegt zo’n vijfhonderd kilo. Met een maximale snelheid van zestig kilometer per uur is dit vooral een auto voor in de stad. Toch doet het leren interieur, een keuring voor een Nederlandse kentekenplaat en het volwaardige entertainmentsysteem van de auto niet onder voor andere weggebruikers.

De studenten presenteren de auto aan pers en publiek voorafgaand aan een ‘roadtrip’ vanaf de Automotive Campus in Helmond via diverse steden en locaties naar Hilversum. Met de roadtrip wil het studententeam laten zien dat elektrisch rijden de toekomst is op het gebied van mobiliteit – één van de drie maatschappelijke focusgebieden van de universiteit. Vervolgens komt de auto in actie tijdens de Shell Ecomarathon in Rotterdam van 15 t/m 18 mei. Tijdens deze competitie strijden meer dan 200 Europese studententeams om de titel: zuinigste voertuig.

Een podiumplaats zit er straks in Rotterdam, met concurrentie van driehonderd teams uit heel Europa, niet in, zo houdt het team vol. “Daarvoor is onze auto eigenlijk al te groot, te lomp”, aldus De Penning. De Eindhovense studenten willen wel inzetten op de Offtrack Award voor de auto die onder andere hoog scoort op design en veiligheid. Poort: “Dit concept is echt nieuw. We hebben niet alleen een zuinige auto willen maken, maar ook een auto waarin mensen wíllen rijden, die in het straatbeeld past dus niet te futuristisch is. Het zou mooi zijn als Isa uiteindelijk tot een productieauto leidt.”

 

TU/e presenteert 1:500 stadsauto

Recent Content