Toyota zet stap richting draadloos opladen met WiTricity


Toyota en WiTricity, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in draadloze energie-overbrenging, hebben een licentieovereenkomst getekend. Toyota zet stap richting draadloos opladen met WiTricity.

Toyota heeft sinds 2011 aandelen in WiTricity om de ontwikkeling van het draadloos laden van (PH)EV’s te bevorderen en promoten bij autofabrikanten. Ook op technisch gebied werd er de afgelopen jaren samen gewerkt.

Met het ondertekenen van de licentieovereenkomst zal Toyota de optie tot draadloos opladen aan kunnen bieden op hun toekomstige (PH)EV’s, waarschijnlijk al met de nieuwePrius. De 25 kW draadloze laadstations van 50 bij 50 centimeter zullen door een derde partij worden geproduceerd onder licentie van WiTricity. Een kleinere resonator van 20 bij 20 centimeter wordt onder de auto bevestigd om de magnetische resonantie van onder het wegdek op te kunnen vangen.

De technologie van WiTricity draagt elektriciteit veilig over een afstand en maakt de huidige laadkabels overbodig. Toyota ziet deze technologie als een belangrijk omslagpunt op de markt vanwege het gemak voor de eigenaar van een (PH)EV.

Laden met de huidige draadloze stations van WiTricity zou vier uur kosten met een lege accu, maar het bedrijf wil met behulp van gelijkstroom en hogere voltages de laadtijd verkorten tot 20 minuten. Het systeem zal in het begin worden ingezet voor privégebruik, maar mettertijd zal het ook op bedrijfsterreinen en in parkeergarages worden geïnstalleerd.

 

Toyota zet stap richting draadloos opladen met WiTricity

Recent Content