Toyota begint eind 2014 met productie van waterstofauto’s


Terwijl de aandacht qua alternatieve aandrijvingen bij veel merken op EV’s ligt, wedt Toyota niet op één paard en geeft het waterstofauto’s straks een kans. Toyota begint eind 2014 met productie van waterstofauto’s.

Op de autoshow van Genève liet Toyota met de FCV Concept zien dat waterstof-auto’s met een brandstofcel aan boord nog steeds hoog op de agenda staan bij het merk. Volgens de Japan Times wordt daar in december van dit jaar een vervolg aan gegeven, bronnen melden aan de krant dat er “een aantal dozijn per maand” zullen worden geproduceerd en de uitlevering ook dit jaar al zal plaatsvinden. Een jaar eerder dan gepland. Hoe de auto er uit komt te zien is verder niet bekend, maar we gokken een stuk minder spannend dan de FCV.

De auto zal eerst alleen in Japan worden verkocht en daar omgerekend rond de €57.200 gaan kosten. Zo gaat dat met nieuwe technieken, die zijn in het begin stervensduur. In het volgende decennium zou de prijs echter al gehalveerd kunnen worden, aldus de Japanners.

Het is de vraag of Toyota’s doorzettingsvermogen qua waterstofauto’s, waarin waterstof middels een brandstofcel wordt omgezet in stroom voor de elektrische aandrijving, voor een doorbraak kan zorgen. Ze zijn daarnaast niet de enige die het vluchtige goedje willen gaan gebruiken in auto’s. BMW werkt, samen met Toyota, al aan de techniek en onlangs maakte Daimler, Nissan en Ford eenzelfde soort samenwerking bekend. Zij willen in 2017 een trio betaalbare waterstofauto’s op de markt brengen. Daarnaast timmert Honda al jarenlang aan de waterstofweg, en heeft al de FCX Clarity op de markt gebracht. Verder doen Hyundai (Kia), Mazda, Suzuki en GM er ook onderzoek naar.

Toyota begint eind 2014 met productie van waterstofauto’s.

Recent Content