Toen & Nu: audiosystemen


Als de techniek ergens in rap tempo verandert dan is dat wel in de auto-industrie. In deze rubriek nemen wij allerhande techniek onder de loep die vroeger werd gebruikt en heden ten dage is verbeterd. In deze aflevering. Audiosystemen. Toen & Nu: audiosystemen.

Van LP’s naar cassetebandjesVeel mensen beschouwen de auto als één van de fijnste plekken om te luisteren naar hun favoriete muziek. Je zit vaak alleen en door de gesloten ruimte zul je niet snel gestoord worden door invloeden van buitenaf. In de jaren vijftig waren het vooral de Amerikanen die experimenteerden met verschillende vormen van car HiFi. Zo maakte het bedrijf Motorola mogelijk dat speciale – door Columbia Records geproduceerde – LP’s ook in de auto beluisterd kon worden. Dit veranderde toen het Nederlandse Philips halverwege de jaren ‘60 het cassettebandje introduceerde en de markt werd overspoeld met zogenaamde cassettedecks.

Ruimtelijker en voller geluidEind jaren ‘80, na de doorbraak van de CD speler, richtten de fabrikanten zich op het verbeteren van de geluidskwaliteit door middel van krachtigere versterkers en speakers. De luxere en grotere automodellen werden voorzien van gescheiden systemen in de vorm van bass speakers in de deuren en kleinere speakers voor de midden- en hoge tonen in het dashboard. Het resultaat was minder vervorming en een ruimtelijker geluid. Vooral de hoedenplank in een sedan bleek uitstekend geschikt voor grotere speakers. De kofferruimte daaronder diende als klankkast waardoor er relatief lage tonen hoorbaar waren.

Volvo en DynaudioAan het einde van de jaren ‘90 was het Volvo dat vooraan liep op het gebied van de zogenaamde ‘Premium audio systemen’. Zij gingen een samenwerking aan met het eveneens Zweedse Dynaudio voor een geluidssysteem in de Volvo C70. Dit systeem, dat 10 speakers telde, werd al snel uitgeroepen tot het beste wat destijds verkrijgbaar was in een auto. De concurrentie zat echter niet stil en zou al snel volgen. Zo ging Mercedes een samenwerking aan met Harman & Kardon terwijl Audi koos voor een systeem van B&O in de A8. Kartonnen, dualcone speakers werden vervangen door moderne kunststof exemplaren en in de kofferruimte werd vaak een plaatsje gereserveerd voor een subwoofer. Een extra krachtige versterker zorgde voor de nodige Wattages die destijds voornamelijk nog werden afgespeeld van CD’s.

Mark Levinson en GreenedgeVandaag de dag zien wij dat deze techniek ook wordt doorgetrokken naar de compactere klasse. Zo is het B&O systeem van Audi ook leverbaar in de A3 en kun je zelfs in een Ford Focus of Fiesta kiezen voor betere geluidskwaliteit van het merk Sony. Een USB stick en een Spotify abonnement op de smartphone hebben de CD bijna verdrongen en Bluetooth audio streaming rukt steeds harder op. Het laatste nieuws komt van het Japanse merk Lexus. Zij werken al een dik decennium samen met het vooraanstaande Mark Levinson. Alleen Lexus – in tegenstelling tot Harmann & Kardon en B&O – mag gebruik maken van hun kennis. De huidige GS450H is uitgerust met een 845 Watt en 17 speakers tellend systeem dat samen met een 7.1 surround sound versterker zorgt voor een ongekende geluidservaring. Het heeft een maximale vervorming van slechts 0.05 dat vergelijkbaar is met een zeer prijzige installatie thuis. De grootste noviteit van deze installatie is de Greenedge techniek. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en compactere en lichtere versterkers die maar liefst 90% efficiënter presteren dan de modellen zonder Greenedge.

Toen & Nu: audiosystemen

Recent Content