Toen Fiats nog dik waren: de 8V Vignale uit ’53


Jazeker, je kijkt naar een oud Fiatje.

En niet zomaar één, zoals je natuurlijk al had opgemerkt. Dit is de Fiat 8V Vignale. Een prachtige sportcoupé die het Italiaanse merk bouwde in het begin van de jaren 50. Zijn naam heeft-ie te danken aan het feit dat er onder de motorkap een tweeliter V8 ligt. Fiat mocht die term echter niet gebruiken omdat Ford destijds copyright had op ‘V8′. Vandaar dat Fiat de combinatie omdraaide en de auto 8V noemde, ook wel de ‘Otto Vu’. Toen Fiats nog dik waren: de 8V Vignale uit ’53.

De V8-motor was ontworpen voor een luxe sedan die het merk in eerste instantie wilde gaan bouwen. Toen dat project afgekapt werd, zag Fiat haar kans schoon de motor in deze prachtkoets te leggen. Het 1996 cc blok levert ongeveer 105 pk gekoppeld aan een 4-traps handbak, goed voor een top van 190 km/u. Heel wat voor die tijd. Verder heeft de auto onafhankelijke wielophanging en werden er verschillende races mee gereden. De 8V won zelfs de Italiaanse GT kampioenschappen van 1954 in de tweeliterklasse.

Het model was echter maar een kort leven geschonken. Tussen 1952 en 1954 zijn er slechts 114 van geproduceerd. De fabrieken moesten na drie jaar ruimte maken voor meer gangbaardere modellen.

Vignale

Het originele coupeetje is ontworpen door Danta Giacosa en Luigi Rapi, twee befaamde Italiaanse ontwerpers, maar de auto die hier op het Concours d’élégance staat, is een Vignale Coupé. Aangepast door de gelijknamige carrosseriebouwer Vignale. Die bouwde in een zeer beperkte oplage vijf varianten van de 8V. Vijf Coupés, een Spider, een Coupé Corsa en tenslotte drie Demon Rouges met een wat agressiever uiterlijk.

Vignale heeft zijn diensten bewezen. Wat een schitterende bak is dit. Het Italiaans design heeft wat Britse trekjes en staat in precies de juiste kleurcombinatie op de foto. Dit exemplaar is in bezit van Nederlander Jan Veening. 

Toen Fiats nog dik waren: de 8V Vignale uit ’53

Recent Content