TESLA SLUIT VIERDE KWARTAAL AF MET WINST


Tesla heeft zojuist de cijfers van het vierde kwartaal van 2018 – en dus ook de totaalcijfers van het afgelopen jaar – gepubliceerd. Dat betekent belangrijk nieuws voor de aandelenmarkt, Tesla is immers een beursgenoteerd bedrijf. Tesla kon in de genoemde periode weer winst maken – en verkocht vorig jaar bijna 140.000 exemplaren van haar Model 3. TESLA SLUIT VIERDE KWARTAAL AF MET WINST.

OMZETSTIJGING

De omzet van Tesla steeg in het vierde kwartaal van 2018 met 4 procent tot 7,2 miljard dollar. In de voorgaande drie maanden was dit 6,8 miljard dollar. Voor het jaar als geheel voorspelt het Californische high-techbedrijf een omzet van iets minder dan 21,5 miljard dollar – bijna twee keer zoveel als in het voorgaande jaar. Alleen al de automobieltak droeg 18,5 miljard dollar bij. Dit is voornamelijk te danken aan Model 3. De energiesector met stationaire Tesla-accu’s en zonne-energiesystemen van SolarCity genereerde ongeveer 1,5 miljard dollar, en nog eens 1,4 miljard uit de dienstverlenende sector en andere sectoren, zoals de verkoop van emissievrije voertuigkredieten.

WINST

De winst van 139,5 miljoen dollar (gelijk aan 121,5 miljoen euro) was meer dan de helft van het vorige kwartaal (meer dan 300 miljoen dollar), maar de boodschap van CEO Elon Musk is duidelijk: “We blijven in de plus. Maar dit is niet vanzelfsprekend, gezien de aanhoudend hoge investeringen in wereldwijde groei. Vorig jaar was het beslissende jaar in de geschiedenis van Tesla”, aldus het kwartaalverslag. Er staat eind 2018 nog steeds een tekort van bijna een miljard dollar in de boeken.

MODEL 3

De belangrijkste omzetstijging is zoals gezegd te danken aan het Model 3. Dit voertuig is bedoeld voor een grote doelgroep en er werd dan ook een flink aantal van verkocht. Met ongeveer 140.000 verkochte eenheden in 2018 was Model 3 “het best verkochte premium voertuig (inclusief SUV’s) in de VS”, concludeert Tesla. Alleen al in het vierde kwartaal werden 63.359 exemplaren van Model 3 geleverd aan klanten in Noord-Amerika, 13 procent meer dan in het vorige kwartaal. Naar verluidt was het bedrijf in staat om de productie van voertuigen in het vierde kwartaal verder te verbeteren.

PRODUCTIEPROCES

Tesla wordt echter niet veel concreter, maar stelt: Elk onderdeel van het productieproces heeft bewezen dat het in staat is om 24 uur per dag te draaien om samen 7.000 voertuigen per week te produceren. De kosten per voertuig zullen nog verder dalen. Tesla zou het aantal arbeidsuren per voertuig met nog eens 20 procent hebben teruggebracht ten opzichte van het derde kwartaal en de brutomarge van het Model 3 stabiel hebben gehouden op meer dan 20 procent. Tegen het einde van 2019 zullen Elon Musk en zijn team wereldwijd al 10.000 voertuigen van Model 3 per week produceren, waarvan 7.000 in de bestaande fabriek in de VS voor de Amerikaanse en Europese markt en nog eens 3.000 in Shanghai voor de Chinese markt.

MODEL S EN MODEL X

Van de grotere (en oudere) S- en X-modellen leverde Tesla in het vierde kwartaal 27.607 stuks aan klanten wereldwijd. Voor het jaar als geheel rapporteert Tesla iets minder dan 100.000 leveringen van dit type. Dit aantal is conform de verwachtingen. Tesla kon in 2018 bijna een kwart miljoen elektrische auto’s produceren.

UITBREIDING

Voor het jaar 2019 investeren de Californiërs ongeveer 2,5 miljard dollar in de uitbreiding van de capaciteit en de ontwikkeling van nieuwe voertuigen. Volgens de onderneming is dit bedrag voldoende voor de uitbreiding van de service- en retailnetwerken, de Gigafabriek in Shanghai, de verdere ontwikkeling van de Tesla Semi en ook voor het Model Y. Tesla is van plan om voor het einde van dit jaar te beginnen met de voorbereidingen voor de serieproductie van het Model Y, die eind 2020 van start gaat. Deze zal volgens Tesla’s topman “waarschijnlijk in de Gigafactory 1” van de productielijn rollen. Model Y bouwt voort op het platform van Model 3 en deelt ongeveer 75 procent van de componenten met Model 3.

12.000 SUPERCHARGERS WERELDWIJD

Tot slot een blik op het Californische Supercharger netwerk. Er zijn in het vierde kwartaal 69 locaties met 1.412 oplaadpunten toegevoegd. Tesla exploiteert wereldwijd nu 12.000 superchargers en meer dan 21.000 oplaadpunten. Tesla belooft dat “V3 technologie” binnenkort in het supercharger netwerk zal worden geïntroduceerd en zal zorgen voor “aanzienlijk kortere laadtijden”. In het driemaandelijks verslag staat: “Wij verwachten dat V3 niet alleen een betere klantervaring zal bieden aan de eigenaars van voertuigen, maar ook de bedrijfs- en investeringskosten van Tesla aanzienlijk zal verminderen”.

Bron: elektrischeauto.nl

 

TESLA SLUIT VIERDE KWARTAAL AF MET WINST

Recent Content