Techno Classica: Audi’s erfgoed geëxposeerd


Van 6 tot en met 10 april staat het Duitse Essen in het teken van de Techno Classica. Audi presenteert daar dit jaar enkele unieke modellen uit de rijke historie van het merk, met als hoogtepunten de Audi quattro Spyder en de Audi Avus quattro. Techno Classica: Audi’s erfgoed geëxposeerd.

De Audi quattro Spyder met middenmotor was een sensatie bij zijn debuut op de autosalon van Frankfurt in 1991. Klanten stonden ervoor in de rij, maar de auto was te duur voor serieproductie en het bleef bij een prototype. Amper een maand later presenteerde Audi op de beurs in Tokio de nog radicalere Audi Avus quattro. Ook deze conceptauto had een middenmotor, en wat voor een: een W12 die goed was voor 509 pk. Beide auto’s zijn tijdens de Techno Classica 2016 te bewonderen op de grote Audi-stand in hal 7 van de Messe Essen.

Zeldzaam
Daar staat tevens de Audi Group S, die in 1987 in het wereldkampioenschap rally zou uitkomen. Maar Audi trok zich terug uit de sport omdat de veiligheid in het geding was. Echte oudjes zijn de Slaby-Beringer uit 1924 en de Framo TV 300-driewieler van vijf jaar later; ook reist de zeer zeldzame DKW F af naar Essen. Die zag het levenslicht in 1941, maar door de oorlog kwam de productie nooit verder dan tien exemplaren. Tweewielers zijn er ook: een DKW ORe 250 uit 1930 en een Audi Z02 uit 1976. Dat laatste prototype werd in het diepste geheim gebouwd en ging nooit in productie.

Voor een prachtig uitje hoef je niet ver weg te gaan, want Essen ligt op een goede twee uur rijden van Utrecht. Bovendien zorgt Audi ervoor dat bezoekers niet met lege handen naar huis gaan, want het merk verkoopt bij de stand al even unieke modelauto’s van een oranje Audi Sport quattro die wél meedeed aan het wereldkampioenschap rally. Wat heet: Stig Blomqvist won er in 1984 de titel mee. De oplage – alle in een schaal 1:43 – is gelimiteerd tot 333 stuks.

 

Techno Classica: Audi’s erfgoed geëxposeerd

Recent Content