Als de techniek ergens in rap tempo verandert dan is dat wel in de auto-industrie. In deze rubriek nemen wij allerhande techniek onder de loep die vroeger werd gebruikt en heden ten dage is verbeterd. In deze aflevering verlichtingstechnieken. Techniek toen & nu: verlichting.
Citroën DS
De beroemde Citroën DS was één van de eerste auto’s die beschikte over bochtverlichting. Destijds waren de verstralers , die gebruikt werden voor het grootlicht, door middel van stalen draadjes verbonden met de stuurinrichting. Draaide het stuur naar links, dan draaiden beide verstralers ook mee. Een handige noviteit die wij ons redelijk kunnen inbeelden op donkere en verlaten Franse bergpassen.
Mercedes-Benz
Begin deze eeuw was het Mercedes-Benz dat opnieuw aan de slag ging met deze techniek maar dan in modernere en uitgebreidere vorm. Er werd niet langer gebruik gemaakt van houtje touwtje technieken maar computergestuurde elektromotoren zorgden voor de beweging van de xenon koplamp die zowel voor dim- als grootlicht werd gebruikt.
Opel
Tegenwoordig is onder andere Opel een merk dat zorgt voor een heuse revolutie op het gebied van verlichtingtechnieken met hun zogenaamde AFL (Adaptive Forward Lighting) systeem. Dit systeem past de lichtbundel van de xenon koplamp constant aan naar gelang de rijsnelheid. Onder de 30 km/u geven de koplampen een breed lichtbeeld weer waardoor bijvoorbeeld zijstraatjes beter zichtbaar zijn. Onder normale omstandigheden zijn de koplampen recht naar voren gericht. In een bocht zorgt de dynamische bochtenverlichtingsfunctie ervoor dat het gedeelte van de weg waar de auto naartoe rijdt verlicht wordt. Dit gebeurt door de lichtbundels te verstellen naar de binnenzijde van de bocht. Het zorgt voor een beter zicht in de bocht, waardoor mogelijke gevaren eerder gesignaleerd kunnen worden. De statische bochtenverlichting is een extra bochtenverlichting die gaat branden om de bestuurder te helpen in krappe bochten, zoals bij het keren in de stad. Dit systeem is in 2011 bekroond met een reward door de veiligheidsinstantie euroNCAP.
Volvo
Een nieuwe stap wordt gezet door het Zweedse Volvo. Vanaf dit jaar leveren zij een compleet nieuw systeem dat gebruik maakt van hele kleine metaaldeeltjes in de koplamp. Deze techniek maakt het mogelijk om in het donker constant gebruik te maken van grootlicht. Een camera monitort voortdurend de weg en detecteert op die manier eventuele andere weggebruikers. Om die vervolgens niet te verblinden kan door middel van die kleine metaaldeeltjes een gedeelte van de lamp worden verduisterd. Zo is het dus mogelijk om met uitzondering van een tegenligger of voorganger alles goed verlicht te houden op het wegdek en daarnaast. Een ingenieus systeem dat zeker hoog zal scoren.
Techniek toen & nu: verlichting