Suzuki SX4


Suzuki presenteerde op de autosalon van Geneve hun gloednieuwe SX4. Om enige vorm van concurrentie te bieden in het sterk groeiende cross-over segment, gooit Suzuki het deze keer over een compleet andere boeg en upgraden zij de SX4 van het B- naar het C-segment. Suzuki SX4.

Gegroeid en met andere lijnen

Om te beginnen is de samenwerking met het Italiaanse Fiat niet langer meer van kracht. De SX4 heeft een volledig eigen identiteit gekregen en moet concurrentie gaan bieden tegen auto’s als de Nissan Qashqai en Hyundai iX35. Het onderstel wordt, net als bij de vorige SX4, geleend van de Swift, zij het dat deze flink is aangepast en doorontwikkeld om geschikt te zijn voor de grotere SX4. Vergeleken met zijn voorganger is de nieuwe SX4 maar liefst 15 centimeter langer en nam de breedte toe met een iets minder schokkende 1 centimeter. Alleen in de hoogte is de SX4 lichtelijk gekrompen om zo een meer dynamischere lijn te creëren. De wielbasis groeide met 10 centimeter waardoor de SX4 volgens Suzuki tot de ruimste auto’s in zijn klasse behoort en de bagageruimte heeft een inhoud van een indrukwekkende 430 liter. Hierdoor zouden kinderen, hond en bagage allen hun weg moeten kunnen vinden in deze cross-over.

20% bijtelling voor de diesel

Op technisch vlak heeft Suzuki wat betreft de SX4 een naam hoog te houden. Ook nu beschikt de SX4 over een (optioneel) i-AWD/Allgrip systeem voor avontuurlijk ingestelde berijders. De SX4 zal in ons land leverbaar worden met de keus uit twee 1.6 motoren. De benzinevariant levert een vermogen van 120 pk en is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak en is optioneel leverbaar met een CVT automatische transmissie. De dieselmotor levert eveneens een vermogen van 120 pk maar een stuk hoger koppel van 320 Nm. Deze is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en wordt niet leverbaar in combinatie met een automaat. De uitstoot van deze diesel bedraagt slechts 110 gram waardoor hij in aanmerking zal komen voor 20% bijtelling. Dit geldt jammer genoeg niet voor de benzineversie.

Diesel fors duurder

Qua uitrusting en veiligheid scoort de Suzuki een dikke voldoende. Standaard is de auto uitgerust met ESP en zeven airbags. De uitvoeringen bestaan uit de versies Base, Comfort, Exclusive en High Executive. De Base, die €17.999,- kost, is enkel leverbaar in combinatie met de 1.6 benzinemotor en beschikt onder andere over vier elektrische ramen, 16 inch stalen wielen, centrale deurvergrendeling en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels. De Comfort is leverbaar als benzine (€ 20.999 ,-) of diesel met een prijsverschil van een forse € 5.000.- ten nadelen van de diesel. Qua uitrusting wordt onder andere een handbediende airconditioning, cruise control, 16 lichtmetalen velgen en een audiosysteem met USB aansluiting toegevoegd. Ook een in hoogte verstelbare bestuurder- en passagiersstoel behoren dan tot de uitrusting.

De topuitvoeringen

Pas vanaf de luxere Exclusive (benzine € 23.499 ,- en diesel € 28.499 ,-) begint een automatische transmissie en vierwielaandrijving in zicht te komen. Qua uitrusting wordt de SX4 uitgebreid met climate control, keyless entry, een met leder bekleedt stuurwiel met audiobediening en luxere two tone bekleding. Een CVT automaat met schakelflippers achter het stuur is dan optioneel leverbaar op de benzine met een meerprijs van € 2.000,-. Het ALLgrip AWD systeem is zowel bij de handgeschakelde als bij de automaat en bij de dieselversie leverbaar voor een meerprijs van € 3.300 ,-. De meest luxe uitvoering betreft de High Executive. Deze voegt voor de prijs van € 25.999,- voor de benzine een 6,8 inch groot navigatie/multimediasysteem, parkeersensoren voor- en achter, volledig lederen bekleding met stoelverwarming vóór, automatische dimmende binnenspiegel en licht en regensensoren toe aan de uitrusting.

De nieuwe Suzuki SX4 kan per direct worden besteld bij de Nederlandse dealers. De verwachting is dat deze medio september zullen worden geleverd.

 

Suzuki SX4

Recent Content