Stoplicht’ voor smartphone kijker


Een verkeerslicht in de stoep om overstekende voetgangers die in gedachten verzonken op hun smartphone zitten te kijken extra te waarschuwen. In Bodegraven is een proef van 6 maanden gestart om te kijken of dit de veiligheid verhoogt, of niet. Stoplicht’ voor smartphone kijker.

De oplichtende lijn op de stoep heet officieel +Lichtlijn en is ontwikkeld door HIG Traffic Systems. In overleg met de gemeente Bodegraven is een +Lichtlijn aangebracht in het straatwerk bij de verkeerslichten op het kruispunt Goudseweg/Vrije Nesse in deze plaats.

De +Lichtlijn bestaat uit een met led verlichte strip die is gekoppeld aan de verkeerslichten. De lijn licht rood of groen op, waarmee extra veiligheid aan de verkeersregelinstallatie wordt toegevoegd. Bij het gebruik van een smartphone wordt altijd omlaag gekeken. Het doel van de +Lichtlijn is dat deze bijdraagt aan betere veiligheid voor overstekende verkeersdeelnemers, aldus HIG Traffic Systems.

Bij het gebruik van een smartphone wordt altijd omlaag gekeken.

Er is nu eerst gekozen voor het aanbrengen van de lichtlijnen in een voetpad. In een latere fase worden mogelijk ook de fietspaden van de oplossing voorzien. De intentie van HIG is om de lichtlijnen ook aan te bieden aan andere gemeenten in Nederland, als de pilot het gewenste effect te zien geeft. Drie scholen in Bodegraven nabij de kruising zijn enthousiast. Groep 7 van de Verhoeff-Rollmanschool, groep 7 van de Prinses Beatrixschool en de groep verkeersbrigadiers van de Willibrord/Milandschool waren dan ook aanwezig bij de start van de proef op 14 februari 2017.

Veilig of niet?

Ondanks de goede bedoelingen denkt Veilig Verkeer Nederland (VVN) niet dat dit de oplossing is voor het probleem van afgeleide smartphone-gebruikers, zoals blijkt uit een reactie op het NOS Radio 1 Journaal. “We zijn voor alles wat het verkeer veiliger maakt, maar daar zijn we in het geval van dit voetgangerslicht niet van overtuigd’, zegt een woordvoerder van VVN. “Wat je eigenlijk doet, is het belonen van slecht gedrag. Je gaat namelijk uit van het kijken op de smartphone. In het verkeer moet iedereen zijn aandacht bij het verkeer hebben. Daar zijn we met automobilisten ook mee bezig en dat leren we kinderen in onze lesprojecten.”

De proef met de +Lichtlijn gaat zes maanden duren. Daarna gaan de gemeente en de maker bekijken of de ledlampjes echt voor een veiligere verkeerssituatie zorgen.

bron: www.zerauto.nl

Stoplicht’ voor smartphone kijker

Recent Content