Spyker C8 Laviolette LM85


Glamour in de polder. Het blijft een vreemde gewaarwording. Staand bij de receptie van Spyker in Zeewolde, verwacht je eerder fabrieksarbeiders op klompen te zullen treffen. Dan wordt die illusie ruw verstoord door een V8 die van ver over het industrieterrein lijkt aan te komen. Ondertussen wandelen we naar achteren, langs het raceteam met een vloer die schoner lijkt dan mijn aanrecht, omdat we daar de sleutels van die V8 in ontvangst kunnen gaan nemen. Spyker C8 Laviolette LM85.

Spyker heeft inmiddels al de Aileron onthuld, maar dat is een auto die de bij een ander type klant de interesse wekt. De C8 Laviolette is wat ruiger en minder op comfort gericht. In die zin zouden de twee modellen nog naast elkaar gevoerd kunnen worden, ware het niet dat de Aileron een stuk moderner oogt dan de C8. Toch denk ik daar helemaal niet aan op het moment dat ik (weer) oog in oog sta met de C8 Laviolette. Kippenvel had ik ook niet, maar het zat er niet ver van af. Wat je ook vindt van het bedrijf Spyker, Victor Muller, het F1 avontuur en de overname van Saab, één ding staat buiten kijf: Spyker bouwt hele bijzondere auto’s.

En dan besef ik me dat niet iedereen Spykers mooie auto’s vindt of er van houdt om extreem op te vallen. Persoonlijk vind ik de van de GT2 racer afgeleide oranje grijze kleurstelling een tikkie druk. Pas als je goed kijkt (of het persbericht leest) zie je dat de LM85 in de basis oranje is en dat het “Gun Metal” grijs de letter “S” vormt. De achterspoiler van carbon fiber en de Spyker-band in de voorruit maken het plaatje compleet. Gaan voor de full-monty is ook een optie: desgewenst kan de LM85 compleet met de Le Mans stickers worden uitgerust. Handig voor mensen die graag helemaal vooraan parkeren tijdens race events.

Na de schok van de kleurstelling volgt schok nummer twee, nadat ik me door de vleugeldeuren in de kuipstoel heb laten zakken. Dat interieur! Wow! We kennen het allemaal van foto’s en sommigen (waaronder ik ook) van autobeurzen. Maar toch kijk je er met een andere blik naar als je weet dat je er een dag in gaat doorbrengen. Er is geen enkele normale knop en alles is van leer, aluminium of alcantara en zeker niet van kunststof. Het interieur van een Spyker is een echt eerbetoon aan vakmanschap. Het is vast niet heel ergonomisch om de knop voor de alarmlichten te verstoppen in een rij met zes identieke knoppen, maar een beetje piloot weet toch alles blindelings te bedienen.

Ja inderdaad, Spyker heeft van oudsher ook iets met vliegtuigen. Vandaar de propellor in het logo en het gebruik van turbines als styling element, maar één van de mooiste highlights is binnenin te vinden. Om te starten, klap je eerst een klepje open waarachter de knop voor het inschakelen van het elektrische circuit zit, die moet dus ook om en daarna kan de V8 met behulp van de startknop tot leven worden gewekt. Die V8 laat vervolgens luidkeels weten wakker te zijn, het blok staat direct achter de stoelen en Spyker heeft (terecht) geen tientallen kilo’s aan isolatiemateriaal gebruikt om de mechanische geluiden weg te filteren. Wel is er een “whisper-modus”, waarbij het uitlaatgeluid iets beter gedempt wordt.

De V8 is volgens bekend “Maggie” recept gebouwd: het is van origine een 4,2 liter groot Audi blok met 40 kleppen. Dankzij wat aanpassingen haalt Spyker er nu 400 pk en 480 Nm uit. Maximaal mag het blok 7500 toeren draaien en dat doet de V8 heel soepeltjes. Die 400 pk lijken niet heel veel, maar dankzij het gebruik van veel lichtgewicht materialen zoals aluminium weegt de C8 Laviolette slechts 1275 kg en dat is een stuk minder dan de meeste andere supercars. De C8 Laviolette LM85 sprint dan in 4,5 tel naar de 100. De topsnelheid is niet begrensd en bedraagt 300 km/u.

De associatie die ik met de Flevopolder heb, is dat het er altijd koud en nat is. Dat is vast niet zo, maar wel op de dag dat de LM85 en ik nader tot elkaar mochten komen. Voor de garagedeur vanwaar ik zou vertrekken lag een ijsplaat van 10 bij 10 meter. Een goede plek om de eerste meters met een ruim 3 ton kostende supercar te maken. Als je je dan bedenkt dat er geen winterbanden gemonteerd zijn, tractiecontrole ontbreekt, evenals ESP en dat Spyker rembekrachtiging ook niet nodig vond, dan weet je dat je in ieder geval gaat opletten vandaag. Ik nam me dan ook voor om toch iets rustiger aan te doen. Vooral ook omdat een eventuele crash met een Spyker de media wel zou halen. Dat is prima, maar dan liever met iemand anders in de hoofdrol.

Ik ben niet als coureur gebouwd, ik ben zo’n 25 cm te lang en daarmee was het uitzicht door de voorruit niet optimaal. Voor mij op ooghoogte zit daar de sticker die de zon uit de ogen zou moeten houden. Er was dus even tijd nodig voordat de Spyker en ik een wederzijdse vertrouwensband konden opbouwen. Of misschien heeft de LM85 mij wel nooit vertrouwd, dat valt niet helemaal uit te sluiten. Gezien het glibberige weer en asfalt (met verdwaalde plakkaten ijs en sneeuw her en der) adopteerde ik een op motorrijders geïnspireerde rijstijl. Iets rustiger de bocht in om daarna sneller eruit te accelereren. Mede dankzij de standaard gemonteerde Drexler sper is de tractie prima, zelfs onder dit soort omstandigheden. Kunst is ook om de tractie te houden. Treedt er eenmaal wielspin op, dan moest ik bijna compleet van het gas om de LM85 weer grip te laten vinden.

Met een prijs van kwart miljoen euro voor belastingen (en dus circa 340.000 euro op Nederlands kenteken) is de Spyker C8 Laviolette LM85 geenszins een goedkoop speeltje. Als je de Spyker vergelijkt met een 911, V8 Vantage en zeker met een Nissan GTR dan lijkt de Nederlandse supercar heel erg duur. Al deze auto’s verbleken echter bij de Spyker, ze zijn veel te normaal en alledaags. In zekere zin lijkt de Spyker C8 erg op deAlfa Romeo 8C Competizione. Je weet donders goed dat er snellere en misschien ook *kuch* betere auto’s te koop zijn. De kicks en de aandacht die je met een Spyker (of de 8C) krijgt zijn er echter van een totaal andere orde. In die zin is de vergelijking met de veel duurdere en veel snellere SLR beter op zijn plaats. Zie een Spyker als de ultieme traktatie, er zijn altijd meer voedzame en gezondere hapjes te krijgen, maar dat is precies waar het niet om draait. Het gaat om de schaarse momenten dat je er even aan kan proeven. De wereld om je heen bestaat even niet, alleen jij, je speeltje en de weg die voor je ligt.

Spyker C8 Laviolette LM85

Recent Content