SONO MOTORS: DE SION ZAL NOG DIT JAAR LEVERBAAR ZIJN


De Sion, een elektrische auto van start-up Sono Motors, staat vlak voor zijn marktintroductie. Het in München gevestigde bedrijf, dat is gefinancierd door crowdfunding, heeft niet alleen foto’s van het uiteindelijke ontwerp vrijgegeven maar ook de prijs, technische gegevens en levertijd. SONO MOTORS: DE SION ZAL NOG DIT JAAR LEVERBAAR ZIJN.

EERSTE LEVERINGEN EIND 2019

Dat laatste is in de wereld van EV’s een hot item. Er worden ontzettend veel elektrische auto’s aangekondigd maar het duurt in veel gevallen behoorlijk lang tot de auto’s daadwerkelijk van de productieband rollen. Volgens Sono Motors zijn er al meer dan 9.500 bestellingen voor de Sion geplaatst. De eerste voertuigen worden eind 2019 aan de klanten overhandigd. Oorspronkelijk was de start-up gestart met een richtprijs van minder dan 20.000 euro voor de Sion. De daadwerkelijke prijs van 25.500 euro voor deze elektrische auto lijkt ons alleszins redelijk.

 

DESIGN

Het vrij functionele design van de Sion is natuurlijk niet het sterkste punt van de auto. De praktische beruikbaarheid is dat wél. De vijfdeurs MPV heeft namelijk een behoorlijk formaat zodat je er behalve de passagiers ook nog de nodige bagage in mee kunt nemen. Het grootste deel van de carrosserie is bedekt met zonnepanelen. In de getoonde versie zijn deze fraai geïntegreerd zodat ze niet al te nadrukkelijk aanwezig zijn. Het interieur met een nette cockpit is functioneel. Er zijn vijf zitplaatsen en een bagageruimte van 650 liter. Wanneer de rugleuning van de achterbank naar beneden wordt geklapt, is er ruimte voor 1.100 liter bagage.

UITGEBREIDE STANDAARDUITRUSTING

Een 60/40 deelbare leuning van de achterbank en de volledig geïntegreerde zonnecellen behoren tot de standaarduitrusting. Deze omvat ook LED-koplampen, verwarmde voorstoelen, elektrische ramen, automatische klimaatregeling en een infotainmentsysteem met een 10-inch display. Ook de veiligheidsvoorzieningen zijn indrukwekkend. Tot slot maken de netwerkmogelijkheden van het voertuig het mogelijk om auto’s, ritten en stroom te delen.

 

ZONNECELLEN

Net als bij de eerste ontwerpen behoudt de Sion de geïntegreerde zonnecellen. De 248 cellen kunnen maximaal voorn 34 kilometer per dag aan elektriciteit opwekken. Afhankelijk van het seizoen en het weer kan de opgewekte energie uiteraard behoorlijk variëren. Op een bewolkte dag in december zal de door de zonnecellen opgewekte energie genoeg zijn voor een actieradius tot drie kilometer en zal er dus de hulp van een lader in moeten worden geroepen. Maar als we naar de lange termijn kijken, is zo’n auto met zonnecellen heel interessant voor mensen die dagelijks kleine stukjes rijden. Gemiddeld genomen kunnen de zonnecellen gemiddeld een rijbereik van 12 tot 15 km per dag geven. Dat betekent gratis energie voor zo’n 4000 tot 5500 km per jaar. De opgewekte elektriciteit komt terecht in een 35 kWh accu die is gemonteerd in een aluminium spaceframe.

PRESTATIES

De accu zou, mits volledig geladen, de Sion een rijbereik van 250 kilometer moeten geven. De 4,29 meter lange auto wordt aangedreven door een 120 kW / 163 pk en een koppel van 290 Newtonmotor. De 1400 kilo wegende Sion moet de 100 km/u kunnen bereiken in negen seconden. Dat is vrij bescheiden voor een EV, evenals de topsnelheid van 140 km/u.

Bron: elektrischeauto.nl

SONO MOTORS: DE SION ZAL NOG DIT JAAR LEVERBAAR ZIJN

Recent Content