Zijn hervulbare batterijen de toekomst voor elektrisch rijden?
Onderzoekers van Argonne National Laboratory en Illinois Institute of Technology hebben een vloeibare elektrode uitgevonden, waarmee het laden van een EV in de toekomst slechts enkele minuten zal duren. Echter, dit zal niet snel nodig zijn met een range van 800 kilometer; met de nieuwe elektrode kan een accu maar liefst vijf keer zo veel energie opslaan dan de huidige generatie batterijen. Sneller laden met ‘vloeibare batterij’.
Omdat er minder onderdelen nodig zijn die niets met de opslag van elektriciteit te maken hebben, wordt de accu kleiner en goedkoper. Dit heeft geen invloed op de veiligheid, die volgens de wetenschappers juist toe zal nemen. Positief en negatief geladen materialen worden in aparte reservoirs geplaatst in plaats van in dezelfde batterijcel, zoals dit in gewone batterijen het geval is. Hierdoor wordt kortsluiting en oververhitting tegengegaan, de veroorzakers van brand in lithium-ion accu’s.
Advanced Research Projects Agency for Energy (ARPA-E) steunt het onderzoek met 3,4 miljoen dollar. Hiermee willen de wetenschappers een prototype accu bouwen met positieve en negatieve vloeibare elektrodes. Deze batterij moet één kilowattuur aan elektriciteit bevatten, voldoende om een aantal kilometers mee te rijden.
Het klinkt allemaal geweldig, maar er kleven nog een aantal nadelen aan het gebruik van vloeibare elektrodes. De techniek staat nog in de kinderschoenen en het systeem moet nog ontworpen worden, om nog maar te zwijgen over het installeren van een nieuwe infrastructuur. Daarbij komt nog dat nanodeeltjes snel hun capaciteit verliezen.
Sneller laden met ‘vloeibare batterij’