De sterkste en snelste Leon ooit mengt zich in de strijd op het hothatch toneel. Rauwe cijfers zeggen natuurlijk ook niet alles, dus is de nieuwe Leon CUPRA de moeite waard? Seat Leon CUPRA.
De USP van deze auto is de euro/pk verhouding. Het 2.0 TFSI blok pompt er 280 pk uit, dat is zoveel dat je je best mag afvragen of dat nog lekker via de voorwielen op het asfalt komt.
Het is in feite het blok wat we kennen uit de Volkswagen Golf R en Audi S3, maar dan lichtjes teruggeschroefd qua vermogen. De beide stalgenoten hebben 300 pk en ook vierwielaandrijving om al dat vermogen kwijt te kunnen. In de CUPRA is het “behelpen” met slechts 280 pk en 350 Nm koppel. Het levert een Spaanse hatchback op die met DSG-bak (automatische bak met dubbele koppeling) in 5,7 seconden naar de 100 sprint. Kies je zoals wij voor de versie met handbak dan duurt de sprint naar de 100 exact 0,1 seconde langer. Tenminste als je de verleiding kan weerstaan om niet zoals wij (ach ja ik dus) een clutchdump te doen om twee mooie zwarte strepen op het asfalt achter te laten. #nevergrowup
Die 2.0 TSI is een pareltje met twee-fase inspuiting en variabele nokkenastiming. Bij het twee-fase injectiesysteem wordt de directe brandstofinspuiting bij deelbelasting aangevuld door indirecte inspuiting via het inlaatspruitstuk. Een speciale coating voor de aluminium zuigers beperkt de wrijving tot een minimum. Verder beschikt de Leon CUPRA over een start/stop-systeem en remenergieterugwinning. En dit alles zorgt er niet alleen voor dat er 280 pk beschikbaar is, maar ook dat je (in theorie of als je monnik bent) vrij zuinig met de Leon CUPRA zou kunnen rondrijden. Ruim 1 op 15 wordt er gehaald in de testcyclus en de bijbehorende CO2-uitstoot is 149 gram per kilometer (een besparing van 41 gram per kilometer betekent ten opzichte van het vorige model).Wij houden van sperretjes
Nee, dit is geen zin uit een foute porno-film, hoewel auto’s echt heel sexy kunnen zijn. Een lofzang over het mechanische sperdifferentieel kan wat ons betreft niet vaak genoeg worden afgestoken. In de jaren tachtig en negentig stond een sper nog regelmatig op de optielijst van de sportievere merken, maar sinds de opkomst van elektronica vinden sommige fabrikanten dat onnodig. Met tractiecontrole (of een elektronisch sper, wat in de praktijk op hetzelfde neer komt) kun je tenslotte ook tractieverlies tegen gaan. En sex met een appeltaart is hetzelfde als met een echte vrouw (of man).
Hulde dus voor de Volkswagen groep die eerst in de Volkswagen Golf GTI Performance en nu ook in de Seat Leon CUPRA de VAQ op Haldex gebaseerde elektronisch geregelde sper monteert. Het systeem maakt gebruik van een meerplatenconstructie die hydraulisch werkt en elektronisch aangestuurd wordt. Het voordeel van de elektronische aansturing is dat de Leon CUPRA in staat om te anticiperen op een gripverlies en een groter deel van het aandrijfvermogen al naar het buitenste wiel kan sturen. Dat wiel heeft de meeste grip, want het gewicht van de auto leunt daarop. In extreme gevallen kan zelfs tot 100 procent van het vermogen naar één wiel worden gestuurd.
Niet het meest verfijnd
Het sperdifferentieel werkt briljant: in bochten kun je vroeger op het gas en het vermogen ook daadwerkelijk kwijt op de weg. Dan hebben we het wel over droog asfalt, in de regen en zeker op sneeuw en ijs biedt vierwielaandrijving nog talloze voordelen.
Als je het te gek maakt, schuift de Leon CUPRA stevig over de voorwielen weg. Door de sperwerking is de stap opzij die de voortrein maakt wellicht wat groter dan verwacht, maar ook weer met dank aan het sperdifferentieel hervindt de CUPRA de grip weer relatief snel. De rest van het onderstel wint het niet perse van de concurrentie in zijn klasse. Met name de achterzijde van de Leon CUPRA voelt minder uitgebalanceerd. Op droog leidt het niet tot issues, op nat asfalt kan dat wel eens anders zijn.
Het uiterlijk en interieur
Naast de Leon CUPRA 280 is er ook nog een Leon CUPRA 265 (inderdaad met 265 pk) die niet naar Nederland komt en die op details verschilt. De Leon CUPRA 280 is minder ruig sportief dan de vorige generatie, maar rolt wel op lekker dik titaniumkleurig 19” lichtmetaal. De rode remklauwen, donker getinte ramen en de zwarte buitenspiegelhuizen, het standaard Aerodynamic Pack met de dakspoiler, de nieuwe bumperpartij met de geïntegreerde diffuser en de twee ovalen einddempers.
Het interieur is netjes, maar ondanks sportstoelen in donkergrijs Alcantara met witte stiksels, niet heel bijzonder. Ronduit teleurstellend is het navigatiesysteem: het scherm is klein en de routeberekening is traag. Gelukkig kun je het eventuele tijdverlies ruimschoots goed maken door het rechterpedaal iets verder in te drukken.
Prijs
Hier scoort Seat veel punten, de goedkoopste Leon SC CUPRA 280 kost € 34.950. De vijfdeurs CUPRA is 300 euro duurder en voor een DSG-bak vraagt Seat een meerprijs van 2000 euro. Een standaard Golf GTI is iets goedkoper, de GTI Performance is praktisch gelijk geprijsd. Ondanks het iets lekkere onderstel van de GTI, is het moeilijk om 50 pk extra vermogen te negeren. Toch zijn er nog andere kapers op de kust: de iets goedkopere en beter sturende Focus ST en Megane RS en de veel te dure Astra OPC. Alleen die laatste heeft ook 280 pk, maar dan is je spaarpot helemaal leeg. En dat is de charme van de Leon CUPRA: veel pk’s voor je euro.










Seat Leon CUPRA