Saab 9-3 gaat vanaf maandag weer in productie


De dag waar die-hard Saabfans jarenlang op gewacht hebben gaat er eindelijk komen, als we NEVS mogen geloven. Het bedrijf dat de restanten van het failliete Saab kocht, zegt dat ze maandag zullen beginnen met de productie van de Saab 9-3 Aero sedan. Saab 9-3 gaat vanaf maandag weer in productie.

Halverwege september werden de eerste pre-productie exemplaren van de stokoude 9-3 al gebouwd en vanaf maandag zullen er dus ‘voor het echie’ auto’s gebouwd gaan worden.

Qua uiterlijk zal de Saab 9-3 die van de band gaat rollen nauwelijks verschillen van de 9-3 zoals die tot 2011 werd gebouwd. Slechts enkele kleine details zijn aangepast. Onder de motorkap van de voorwielaangedreven 9-3 ligt volgens de geruchten een 2.0-liter benzinemotor, maar het is nog niet bekend wie die motor levert.

Het ligt niet voor de hand dat die motoren afkomstig zijn van General Motors, maar wellicht heeft het Amerikaanse bedrijf met de hand over het hart gestroken.

Reken er overigens niet op dat de oude vertrouwde Saab 9-3 gelijk in grote aantallen gebouwd gaat worden. De productie zal in eerste instantie op een (zeer?) laag niveau liggen. Waarschijnlijk omdat er nog geen afzetkanaal is, de productie moet nog worden geoptimaliseerd en toeleveranciers kunnen waarschijnlijk nog niet genoeg onderdelen leveren.

Aanstaande maandag om 13:25 moet het eerste exemplaar van de band rollen in Zweden, dan zal NEVS ook meer details bekend maken over hun plannen voor de revival van Saab.

UPDATE 2-12-2013 – Vandaag was het dan eindelijk zo ver en rolde de eerste nieuwe Saab in 2,5 jaar tijd van de loopband in Trollhättan. Een zwarte Saab 9-3 Aero Sedan met een 2.0-liter viercilinder benzinemotor onder de motorkap die 220 pk levert. De komende tijd wil NEVS zo’n 10 auto’s per week gaan bouwen. Het overgrote deel van de productie zal verdwijnen naar China en daarnaast zal de 9-3 in Zweden via internet verkocht worden.

Begin 2014 moet er een gefacelifte versie van de 9-3 op de markt komen, inclusief een variant met een elektrische aandrijflijn. Het plan is dat naast de sedan ook de stationwagen en cabriolet weer geproduceerd worden. In 2015/2016 moet een volledig nieuwe 9-3 op de markt komen.

Saab 9-3 gaat vanaf maandag weer in productie.

Recent Content