Rusland verbiedt buitenlandse auto’s voor overheid


Vladimir Poetin kan zijn Mercedes S600 Pullman definitief te koop zetten. Premier Dmitri Medvedev heeft namelijk besloten dat overheidspersoneel voortaan alleen nog in Russische auto’s mag rijden. Rusland verbiedt buitenlandse auto’s voor overheid.

De Russische automarkt ligt klaarblijkelijk al een tijdje op z’n gat en Medvedev hoopt daar met zijn besluit iets aan te doen. Sollers, Kamaz en GAZ hebben voorlopig werk genoeg, want zij mogen aan de slag met het ontwerp van de nieuwe dienstwagens. Het is de bedoeling dat deze ontwerpen resulteren in dienstauto’s die in 2016 de weg op kunnen.

Dat is de praktische kant van het besluit. De symbolische kant is misschien nog wel belangrijker, vooral voor de trotse Russen. Zij kunnen zich er oprecht aan ergeren dat hun leiders zich laten zien in westerse auto’s. Daarnaast speelt natuurlijk mee dat Rusland graag wil laten zien dat het niet afhankelijk is van westerse autofabrikanten. Dat is zeker nu van belang, omdat de spanning nogal eens hoog oploopt.

Overigens zat het er al een tijdje aan te komen dat Poetin zich weer zou laten rijden in een Russisch beest. ZiL was in het Sovjet-tijdperk verantwoordelijk voor de gepantserde wagens van de Russen en kreeg in 2010 de opdracht met een eigentijds ontwerp te komen. Daar kwam echter niets van terecht.

Rusland verbiedt buitenlandse auto’s voor overheid

Recent Content