RIP PONTIAC!


Een betere dag hadden ze er bij GM niet kunnen uitkiezen. Uitgerekend vandaag valt het doek definitief over Pontiac en zullen we vanaf volgend jaar tijdens de allerheiligendagen nog een rouwmoment extra moeten inlassen om het heengaan van dit stukje Amerikaanse trots te herdenken. Begin 2009 werd reeds aangekondigd dat Pontiac het einde van 2010 niet zou halen aangezien het niet waarschijnlijk leek dat de contracten met de dealers verlengd zouden worden. Vandaag is dus de dag waarop deze overeenkomsten tussen GM en de Pontiac dealers aflopen. RIP PONTIAC!

Het 84 jarige bestaan van het merk liep niet altijd even gesmeerd. In het begin, vanaf de stichting in 1926 tot aan de jaren ’50 ging het allemaal best goed. In die jaren ’50 stak de verkoop zo tegen dat ze bij Pontiac besloten om iets nieuws te doen om een boost te geven aan de verkoop. Men kwam op het idee om in de autosport te gaan. Dit leverder goede resultaten op en het merk leefde weer helemaal op. Dit in stijgende lijn tot in 1968, het jaar waarin Pontiac zijn hoogtepunt bereikte. In dat jaar werden er bijna 1 miljoen wagens verkocht en Pontiac stond echt in de spotlights. Hiervan getuigen de vele optredens van Pontiacs in Hollywoodfilms van die tijd.

Toen Pontiac aan het einde van de jaren ’80 koos om een andere merkfilosofie te hanteren en zich meer toe te spitsen op het creëren van wagens met een klassiekere uitstraling ging het terug de slechte kant uit. De verkopen daalden tot op het moment dat er in 2008 zelfs nog maar 267.000 units verkocht werden. In mei van dit jaar rolde de laatste Pontiac van de band en dus vandaag gaan de deuren onherroepelijk dicht.

bron

RIP PONTIAC!

Recent Content