RIJTEST: VOLKSWAGEN GOLF R (2014)


Drie generaties terug vond Volkswagen het fijn om een R-versie van haar Golf in het gamma te zetten. De vorige Golf R liet de ’32’-toevoeging vallen en ademde op slechts vier cilinders. Een architectuur waar deze Golf 7 R op verder bouwt. RIJTEST: VOLKSWAGEN GOLF R (2014).

En ergens heeft Volkswagen zich daarmee op de hals gehaald dat het beter moét gaan doen dan de vorige generatie. In basis zijn de beide generaties hetzelfde. 4Motion-vierwielaandrijving, DSG6-versnellingsbak en een 2.0 TFSI. Het verschil met de vorige generatie zit hem echter in het vermogen. Voortaan beschikt de Golf R over 300 pk en 380 Nm. Een getal waarmee hij zich niet alleen onderscheidt van zijn voorganger en van de nieuwe Seat Leon Cupra, maar waarmee hij tegelijk op het niveau van zijn neefje de Audi S3 komt.

DE SCHRIK VAN VADERS MET DOCHTERS

De Golf R is het rebelse broertje in de Golf-familie. Waar de Golf GTI een oorring durft steken, zet de Golf R een tatoeage, neemt-ie een piercing en is hij de vrees van elke man met jonge dochters. De Golf GTI doet het met een dubbele uitlaat, de Golf R wil er tegenwoordig vier. Ook vooraan krijgen we een breed smoelwerk te zien, met een bumper die bijna weggevreten is door de luchthappers. Het is dan misschien ook wat raar dat hij wordt afgewerkt met een discreet spoilertje op de kofferklep. Een hanenkam had de bruut niet misstaan.

OMHOOG KIJKEN

Het is geen klein bier om de concurrentie met een Audi S3 aan te gaan (en eigenlijk mag hij dat ook niet). Daarom zorgt Volkswagen voor een piekfijne afwerking van de wagen. Niet dat we anders verwacht hadden natuurlijk. Binnenin krijg je sportzetels – ze zitten echt geweldig – en verder krijg je de afwerking die je op een goed uitgeruste gewone Golf al krijgt, met als extra een sportstuurtje dat we ook in de Golf GTI terugzagen. Je krijgt alvast niet het gevoel met iets extreem onderweg te zijn.

FELICITATIES VOOR DE TECHNIEK

De motor komt overigens ook uit de Golf GTI, al duwt hij daar maximaal 230 pk naar de aandrijflijn. Om aan de 300 pk te komen verving de sportafdeling van Volkswagen de uitlaatkleppen, de zuigers, de veren, klepzittingen en de turbo. Ook de cilinderkop werd vervangen, zodat je uiteindelijk best wel wat verschillen tegenkomt. Dat moet ook wel, want een vermogensstijging van 70 pk bekom je niet zomaar. Wil dat ook zeggen dat de Golf R superieur rijdt? Met zijn vierwielaandrijving – de vijfde generatie Haldex-koppeling – kan dat bijna niet anders. Toch houdt Volkswagen hem speels, misschien zelfs iets speelser dan de vorige generatie, net dankzij die Haldex. Die stuurt in normale situaties 100 procent van het vermogen naar de voorwielen, maar bevoorraadt de achterwielen al voordat je daadwerkelijk gripverlies op de voorwielen krijgt.

Optioneel kan je beroep doen op Dynamic Drive Control (1.044 euro), zodat je de keuze hebt tussen Eco – echt waar, op een performance auto – comfort, normal of race. Via een aparte individuele stand kan je zelf kiezen hoe de elementen als stuur, versnellingsbak, onderstel, gasrespons,… reageren. Een beetje onderstuur is er wel tijdens het rijden, maar eens je het wat harder op het gas gaat neemt het systeem de controle van je over. Daardoor heb je na je rit een beetje het gevoel dat je de techniek moet feliciteren voor de rit, in plaats van jezelf op de schouder te kloppen voor de sensatie en stuurkunsten.

Het typeert de Golf R dan ook dat de elektronica de wagen volledig onder controle heeft. Het ESP kan dan misschien volledig uitgeschakeld worden, het artificiële uitlaatgeluid in het interieur kan dat niet. Wie met de wagen in comfort-stand even om een broodje gaat, heeft dan nog altijd het gevoel dat hij met een brullende beer onder de voorzetel zit.

ANDERE VERDIEPING

De Golf R is met 300 pk en vierwielaandrijving een andere gang van de hot hatchwereld ingeslagen. Eentje waarin de BMW M135i,Mercedes A45 AMG en Audi S3 het hoge woord voeren. Dan is zijn betere afwerking aan een hogere prijs wat meer te rechtvaardigen. Een Golf R kost in basislivrei 38.300 euro, de DSG-versie kost 1.690 euro meer.

CONCLUSIE

De Golf R is er dan wel wat speelser op geworden, het blijft toch wat overkill op onze wegen. Zet je hem op circuit of in de sprintreeksen, dan heeft hij het gewicht van de 4Motion-aandrijving mee te zeulen. Toch onderscheidt hij zich meer dan zijn voorganger van de Golf GTI, zodat beiden wat meer bestaansreden hebben gekregen. Dat de elektronica de wagen goed onder controle houdt is een voordeel voor de gelegenheidschauffeur, de puristen zullen eerder voor een andere hot hatch gaan kiezen.

Bron

RIJTEST: VOLKSWAGEN GOLF R (2014)

Recent Content