Rijtest: Volkswagen Golf GTI Performance


De zevende generatie biedt exact het dubbele aantal pk’s als zijn oervader. Met Performance pack komt er zelfs nog tien pk bij, maar toch gaat het daarbij de Golf GTI niet om. Rijtest: Volkswagen Golf GTI Performance.

In de race naar de meeste pk’s hobbelt de Golf GTI er altijd achteraan. Het is niet dat VW geen sterkere GTI wil bouwen, want met de Golf R laten ze zien dat ze nog wel wat meer pk’s uit een tweeliter blok kunnen peuteren. De Golf GTI lijkt het niet nodig te hebben, want de GTI blijft een onverminderd sterk “merk” waar de kopers toch wel voor naar de showroom blijven komen. Het is misschien een te simpele gedachte, maar wellicht dat juist het vasthouden van die naam daarbij helpt. Concurrenten switchden van GSI naar OPC, van Cosworth naar ST en RS, van Williams naar RS, van QV naar GTA en terug naar QV. Sommigen introduceerden zelfs een apart merk voor de hetere versies (hallo Fiat!). En VW: die hield vast aan die drie letters en deden het ondertussen beter dan de rest van de hothatch brigade. Je zou bijna denken dat het geen toeval is.

Rode streepjes en ruitjes
Herkenbaarheid, daar draait het om bij de Golf en ook bij de Golf GTI. Vandaar dat de Golf 7 geen radicale nieuwe styling kreeg en dat er ook aan de zevende generatie GTI veel details zijn te vinden die we al eerder zagen. De eerste generatie Golf GTI had het al: de rode bies in de grille. De zevende generatie krijgt dat dus ook, maar dan wel met een twist. Het rode streepje loopt tegenwoordig door in de koplampen (standaard bi-xenon met LED dagrijverlichting). De honingraat structuur van de grille is ook weer terug evenals het ruitpatroon voor de bekleding van de stoelen en de “golf-bal” voor de versies met handbak.

+70Nm
De 5 procent stijging in vermogen (van 210 naar 220 pk) vertelt maar een klein deel van het verhaal. Volkswagen nam de op EA888 gebaseerde 2.0 TSI dusdanig onder handen dat het koppel een reuzensprong nam. Er komt maar liefst 25% aan Nm’s bij voor een totaalscore van 350 Nm. Dat merk je in het dagelijkse gebruik, de motor heeft weinig moeite om de 42 kilogram lichtere Golf 7 GTI voort te bewegen. De prestaties voor alle vier de varianten zijn dan ook goed. De versies met zestraps DSG bak hebben beiden een iets lagere topsnelheid: 244 km/u voor de reguliere versie, 248 km/u voor de GTI Performance. Met handbak loopt de GTI 246 km/u, terwijl de GTI Performance met handbak de “magische” grens van 250 km/u precies haalt.

De sprint naar de 100 kan lukken binnen 6,5 seconden, de 10 pk extra van de Performance versie snoepen daar nog 0,1 seconden vanaf. Het zijn niet perse de beste waarden in het segment, maar je hoeft je er niet voor te schamen.GTI Performance
Als sturen een hobby is, dan spaar je altijd door voor de GTI Performance. Het prijsverschil is slechts een lousy 1500 euro. De tien extra paarden maakt bij mij ook de pis niet lauw (om maar eens een spreekwoord te gebruiken), maar de belangrijkste wijzigingen zitten nog dieper verstopt in de specificatie-lijst. De eerste belangrijke toevoeging zijn de grotere en inwendig geventileerde remmen, tegelijkertijd een must-have voor de sportieve automobilist en ook het meest overgeslagen onderdeel tijdens tuning. Een upgrade van 50 pk klinkt ten slotte geiler dan een paar mm grotere remschijven, maar om echt tempo te maken zijn ze beiden minimaal even belangrijk.

Nog leuker is de toevoeging van een mechanisch sperdifferentieel. Bij de Golf VI GTI hield VW het erop dat het elektronisch surrogaat in de vorm van XDS voldoende zou moeten zijn, maar nu hebben ze in Wolfsburg het licht gezien. Upgrade naar de GTI Performance en je krijgt een echt sper tussen de voorwielen. En wat voor één! *zet feestmuts op* Het is een platensper, maar dan wel een exemplaar wat volledig elektronisch kan worden aangestuurd. Afhankelijk van de situatie blokkeert de sper gedeeltelijk of juist 100%. Het sper genereert ook een beperkte mate van Torque Vectoring worden gegenereerd: het buitenste voorwiel krijgt daarbij meer kracht toebedeeld dan het binnenste wiel en dat reduceert onderstuur.

Op de weg maakt het sper een dusdanig groot verschil, dat ik me weer eens afvraag waarom nog maar zo weinig fabrikanten het aanbieden. Eigenlijk weet ik het antwoord wel: het voegt gewicht en kosten toe, de werking kan (slecht, dat wel) gesimuleerd worden door elektronica en het vertaalt zich niet in betere specificaties voor de folder-snuffelaars. De topsnelheid blijft onveranderd, de sprinttijden worden niet beter en (theoretisch) kan het verbruik toenemen door de extra massa. Fabrikanten die het rijden niet meer zo serieus nemen, laten het daarom weg (hallo BMW!).

Voor de Golf GTI Performance geeft het sperdifferentieel een extra dimensie aan het rijden. Zet de Golf GTI Performance echt hard een bocht in en vervolgens kan je alsnog heel vroeg op het gas. Even is er dan een moment van wielspin op het binnenste wiel, waarna je bijna letterlijk de bocht uit gekatapulteerd wordt met volledige tractie op beide voorwielen. In zekere zin maakt dit elektronische sperdifferentieel vierwielaandrijving bijna overbodig. Een klein woord van waarschuwing is wel op zijn plaats: hoewel de Golf GTI niet snel onderstuurt, wil de voortrein wel een stapje opzij doen onder extreme omstandigheden. Rijdend op de limiet, lijkt het dan alsof door de sper de voorwielen beiden even wielspin hebben en dat daardoor de auto een stapje opzij doet. Het is echter geen terminaal onderstuur waar niets meer aan te doen is, en als je een goede lijn rijdt door bochten rijdt is het verder geen issue. Doe je dat niet, dan wens ik je veel succes met het verwijderen van de stukken vangrail uit de grille en de verdere schade-afhandeling.

Driving Mode Selection
We kennen het principe uiteraard al langer uit de wat duurdere klasses, maar de Golf VII GTI is nu ook uitgerust met Driving Mode Selection met keuze uit vijf modi: Comfort, Normal, Sport, ECO en Individual. Met één druk op het touchscreen verandert het karakter van het onderstel, de DSG-bak, besturing, de motor, het sperdifferentieel, de actieve cruise control, de dynamische bochtverlichting en de airco. In de sportstand wordt het geluid van de 2.0 TSI duidelijk sterker in het interieur, ongetwijfeld om je alvast een beetje aan te sporen om alle mogelijkheden uit te proberen.

Het instelbare onderstel DCC (Dynamic Chassis Control) was bij vorige Volkswagens een redelijk onzinnige optie: heel veel verschil was er niet te voelen en het was daarom het geld eigenlijk niet waard. De Golf 7 GTI krijgt echter DCC van de tweede generatie en dat systeem heeft duidelijk grotere verschillen tussen de standen Comfort, Normal en Sport. Het DCC systeem staat daarmee nog steeds niet bovenaan mijn verlanglijstje, maar het doet nu in ieder geval wel iets.Prijzen & conclusie
De Golf GTI biedt niet de meeste pk’s van de hothatches, noch is de snelste, de meest opvallende of de meest voordelige. Als allround package scoort de Golf 7 GTI echter weer bijzonder hoog. Dat rechtvaardigt de Nederlandse vanafprijs van 33.290 euro (vanaf 1 juni 33.690 euro). De DSG bak kost 2500 euro extra, het Performance pack slechts 1500 euro. Tenzij je de Golf GTI voor je moeder bestelt omdat ze dat ruitje in de bekleding zo leuk vindt, is het wel een must om meteen mee te bestellen. Bindend Autoblog koopadvies: als het een Golf GTI moet worden, reserveer dan 1500 euro meer voor de GTI Performance.

Rijtest: Volkswagen Golf GTI Performance

Recent Content