Rijtest: Subaru XV 2.0i CVT


Subaru. Schrik vooral niet als er niet meteen enkele van haar modellen voor je ogen beginnen dansen. Het moet immers gezegd dat, om een understatement te gebruiken, het aantal wagens van het merk op onze Belgische wegen eerder aan de lage kant ligt. Maar laat net dat een reden zijn om één van haar laatste modellen een weekje onder de loep te nemen. Het werd een knaloranje XV, klaar om menig mannen- of vrouwenhart te veroveren. Rijtest: Subaru XV 2.0i CVT.

Subaru dus. Voor wie het niet meer zou weten: een bende eigenzinnige Japanners die als logo voor zes sterren kozen (wat overigens een knipoog naar de Pleiaden is) en vooral furore maken in de rallysport, met de immer aanwezige vierwielaandrijving, en de welbekende boxermotoren. Subaru kampt de laatste tijd echter, zeker in ons land, met een imagoprobleem. Of, anders gezegd, met een gebrek aan imago. Dat heeft er voor gezorgd dat de zes sterren lang niet meer zo fel schijnen. Het is daar dat de XV in het verhaal komt. Die laatste heeft namelijk de opdracht meegekregen om de gloriedagen van het merk terug te brengen.

Exterieur

De XV is een compacte crossover die in se een op hoge poten gezette Impreza is. De frisse verschijning wil echter meer zijn dan dat. Met verstevigde bodemplaten en het obligate plastic rondom is hij wel degelijk opgewassen tegen het iets zwaardere terreinwerk. Het geheel oogt bovendien erg stoer. Dat testosterongehalte neemt nog grotere proporties aan als je de fraai uitgebouwde wielkasten en de opvallende, zwarte velgen in rekening brengt.  Vooral de voorkant van de XV kon met zijn “macholook” onze redactie bekoren, in tegenstelling tot de achterkant, waar het allemaal iets braver aan toe gaat. Over de oranje kleur zijn de meningen van passanten nogal verdeeld. Van “fantastisch”, over “net iets er over, maar best wel grappig” tot “degoutant”. Ongeacht de meningen zullen draaiende hoofden, die een glimp willen opvangen van het oranje beest, beslist de uwe zijn.

Interieur

Als we plaats nemen in de zachte zetels en een blik werpen op het interieur is de eerste reactie: een dikke check wat de Japanse soberheid betreft. Het oogt allemaal niet bijster spannend maar wel erg netjes en functioneel. Het zwarte plastic dat de plak zwaait, is iets te nadrukkelijk aanwezig maar is op de meeste plaatsen gelukkig van een behoorlijke kwaliteit. Alle knoppen zijn logisch opgesteld en het stuur, dat bezaaid is met knoppen om allerhande functies te bedienen, ligt goed in de hand. Bovenaan het dashboard werd bovendien een fancy infotainment-systeem geïnstalleerd dat tijdens het rijden allerhande grafieken en staafdiagrammen genereert om, voornamelijk, de aandacht op het verbruik te richten. Voor ons Westerlingen zal het alleen in sommige gevallen niet steeds even logisch overkomen aangezien men in Japan schalen van rechts naar links afleest.

Voor zijn relatief beperkte afmetingen (lengte = 4 meter 45) is de XV verrassend ruim. Vier volwassenen kunnen in alle comfort plaatsnemen. De centrale plaats achteraan is uiteraard iets minder toegankelijk voor volwassenen, waarvoor de reden in hoofdzaak bij de dikke transmissietunnel van de vierwielaandrijving ligt. Alle bagage kan zonder noemenswaardige problemen mee op een tripje, al doet hij met zijn 380 liter iets slechter dan zijn concurrenten.

Motorisatie en verbuik

Subaru staat bekend voor zijn boxermotoren, waarbij de cilinders – door op 180 graden recht tegenover elkaar te liggen – een beter gebalanceerde gewichtsverdeling hebben dan andere motortypes. Een gunstig gevolg daarvan is onder andere dat de auto stabieler is in het bochtenwerk en dat motorvibraties tot een minimum worden gereduceerd. Naast het feit dat die minimale vibraties simpelweg aangenamer zijn tijdens het rijden (denk maar aan uw luidruchtige diesel die in neutrale stand vaak de pook of het stuur doet trillen), zorgt het er ook voor dat de betrouwbaarheid en levensduur van de motor erg hoog ligt.

De overbrenging in de door ons geteste XV was één van het type continu variabele transmissie (CVT). Een “haat-liefde” verhouding, zo blijkt. Aan de ene kant is het een prachtig stukje technologie dat de motor steeds in het optimale toerenbereik houdt, zodat er efficiënt met brandstof wordt omgesprongen en er voor zorgt dat er geen aandrijfkracht verloren gaat zoals dat bij handmatig schakelen wel het geval is. Bij constante snelheden is de motor bovendien bijna onhoorbaar, wat het rijcomfort ten goede komt. Aan de andere kant zorgt het er voor dat hij erg luidruchtig voor de dag komt bij stevige acceleraties. Ook de combinatie van de CVT en het start-stop systeem vinden we niet helemaal geslaagd, omdat het vaak voor een schokkend effect zorgt wanneer het rempedaal wordt losgelaten.

Bij het verbruik strandden we over de hele testperiode op een degelijke 8,3L/100km, wat niet echt slecht is als je rekening houdt dat je met een 2-liter benzinemotor en een vierwielaandrijving op stap bent. Het verbruik kan van rit tot rit sterk variëren, afhankelijk van hoe groot het ei onder je gaspedaal is en hoezeer je dat ei niet wil doen breken. Concreet is het – mits een beetje je best te doen – wel degelijk mogelijk om een verbruik van rond de 6,5L/100km te halen. Let je er niet op, dan kan het reële verbruik evenwel al snel stijgen tot 9L/100km.

Rijgedrag

Het contact van de XV kleurt rood bij het instappen: iemand is duidelijk wakker om een ritje te gaan maken. De XV is een erg veelzijdige wagen. Door de relatieve harde vering en de vierwielaandrijving kan hij bochtsnelheden aan die je niet meteen zou durven toeschrijven aan een crossover, wat hem een sportief karakter meegeeft. Dankzij de CVT is ook stadsverkeer of file geen al te frustrerende bedoening. De extreem gevoelige gaspedaal bij lage snelheden heeft zijn voor- en nadelen: bij druk verkeer kan je de wagen overal tussengooien, maar bij het inparkeren is voorzichtigheid geboden. Voor rijplezier zorgt de CVT dan weer totaal niet. Zij die houden van het betere racewerk raden we dan ook ten stelligste de manuele 6-bak aan…

Met een mooie bodemvrijheid van 220mm en een standaard voorziene permanente vierwielaandrijving ben je in bovendien in theorie in staat om koning asfalt te verlaten en de continentale jungle te verkennen. In theorie weliswaar, aangezien er wellicht maar weinig XV’s effectief modder zullen zien. Bang om het koetswerk van hun crossover vuil te maken, zo gaat dat dan. Toch mogen de offroad capactiteiten van de XV in geen geval onder stoelen of banken gestoken worden: in specifieke omstandigheden kan hij het zelfs een Land Rover Defender knap lastig maken…

Prijs

En dan komen we, afhankelijk van hoe je het bekijkt, aan het iets pijnlijkere deel van het verhaal. Voor het uitrustingsniveau zoals wij de XV voorgeschoteld kregen, moet je ruim 29.390 euro neertellen. Een pak geld. Gelukkig krijg je veel waar dat geld: 17″ lichtmetalen velgen, automatische airco, verwarmbare voorzetels, achteruitrijcamera, licht- en regensensor, cruise control, navigatiesysteem, xenonverlichting, vierwielaandrijving, etc. Vraag blijft of veel mensen bereid zullen zijn om dat geld neer te tellen voor het relatief onbekende – maar ook onbeminde, dat geven we toe – Subaru. Voor dat geld kom je immers al in de regionen van de Audi Q3 en de BMW X1, weliswaar in een kaalgeplukte versie, maar toch. De basisversie van de XV komt uit op 21.490 euro, die op zich ook al mooi aangekleed is.

Conclusie

Met zijn slagzin “Confidence in motion” slaat Subaru in feite de nagel op de kop: hoewel de frisse XV er best mag zijn, bewijst het merk vooral dat het goed is in wat het claimt: steengoede wagens bouwen die op een steeds betrouwbare manier zullen rondbollen.

Pluspunten:

+ Algemeen rijgedrag en comfort

+ Frisse verschijning

Minpunten:

– Rijplezier door CVT versnellingsbak

– Overgevoelige gaspedaal bij lage snelheden

Technische gegevens: MOTOR 1.995 cc vier-in-lijn benzine VERMOGEN 150 pk @ 6.200 t/min KOPPEL 196 Nm @ 4.200 t/min TRANSMISSIE 6-traps CVT  AANDRIJVING 4WD 0-100 KM/U 10,5 sec THEOR. GEM. VERBRUIK 6,9 l/100km CO2 UITSTOOT 153 g/km GEWICHT 1.350 kg PRIJS BASISMODEL Vanaf 21.490 euro PRIJS TESTMODEL 29.390 euro

Rijtest: Subaru XV 2.0i CVT

Recent Content