Stel, je woont in een middelgrote stad waar gesubsidieerde laadpalen als paddenstoelen uit de grond schieten, en een elektrische auto met een actieradius van ruwweg 130 kilometer een serieuze vervanger van je huidige auto kan zijn. Is de Smart electric drive dan een te overwegen optie? We gingen op onderzoek uit in het hart van Nederland waar de EV op overheidshanden wordt gedragen: Utrecht. Rijtest: Smart Fortwo electric drive.
Althans, in de plannen van de gemeente Utrecht wordt elektrisch vervoer op handen gedragen. Een half jaar geleden werden de eerste zeven oplaadpunten met veel bombarie in gebruik genomen, met de belofte dat dit er eind 2012 een stuk of tweehonderd zullen zijn. Een goed vooruitzicht voor de electroheads in Utrecht. En nog een bijkomend voordeel van het bezitten van een elektrische auto in de studentenstad: parkeren is immer gratis bij oplaadpunten. En aangezien daar anno 2012 nog maar een handvol EV’s rondrijden is er altijd een parkeerplekje voor je vrij in dit autohatende stadscentrum. (Echt makkelijk wordt het de automobilist namelijk niet gemaakt, met eenoverload aan busbanen en éénrichtingswegen als grootste ergernis.)
Smart Fortwo electric drive – Tweede Generatie
De auto die wij reden was alweer de tweede generatie van de elektrische Smart. Een auto die qua uiterlijk gelijk is aan Fortwo’s met benzine- of dieselmotoren, op de groene velgen, spiegelkappen en tridion-veiligheidskooi na. En de onderhuidse Tesla-genen. Het lithium-ion accupakket is namelijk ingekocht bij de EV-wizzards uit Californië. De elektromotor tussen de achterwielen levert een constant vermogen van 28 pk (20 kW) en dat is ruim voldoende voor een stadsvoiture als deze Smart. Want vergeet niet: de 120 aanwezige Newtonmeters aan koppel zijn vanaf nul tpm beschikbaar, waardoor de tweezitter zo nu en dan zelfs uitnodigt tot stoplichtspielerei.
Pittige stadsdandy
Goed, hoe houdt de Smart electric drive zich in het stadsverkeer, waar deze auto met een begrensde topsnelheid van 105 km/u voornamelijk voor bedoelt is? Om het kort te zeggen: beter dan een reguliere Smart met een verbrandingsmotor. Alleen is 135 kilometer op één acculading afleggen -gelijk aan de fabrieksopgave- niet eenvoudig te doen. Met regelmatig gebruik van de airconditioning en een radio die continu aanstaat zit je eerder rond de 120. Indien de rechtervoet wat aan de zware kant is en je het leuk vindt veelvoudig gebruik te maken van de kickdown-functie, waarmee je in 6,5 seconden naar de 60 km/u sprint, zal de range vanzelfsprekend veel lager uitvallen dan opgegeven. Geen verrassing hier. Een acceleratietijd naar de 100 km/u wordt nergens genoemd, waarmee Smart eigenlijk meer dan genoeg zegt. Op snelheden onder de honderd blijft het echter een leuk lichtvoetig autootje met sterke rijeigenschappen. Een sportieve bochtenridder zal het nooit worden, maar het lage accu-zwaartepunt (in de bodem) vertaalt zich in een stabiel rijgedrag. Al met al niets om je voor te schamen.
Het interieur is niet bijzonder afwijkend van andere Smart’s. Bovenop het dashboard zijn twee draaibare bolletjes geplaatst waarop de acculading en de spanningstoestand zijn af te lezen. Deze lichten op zodra de opvallend gele krulstekker in een oplaadpunt en de aansluiting achter het tankklepje wordt gestoken. Het pookje in het midden is niet meer dan een joystick om ‘D’, ‘R’ of ‘N’ te selecteren. Wel blijft het iedere keer weer een aparte gewaarwording als het muisstil blijft zodra de sleutel wordt omgedraaid. Slechts de obligate en kunstmatige zoemtoon bij het accelereren herinnert je eraan dat er een elektromotor aan het zwoegen is. Wel zo fijn voor voetgangers en fietsers, die dikwijls niets in de gaten hebben als je achter ze rijdt. Verbaasde blikken geven aan dat de acceptatie van de EV duidelijk nog in de kinderschoenen staat.
Stroomtoevoer
Opladen in Utrecht werkt doodeenvoudig. De openbare laadpalen zijn te ‘bedienen’ met een oplaadpas van stichting e-laad en geven op een LCD-scherm keurig weer wat de laadstatus is. Eén keer liepen we tegen een defect exemplaar aan, dat na een belletje met e-laad binnen twee dagen werd gerepareerd. Het zou overigens geen overbodig luxe zijn als er meer snelladers beschikbaar kwamen in de Domstad. De teller staat nu nog maar op 1 exemplaar. Een regulier oplaadpunt krijgt een lege Smart in 8 uur vol, en die zijn er gelukkig steeds meer.
Derde generatie Smart electric drive in aantocht
De ontwikkelingen in de accuwereld volgen elkaar in rap tempo op en dat lijkt moederbedrijf Daimler niet te zijn ontgaan. In september 2011 werd daarom een derde generatie van de stille stadsrakker voorgesteld, die in Nederland rond de 16.000 euro gaat kosten (ex. leasebedrag voor het accupakket). Nu uitgerust met een 55 kW/ 130 Nm sterke elektromotor die voortkomt uit de joint-venture met Bosch en een 17,6 kWh lithium-ion accupakket dat bij Deutsche ACCUmotive wordt ingekocht, waarmee Tesla in feite wordt overgeslagen. De range komt op papier op 140 km/u te liggen terwijl de sprint naar 60 km/u nog maar 5 tellen in beslag neemt.
Een mooie sprong voorwaarts, die vanaf september 2012 zal resulteren in een bijzondere EV en in 30 markten wordt aangeboden. Want na een uitgebreide kennismaking met de Smart krijgen we het gevoel dat deze compact-van-buiten-ruim-van-binnen-auto juist het beste tot zijn recht komt met een efficiënte elektromotor. Nooit eerder maakte een verbrandingsmotor zich zó overbodig als in deze Smart, zolang je de snelweg maar niet op hoeft.






Rijtest: Smart Fortwo electric drive