Rijtest: Seat Alhambra


Stel: u bent getrouwd, heeft enkele kinderen en moet op zoek naar een nieuwe wagen. Lijkt op het eerste zicht niet echt een moeilijke zaak, maar wat als je meer dan 3 kinderen hebt? Dan is de keuze plots een stuk beperkter. Rijtest: Seat Alhambra

Wij kregen de kans een weekje met de grootste wagen uit het segment te rijden; de Seat Alhambra.

Nieuw leven

Enkele jaren terug was de vraag naar een mono-volume wagen relatief groot. Mensen waren onder de indruk van de ruimte en de flexibiliteit van het interieur. Het was de periode waarin Seat op de proppen kwam met de allereerste Alhambra. Een wagen die praktisch identiek was aan de Volkswagen Sharan en de Ford Galaxy.

Vandaag de dag is de markt voor ruime gezinswagens sterk gekrompen. Zelfs Renault kende een daling in de vraag naar de koning der familiehokken, de Espace. Met de nieuwe Alhambra (Sharan) hoopt Seat (VW) wat nieuw leven in de markt te blazen.

Ook de nieuwe Seat Alhambra is praktisch identiek aan zijn bloedbroeder, de Volkswagen Sharan. Enkel de lichtblokken en bumpers zijn verschillend. Op zich is dit niet echt een lelijke wagen, maar de elegantie zelve is het ook niet.

Interieur & exterieur

Je kan kiezen uit 2 afwerkingniveaus: Reference en Style. De tweede is eigenlijk de full-option uitvoering. Optioneel kan je dan nog kiezen voor elektrisch bedienbare schuifdeuren en koffer, het duurdere navigatiesysteem, enz. Het interieur is eveneens een evenbeeld van de Sharan. Enkel een anders gevormd stuur en een paar Seat badges onderscheiden beide wagens van elkaar. Toch is een verschil in afwerkingsgraad merkbaar. Zo krijgt de Seat Alhambra in de basis geen afdekking voor de bekerhouders en maar 4 luidsprekers in plaats van 8 bij de Sharan. De basisversie van de Seat moet het ook zonder dakrails doen.

Het zijn allemaal kleine dingen, maar het prijsverschil moet ergens zitten. De Seat is namelijk goedkoper dan al zijn grootste rivalen. Voor de basisversie met de minst krachtige diesel betaal je 30.790 euries.

Het moet gezegd zijn dat het aangenaam vertoeven is in de Seat Alhambra. De binnenruimte is zeer flexibel. Zo kan je in een handomdraai van een 7-zitter een 5-zitter maken. De achterste rij verdwijnt in de vloer met een zeer ingenieus opvouwsysteem. Qua zitruimte is er ook niet echt veel klagen, voor de eerste twee rijen althans. Wil je 7 personen vervoeren, plaats je best de kleinste kinderen op de achterste rij.

Motor

Wij kregen de sleutels van de wat luxueuzere versie. Onder de motorkap een 2.0l TDi met 140 pk. Deze versie doet er 10,9 seconden over om 100km/u aan te tikken en met een topsnelheid van 194km/u kunnen we gerust zeggen dat deze Alhambra vlot met het verkeer mee kan. Op papier geven ze een gemiddeld verbruik van 5,5l/100km, maar dat is, as usual, wat optimistisch. Onze normale rijstijl leidde tot een gemiddelde van 6,5l. Zeker niet slecht voor zo’n grote wagen.

Rijgedrag

Wat de wegligging betreft is er niet veel reden tot klagen. De Alhambra heeft een aangenaam stuurgevoel en ligt zeer stabiel op de baan. Onregelmatigheden worden goed weggefilterd, ideaal voor lange reizen. Dit alles doet je soms vergeten dat je met een wagen van zo’n groot kaliber op de baan bent.

We kunnen concluderen dat de Seat Alhambra een zeer degelijke wagen is en geschikt is voor grote gezinnen. Maakt het voor jou niet echt uit of je nu met een Volkswagen of Seat rijdt, dan is de Alhambra een uitstekende keuze om je kroost van A naar B te vervoeren. 

Pluspunten:

Prijs-kwaliteit beste mono-volume?

Minpunten:

– Standaard audiosysteem

Technische gegevens: MOTOR 2.0l CRTDI Diesel, vier-in-lijn VERMOGEN 140 pk @ 4.200 t/min KOPPEL 320 Nm @ 1750-2500 t/min TRANSMISSIE Manueel AANDRIJVING Voorwiel 0-100 KM/U 10,9 sec THEOR. GEM. VERBRUIK 5,5 l/100km CO² UITSTOOT 143 g/km GEWICHT 1.774 kg BASISPRIJS 30.790 euro

Rijtest: Seat Alhambra

Recent Content