Rijtest: Rolls-Royce Phantom Coupé


Een auto die je budget & je parkeerruimte opeet, maar waarmee je eigenlijk niet veel kan. Belachelijk hè? Rijtest: Rolls-Royce Phantom Coupé.

Mensen die enigszins nuchter zijn ingesteld, kopen dit type auto niet. De Rolls-Royce Phantom Coupé is vooral veel dingen niet. Het is geen auto waarin je je door een chauffeur laat rondrijden. Het is geen cabrio (maar die is er natuurlijk wel van Rolls-Royce) om mee over de boulevard te flaneren. Het is geen SUV met veel ruimte en softroad capaciteiten. Het is geen sportieveling waarmee je je rondetijd op Zandvoort, Assen of de Nurburgring scherper gaat zetten. Kortom: de Phantom Coupe is een heleboel niet en toch zijn er genoeg redenen om er ooit één te willen bezitten.

#Reden1: een V12 die nooit moeite hoeft te doen
Er was een tijd dat bij de fabrieksopgave voor vermogen er geen concreet getal stond, maar alleen het woord “voldoende”. Uiteindelijk is dat exact zoals het is. Een Rolls-Royce biedt niet perse het meeste vermogen wat je in een straatauto kan krijgen, maar het gevoel dat je tekort komt zul je ook niet snel hebben.

Onder de motorkap vinden we niet meer de 6,75 liter grote V8 die zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen, dankzij moedermaatschappij BMW huist er in het vooronder tegenwoordig een V12. Die V12 heeft weer een “historisch correct” slagvolume van 6,75 liter gekregen en heeft anders dan je wellicht zou verwachten geen turbo’s aan boord. Toch is de atmosferische V12 onderin beresterk: van het maximumkoppel is van 720 Nm is bij 1000 toeren per minuut al 75% beschikbaar. Tot 3500 tpm omschrijft Rolls-Royce de koppelkromme als “largely flat” en dat voel je ook. Zolang je geen stoplichtsprintjes aan het doen bent, voelt het alsof de Phantom altijd vermogen over houdt.Totaal is er 460 pk beschikbaar en daarmee sprint de Phantom Coupé in 5,8 seconden naar de 100. De topsnelheid is naar goed Duits gebruik begrensd op 250 km/u. Voor de ettelijke tonnen die je stuk slaat op een Phantom Coupe zijn er veel snellere auto’s te koop en er zijn eveneens auto’s die met 460 pk een stuk sneller zijn. Het is een nadeeltje van alle luxe aan boord, waardoor de weegschaal naar 2580 kg uitslaat.

#Reden2: er is een sport-knop
Als je aan deinende slagschepen denkt bij het merk Rolls-Royce dan word je positief verrast door de Phantom Coupé. Comfort is er in overvloed, maar de reflexen zijn tegelijkertijd scherp. De gigantische tweedeurs laat zich goed de hoek omzetten en communiceert ook nog wel iets van wat er onder de wielen gebeurt. Om het punt te benadrukken dat de Phantom Coupé er voor de man of vrouw is die zelf rijdt, is er zelfs een sport-knop op het stuur. Die doet weinig meer dan de gasrespons feller maken en de bak vertellen dat de versnellingen langer mogen worden vastgehouden, maar soms is dat ook voldoende.

#Reden 3: hijszogaaf
Oh boy, oh boy, oh boy. Wat een plaatje in deze kleurstelling. Zo passend ook bij waar de Phantom Coupé voor staat. Dit is niet een voiture om in een grijze buitentint met zwart interieur te bestellen. Een Phantom Coupé is een statement en juist dit knalblauwe exemplaar maakt dat statement. Binnenin houdt het feest niet op. Uiteraard is er het beste leer, dik tapijt, verchroomde knoppen waarmee je achteloos een ramkraak zou kunnen uitvoeren en een afwerkingsniveau wat lesmateriaal is voor de rest van de autobranche. Oh en die suicide-doors, uiteraard met een knop om ze moeiteloos te sluiten. Het is allemaal over-the-top, maar dat maakt het zo mooi. Helemaal briljant is het witte interieur. Het zijn niet alleen de stoelen, maar ook het volledige dashboard is hagel-wit. Dit is interieur-pr0n en dat bedoel ik gezien de witte kleur nog steeds positief. Bijzonderder wordt het bijna niet.

#Reden 4: Omdat het kan
Er zijn meer mensen voor wie het niet kan. Zo reëel moeten we ook zijn, maar er zijn nog genoeg mensen op deze wereld voor wie het bestellen van een Phantom Coupé hetzelfde is als het afrekenen van een extra t-shirtje voor de rest van ons. Nodig heb je het niet, maar met het geld waar je hard voor hebt gewerkt mag je jezelf ook wel eens verwennen. Zo moet je de Phantom Coupé zien, het is geen rationele aankoop en zal voor geen van de kopers de enige auto in de garage zijn. Wellicht niet eens de meest gebruikte auto uit de riant gevulde garage, maar vermoedelijk en hopelijk wel de auto waar de eigenaar een grote glimlach van op zijn gezicht krijgt.

Rijtest: Rolls-Royce Phantom Coupé

Recent Content