De komende tijd kunnen we veel hot hatchback nieuws verwachten in het compacte B-segment. Renault Sport trapt af met de Clio R.S. 200 EDC en is meteen één van de meest vooruitstrevende fabrikanten met een automatische zesbak met dubbele koppeling en launch control! Hardcore als zijn voorgangers of allemansvriend? Tijd voor een test! Rijtest: Renault Clio R.S. 200 EDC.
Vorig jaar was de strijd tussen de Renault Mégane R.S., Ford Focus ST en Opel Astra OPC (ik laat de veel duurdere BMW M135i en zijn concurrenten bewust even weg hier) een leuke om in etappes te verslaan: de Mégane RS was de wildste en leukste, de OPC de duurste en in dagelijks gebruik wellicht snelste en de Focus ST bleek de beste allrounder. Dit jaar zien we een vergelijkbare strijd tussen de binnenkort te verschijnen Ford Fiesta ST, de Peugeot 208 GTI en de Renault Clio RS. Die gaan wedijveren met de al een tijdje rondrijdende concurrenten als de Opel Corsa OPC, Polo GTI, Ibiza Cupra, etc. Daarbij lijkt de Clio R.S. een meer allround pad te kiezen dan zijn grote broer -de Mégane R.S.- die stukken minder compromisloos lijkt dan deze Clio. Waar de 265 pk sterke driedeurs Mégane zeker in Cup uitvoering redelijk hard en trackready is, belooft het persbericht dat de vijfdeurs Renault Sport Clio van alle markten thuis is. Dat betekent dus dat er een compromis gesloten moet zijn tussen sportief en comfort, of toch niet?
Waar Renault in ieder geval geen compromis heeft gesloten is de versnellingsbak. Jammer voor de puristen onder ons die het leuk vinden om zelf met het stokje in de tandwielen te roeren want voortaan is er alleen nog maar een zes versnellingen tellende automaat leverbaar, die indien gewenst met flippers achter het stuur bediend kan worden. De één zal het fantastisch vinden dat het een paar tienden sneller is, de ander zal balen dat het minder uitdagend is om de aandrijflijn optimaal aan te sturen. Mijn gevoel nu, voordat ik ga rijden, is dat ik bij die laatste groep behoor en ik hoop dan ook van harte dat de tovenaars van Renault Sport er iets speciaals van hebben gemaakt. Voordeel van deze bak is wel dat er Launch Control geleverd wordt: voet op de rem, beide schakelflippers naar achteren trekken, gaspedaal vloeren, rem los en je klapt als de omstandigheden je goed gezind zijn in 6,7 seconden naar de 100. Dat is mede te danken aan het 1618 CC grote turboblok dat 200 pk levert en een koppel van 240 Nm. De topsnelheid bedraagt 230 kilometer per uur.
Allemaal leuk en aardig, maar voor snelheid in de rechte lijn koop je geen hot hatchback. Uiteraard heeft Renault Sport flink aandacht besteed aan het chassis. De eisen waren duidelijk: meer comfort, betere wendbaarheid en een fraaiere wegligging. Ook de remmen moesten beter zijn dan die van zijn voorganger. Dat is nogal wat, want er zijn grote schoenen om te vullen: de Clio III R.S. werd niet alleen door de trouwe fans, maar ook door vrijwel alle media als beste auto in zijn segment gezien.
De voorwielophanging bestaat uit een pseudo McPherson ophanging die zodanig is geconstrueerd dat er optimale stijfheid wordt gerealiseerd. Achter is er in verhouding tot de gewone Clio’s een 60% stijvere stabilisator gemonteerd. Rondom zijn daarnaast hydraulische druklagers gemonteerd, in feite is dit een soort schokdemper in een schokdemper, een idee dat door Renault een jaar of vijftien geleden voor de rallysport is ontwikkeld en dat nu zijn weg heeft gevonden naar een straatauto. Het gevolg is dat oneffenheden in de weg beter kunnen worden geabsorbeerd en dat er minder rebound plaatsvindt. Het wiel houdt dus beter en met minder wisselende belasting contact met het wegdek. Tot slot is er een elektronisch differentieel dat continu de draaisnelheid van de voorwielen vergelijkt met die van de achterwielen. Als er een te groot verschil in rotatiesnelheid wordt gemeten wordt het wiel dat te snel draait iets afgeremd, overigens zonder dat het koppel van de motor verminderd wordt.De remmen op de R.S. zijn van formaatje “niet te zuinig” mogen we wel stellen: achter de standaard 17″ of optionele 18″ wielen gaan 320 mm schijven voor en 260 mm schijven achter schuil. Kies je voor het Cup pakket dan worden de remklauwen rood geverfd overigens. Tevens wordt dan het nog eens 15% stijvere Cup chassis gemonteerd dat de auto ook nog eens 3 millimeter dichter op het asfalt legt. Complimenten voor je opticien als je dat verschil met de blote ogen kan waarnemen.









Rijtest: Renault Clio R.S. 200 EDC