Net als bij sommige -meestal 130 euro kostende- knipbeurten van jouw vrouw (M/V) zie je bij sommige facelifts pas na langer studeren enig verschil. Hoop je. Gelukkig is er voor Nederland ander belangrijk nieuws rond de Panamera: er komt een plugin-hybride met 14% bijtelling. Rijtest: Porsche Panamera S E-hybrid & 4S Executive.
In het rijtje Prius, boodschappenkarren met brommermotor en C-segmenters met laffe dieseltjes prijkt er in de lease-calculator straks ook een 416 pk sterke Panamera. Het is geen f#ck-you statement van Porsche naar onze regering, maar het toont wel aan dat Den Haag niet heel goed heeft doorgedacht over het fiscale systeem voor de zakelijke rijder in Nederland.
“Aan de achterzijde valt het bredere raam op.”
Voor het sterk gewijzigde uiterlijk hoeft er niemand met zijn “oude” Panamera naar de Porsche dealer om een inruil-voorstel te bespreken. De wijzigingen zijn subtiel, de voorzijde lijkt zelfs zo’n beetje ongewijzigd. Aan de achterkant zijn er nog wel de gewijzigde achterlichten, die ongetwijfeld ook wel weer via het aftermarket-circuit te verkrijgen zijn op termijn.
De gefacelifte Panamera komt ook direct met het hele palet aan motoren beschikbaar, afhankelijk van de dikte van je portemonnee kies je uit:
Panamera: 3.6 V6 met 310 pk en PDK. 0-100 in 6,3s; top is 259 km/u
Panamera 4: zie boven, maar 0-100 duurt 6,1s en de top is 257 km/u.
Panamera Diesel: 250 pk sterke 3.0 liter V6 en Tiptronic.
Panamera S E-Hybrid: 3 liter supercharged V6 + elektromotor.
Panamera (4)S: 420 pk sterke 3.0 liter biturbo met PDK.
Panamera GTS: 4.8 liter grote V8 en PDK met 440 pk.
Panamera Turbo: 4.8 biturbo V8 met 520 pk en PDK.
Panamera S en 4S verliezen de V8
De goede lezer moet het direct gespot hebben: ook Porsche ontkomt niet aan downsizing. De 4,8 liter grote V8 heeft het veld moeten ruimen voor een hagelnieuwe 3.0 biturbo V6. Alleen de GTS houdt een (sterkere) variant van de V8. Enigszins rommelig is het motorenaanbod van de Panamera inmiddels wel: er zijn drie totaal verschillende V6 benzines verkrijgbaar en ook de V8 uit de GTS zou makkelijk vervangen kunnen worden door een iets sterkere 3.0 biturbo V6. Gezien het succes van Porsche zullen we er gemakshalve maar van uitgaan dat ze weten wat ze doen.
De kennismaking met de nieuwe Panamera 4S biturbo V6 was kort, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het blok klinkt fantastisch, veel beter dan de supercharged V6 uit de hybride Panamera. De prestaties zijn ook fenomenaal, ik verdenk Porsche er zelfs van niet te mooie cijfers neer te pennen omdat dan de GTS helemaal overbodig wordt. De sprint naar de 100 duurt met vierwielaandrijving slechts 4,8 seconden (in de Panamera S 5,1 seconden) en Porsche houdt het erop dat de topsnelheid 286 km/u is. Op een bochtige en niet helemaal lege autobahn was het echter geen probleem om de teller voorbij de magische 300 km/u te jagen. De koek was nog lang niet op, maar het lef van de bestuurder en het lege asfalt wel.
Lange wielbasis
Ander groots nieuws is er in de vorm van de Executive versie die een langere wielbasis kreeg. Porsche biedt niet met ieder motorblok een Executive versie aan, maar beperkt tot de 4S en Turbo. De 15 centimeter extra beenruimte is (voorlopig) alleen te combineren met vierwielaandrijving, maar logischerwijs niet met de sportievere GTS. De wielbasis wordt 15 centimeter langer, ruimte die uiteraard geheel aan de achterpassagiers toekomt. Om het comfort verder te verhogen krijgt de Executive standaard luchtvering en staan er twee individuele stoelen achterin.
E-Hybrid
Ondanks dat Porsche een S in de typenaam van de plugin hybrid verwerkt, zijn de prestaties van de Panamera S E-Hybridniet vergelijkbaar miet die van de reguliere S (of 4S). Op papier komt het totale systeemvermogen van 416 pk van de hybride aardig in de buurt van de 420 pk van de Panamera S, maar tijdens het rijden is er een overgroot verschil in prestaties. De Panamera S E-Hybrid sprint overigens nog steeds in 5,5 seconden naar de 100 en haalt 270 km/u.
Nog belangrijker voor de Panamera S E-Hybrid is het normverbruik: in de NEDC testcyclus haalt de Panamera een verbruik van 3,1 liter per 100 km. De bijbehorende CO2 uitstoot per kilometer is 71 gram, waarmee de Panamera S E-Hybrid voorlopig in aanmerking komt voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik.
Vergeleken met de vorige hybride Panamera is er veel verandert. Niet alleen kan de Panamera tegenwoordig aan een laadpaal worden gehangen, maar ook heeft de lithium-ion batterij vijf keer zo veel capaciteit als de oude nikkel-batterij (1.7 kWu versus 9,4 kWu). Bovendien werd de elektrische motor twee maal zo sterk en levert nu 95 pk. Volgens Porsche kan je puur elektrisch accelereren naar 135 km/u, maar dan zul je wel geduld moeten hebben. Veel geduld, heel veel geduld, geen tegenwind, geen heuvels, geen verkeer achter je en heel veel geduld. Dat heb je er voor nodig, want de “sprint” naar 50 km/u duurt al 6,1 seconden. Toch kan je de Panamera S E-Hybrid redelijk volledig elektrisch door de stad rijden. De maximale range is 36 kilometer volgens NEDC en volgens Porsche moet er toch wel minimaal 18 km elektrisch mee kunnen worden gereden.
Financieel
Alle mooie technologie en de nieuwe lampjes terzijde, draait het bij de nieuwe Panamera maar om één ding: de bijtelling. Voor onze Vlaamse bezoekers even een stoomcursus Nederlandse belastingwetgeving: in Nederland moet een percentage van de nieuwwaarde van een zakelijke auto bij het inkomen worden opgeteld. Die percentages variëren van 0% (CO2 uitstoot minder dan 51 gram) tot 25% van de nieuwwaarde. Aangezien de Panamera in Nederland een vanafprijs kent vanaf 100.000 euro en de het hoogste tarief van belasting 52% is, betaal je voor een Panamera dus minimaal 13.000 euro belasting per jaar (100.000 x 25% x 52%). Mocht je je als Vlaming afvragen waarom wij Hollanders van die scharrige auto’s rijden: dit is één van de redenen.
Terug naar de Panamera S E-Hybrid dan toch. Door zijn relatief lage (papieren) uitstoot van 71 gram CO2 per kilometer kent deze Porsche met een stekker een bijtellingstarief van 14%. De nieuwprijs is 113.300 euro, ergo dat is slechts 8248,24 euro per jaar. Om dat eens anders te stellen: voor dat geld (aan belasting) rijd je in Nederland anders een auto van 63.448 euro (met 25% bijtelling). Qua belasting is de Panamera S E-Hybrid dus even duur als een klein beetje aangeklede A6, 5-serie of E-klasse met basismotorisering. Kortom: feest dus.











Rijtest: Porsche Panamera S E-hybrid & 4S Executive