Rijtest: Peugeot 308 1.6THP


Verandering van spijs doet eten?

Sinds een tweetal decennia is het magische cijfer drie niet meer weg te denken in het hevig bevochten C-Segment. En nee, dan hebben we het niet over BMW, maar over Peugeot. De 305, 306, 307 en 308 waren regelrechte verkoopsuccessen voor het merk dat de laatste tijd in zwaar weer lijkt te verkeren. Tijd voor verandering want verandering van spijs, doet nu eenmaal eten. Toch? Rijtest: Peugeot 308 1.6THP.

Puik design

Met verandering van spijs hebben we het voornamelijk over ‘t design. De oude en plompe 308 is ingeruild voor een strak en haast Duits ontworpen hatchback die qua ontwerp naadloos aansluit bij grote broer 508. Kunnen we van de vorige generatie voornamelijk de grote muil en uitgezakte kont herinneren: nu staat er een uitgebalanceerde auto met mooie proporties voor onze neus. Het is Peugeot gelukt om een vrij simpel hatchback design te voorzien van sierlijk Peugeot DNA en dat is zeker noemenswaardig.

Touchscreen

Binnenin de 308 wordt het aansprekende design voortgezet. De ‘i-cockpit’ doet zijn intrede en dat lijkt te resulteren in een clean en overzichtelijk geheel. Peugeot borduurt voort op de weg die het is ingeslagen met de 208 en levert ook hier het opvallend kleine stuurtje en de hoog gepositioneerde tellerunit. Centraal op het dashboard zien we een touchscreen-scherm met daaronder een select aantal knoppen. Een brede middentunnel mondt uit in elektronische parkeerrem en een in hoogte- en lengte verstelbare middenarmsteun. Fraai voor het oog, maar schijn bedriegt.

Uitwerking schiet tekort

Wat ons betreft is het designteam een beetje doorgeslagen in het versimpelen van het interieur. Het oogt fraai, maar zelfs de klimaatbediening is gedigitaliseerd. Dit betekent dat je voor het instellen van de temperatuur of het simpelweg aanzetten van de airco, een digitale weg moet bewandelen in het scherm. Prima in een Tesla Model S, maar niet op een traag en verre van intuïtief werkend systeem van Peugeot. De reactiesnelheid doet denken aan één van de eerste smartphones met touchscreen bediening en ook de graphics zijn niet echt aantrekkelijk. Misschien wat negatief, maar hier is echt ruimte voor verbetering. De insteek en Peugeot’s doel is namelijk goed, maar de uitwerking schiet tekort.

Uitstekend meubilair

Gelukkig compenseert de rest van het interieur dit heikele punt. Dat steekt namelijk prima in elkaar en is opgetrokken uit aangename materialen. Ronde ventilatieroosters hebben plaatsgemaakt voor strakkere exemplaren terwijl het ooit symmetrische dashboard is ingeruild voor asymmetrische en harde lijnen. Als bestuurder is een uitgeruste zitpositie snel gevonden door het uitstekende meubilair en het riant verstelbare stuurwiel. De zitting is standaard in de hoogte verstelbaar waardoor een overzichtelijke of juist sportieve zithouding snel gevonden is. Het meubilair is stevig, de zitting lang en de zijdelingse steun dik in orde. De aflegruime in het deurpaneel is prettig de voor de elleboog, evenals de eerder genoemde en riant verstelbare middenarmsteun.

Knietjes optrekken

Qua leefruimte is het voorin goed vertoeven. Achterin wordt het echter al snel knietjes optrekken en de adem inhouden. In dit segment is de 308 zeker niet ruimste als we kijken naar concurrenten als de Hyundai i30 en Volkswagen Golf. Met name de hoofdruimte in combinatie met een glazen panoramadak (is ontzettend fraai) is dramatisch voor de achterste passagiers. Een minpuntje dat geheel voor rekening komt van de bagageruimte. Deze is met 420 liter één van de ruimste – zo niet dé ruimste – in zijn segment. Klap je de achterbankleuning eenvoudig neer; dan ontstaat een vlakke laadvloer en een maximuminhoud van 1228 liter.

Denon Premium HiFi

Op het gebied van uitrusting heeft Peugeot hun zaakjes voor elkaar. De 308 is geheel naar wens vol te proppen met opties. Standaard is-ie in elk geval uitgerust met airconditioning, cruise control, LED dagrijverlichting, USB aansluiting, Bluetooth, ESP en 15 inch stalen wielen. Naarmate de prijs oploopt komen daar zaken als het touchscreen, parkeerhulp en licht- en regensensoren bij. Wil je ‘m afladen met gadgets, kies dan voor het Denon Premium Hifi systeem, lederen bekleding met massagefunctie, stoelverwarming en een actieve cruise control.

Welkom 1.2 THP

Tijd om te gaan rijden. Voor onze test kregen we de beschikking over een nieuwe versie van de 1.6 THP. Een 125 pk sterk blok die zich positioneerde tussen de instapper met drie cilinders en de 156 pk sterke versie van deze motor. Net als zijn potentere broer een aangename en stille machine die goed raad weet met de stevig afgevallen 308. Toch kleeft er één dubieus nadeel aan dit blok: inmiddels is-ie niet meer leverbaar. Peugeot heeft ‘m vervangen door een 5 pk sterkere 1.2 THP met drie cilinders. Deze maakt de 308 niet alleen een stuk vlotter (van 10.3 naar 9.4) maar ook een tikkeltje voordeliger. Win-win noemen we dat.

Ad Blue

Toch kan het nóg voordeliger. Hoe? Door het ‘magische goed’ genaamd Ad Blue. Een blauwe vloeistof dat de uitlaatgassen behandelt waardoor zodat deze minder schadelijk worden voor het milieu. Een aantal jaar geleden ontdekt door de transportsector en nu door de techneuten bij PSA (Peugeot & Citroën). Zo passen de Fransen deze techniek onder andere toe in de 508 2.0 HDi en ook de nieuwe 308 ontkomt niet aan deze uitstootverlagende techniek.

Superzuinige 1.6

De 1.6 HDI vormt de basis. Een potent exemplaar dat met 120 pk vermogen een 0-100 sprint in 9,7 seconden mogelijk maakt. Een koppel van 300 Nm staat daarnaast garant voor tussensprint-plezier en een vrij hoge topsnelheid van 196 km/u. Niet slecht voor een basisdieseltje en al helemaal niet als je bedenkt dat de 308 hiermee in de 14% bijtellingscategorie valt. Ad Blue doet hier zijn werk en laat de uitstoot zakken richting 82 gram co2 per kilometer. Net zo veel – of beter gezegd, weinig – als de superzuinige Volkswagen Polo Bluemotion met 75 pk. Denk overigens niet dat je nu in de rij mag gaan staan bij de vrachtauto’s voor het tanken van Ad Blue. De toevoeging is dermate kleinschalig en het tankje groot genoeg om gedurende een reguliere onderhoudsbeurt te worden bijgevuld.

Overhellen doet ‘ie niet. Maar..

Op designtechnisch en technologisch gebied mag de 308 anders zijn dan voorheen; qua rijden is het echter nog steeds een Peugeot. Een gegeven dat twee zijdes kent. Qua besturing zit het snor. Deze is scherp en gevoelig en laat de 308 in combinatie met het afgeslankte lijf kwiek en responsief aanvoelen. Overhellen doet ‘ie nauwelijks en het neusje schiet gemakkelijk naar binnen. Onderstuur lijkt daarnaast pas in een laat stadium aan te breken en dat zorgt voor een veilig en tikkeltje dynamisch geheel. Rijd je op de snelweg, dan is er voldoende weerstand rond het midden en is de 308 aangenaam stabiel. Het stuurwiel zelf zorgde gedurende de testweek voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het een leuke gimmick, terwijl ‘t aan de andere kant een tikkeltje te iel aanvoelt. Leuk in een 208, maar in een 308? Nee. Een chique stuurwiel zoals die in de 508 is hier beter op zijn plek, al kan je een blik op de snelheidsmeter vervolgens vergeten. Zelfs met de ieniemienie versie is het soms lastig om een goed overzicht te houden.

Ruimte voor verbetering

Toch knaagt er wat ons betreft iets aan de onderstelafstelling van de Fransozen. Het uiterlijk doet een Duitse insteek vermoeden, maar het tegenovergestelde is waarheid. De 308 blijkt namelijk bijzonder slap geveerd. De demping is goed, maar de veerwegen veel te lang. Zo slaat met name de achterste as al vrij snel door bij het afrijden van een drempel en raakt ‘ie soms bij glooiingen in het asfalt of slecht wegdek het spoort bijster. Een onrustige en stuiterende achterkant is dan het resultaat en hier is dan ook zeker ruimte voor verbetering.

‘Schoonheidsfoutjes’

Peugeot laat met de nieuwe 308 zien dat zij in staat zijn om het roer drastisch om te gooien. Hij oogt fris, chique en elegant tegelijk en beschikt daarnaast over een aantrekkelijk en rijk uitgerust interieur. De schoonheidsfoutjes aldaar vergeven ‘m, echter is er nog wel ruimte voor verbetering wat betreft het onderstel. Dat moet echt een standje strakker wil je blijven concurreren met toppers als de Golf en Ford Focus. De nieuwe 308 staat in de prijslijst vanaf € 18,900,- voor de 1.2 Pure Tech met 82 pk. Het door ons gereden testexemplaar is vergelijkbaar met de 1.2T Pure Tech Allure die met zijn 130 pk sterke motor de showroom verlaat voor € 26,700,-.

Rijtest: Peugeot 308 1.6THP

Recent Content