RIJ-IMPRESSIE: SUZUKI IGNIS (2016)


Suzuki haalt de Ignis-badge terug vanonder het stof en plakt het op een retrobudgetcrossover. Een watte? Een retrobudgetcrossover die het moet hebben van zijn polariserende looks en de daadwerkelijke mogelijkheid om er vierwielaandrijving onder te steken. Uitzonderlijk in het segment… maar uitzonderlijk genoeg? RIJ-IMPRESSIE: SUZUKI IGNIS (2016)

Retrobudgetcrossover, dat las je goed. Een segment dat we – toegegeven – zelf even hebben verzonnen voor deze Ignis. Suzuki zelf plaatst hem graag in het hokje van de mini-crossovers. Nee, we kunnen zelf tegenwoordig ook niet helemaal meer volgen welke segmenten de marketingafdelingen uit hun hoed slaan. Om toch enige vorm van omkadering te geven; denk Opel Karl Rocks of ook wel wat Dacia Sandero Stepway.

Want willens of niet, de Japanner speelt qua prijs in het segment van die uitermate succesvolle Roemeen. Waardoor de Ignis alles uit de kast zal moeten halen om zijn mannetje te kunnen staan. Of Suzuki daar in slaagt?

KEI RETRO

Suzuki-fans van het eerste uur weten meteen dat de Ignis-naam al eerder op Japans gerief prijkte. Toen – lees: Tussen 2000 en 2006 – toonde die zich aan de buitenwereld als een compact karretje met offroadlooks. De gelijk genaamde spirituele opvolger speelt verder op dat elan maar laat zich bouwen met de nodige retro-invloeden. Een trucje dat pakweg Fiat ook succes gaf met de 500.

Probleem is evenwel dat deze Ignis grijpt naar de Suzuki Cervo(la spécial) van lang vervlogen tijden als visuele basis. Een karretje dat bij de Belgische massa evenveel naamsbekendheid heeft als de remixversie van het derde album van Nine Inch Nails. Het resultaat is dat wij ‘m op de baan vooral zullen percipiëren als een funky ogend karretje. Of in autotermen: Een Kei car verloren op de grote Europese wegen. Of het daardoor ook geslaagd is? Voor ons alvast wel maar smaken en kleuren…

POZIDRIVE BUDGET

Goed, retro hebben we al onder de loep genomen. Hoe zit het met die ‘budget’ in de door onze marketingafdeling verzonnen naam? Wel, je moet geen geoefend oog hebben om binnenin te beseffen dat de plastiek van de hardste soort niet geschuwd wordt. Deurpanelen met zichtbare vijzen (uitschroefbaar met een pozidrive leek ons) en bedenkelijk aanvoelende deugrepen incluis. Nu, wel een dikke pluim dat Suzuki ‘budget’ en de daarbij horende goedkope materialen niet samensmelt tot een inspiratieloos interieur.

Vormelijk straalt het namelijk een brok plezier uit. Zelfs de vaak visueel verwaarloosde bediening voor de airco is een pretje om naar te kijken. Daarnaast zit het interieur vooral slim in elkaar. Met bijvoorbeeld stoelen achteraan die je onafhankelijk van elkaar in de lengte kan verzetten. Waardoor je dus kan schipperen tussen meer kofferruimte of meer beenruimte. Slimme jongens, die Japanners.

WEL GRIP, GEEN HYBRIDE

Retro en budget afgerond, tijd om licht te schijnen op het crossover-verhaal. Want het moet gezegd; tegenwoordig is 2 centimeter extra plastiek op de zijschort genoeg om een regulier modelletje om te dopen tot crossover. De Ignis, die maakt niet de fout om in die val te trappen. Het is te zeggen, Suzuki gaf het kleintje 18 centimeter bodemvrijheid mee en hield tijdens het designproces de aan- en afrijhoeken van de carrosserie in het oog. Dat – gekoppeld aan het leeggewicht van amper 810 kilogram – maakt dat je heus wel een zanderige bergweg overleeft.

Valt er geregeld regen uit de lucht op diezelfde zandweg, dan biedt Suzuki nog AllGrip AUTO aan, vierwielaandrijving die via een viscokopeling automatisch kracht naar de achterwielen stuurt indien gripverlies wordt gedetecteerd. Een systeem waarvan we spijtig genoeg niet hebben kunnen proeven tijdens onze eerste ontdekking waardoor we de slagkracht niet kunnen meegeven.

Wat we dan wel hebben gereden? De 1.2 DUALJET benzine met handbak, voorwielaandrijving en milde hybride-technologie. Die hybride-set-up – een bakje van zo’n 6 kilogram dat SHVS wordt gedoopt – slaat energie op tijdens het remmen en kan dat omvormen naar 15 extra newtonmeters aan koppel indien er om gevraagd wordt (en zolang de batterijvoorraad strekt). Eén klein detail; Suzuki zal dat optionele systeem niet commercialiseren in België. De reden? Hetzelfde systeem op de Baleno slaagde er niet in om klanten te vinden. Bijbetalen voor grotere velgen, geen probleem. 400 euro neerleggen voor een iets lagere CO2-uitstoot en verbruik? Zot!

 

bron:autofans.be

RIJ-IMPRESSIE: SUZUKI IGNIS (2016)

Recent Content