Rij Impressie: Nissan Micra 1.2 DIG-S CVT


Als de onverwoestbare Toyota Starlet één gelijke kent, dan is dat wel de Nissan Micra. Een auto die onlosmakelijk verbonden is met het Japanse merk en vandaag de dag nog steeds mag rekenen op tevreden berijders en eigenaren. Drie jaar geleden introduceerde Nissan een nieuwe en deze is inmiddels gefacelift. AutovoorU ging er mee op pad en ging op zoek naar de verbeteringen. Rij Impressie: Nissan Micra 1.2 DIG-S CVT.

Onze testauto was de meest begeerlijk uitvoering die er is. Een 1.2 DIG-S in Tekna trim die voor deze gelegenheid was uitgerust met een CVT automatische transmissie. € 18.450,-, maar afgeladen met goodies en luxe.

Om beter aan te sluiten Bij Nissan’s vernieuwingsdrang, kreeg de Micra een licht gewijzigde neus. Rondom het prominent aanwezige logo werd een ‘V’tje geplaatst en de koplampen kregen een moderner jasje. Tevens veranderde de grille en werd ook de achterkant gewijzigd. Daar zien we LED achterlichten en een ietwat andere bumper. Prima updates die de Micra weer terug op de kaart plaatsen qua design.

Daar blijft het echter niet bij: naast de designtechnische wijzigingen, levert Nissan voortaan ook een reeks nieuwe en frisse kleuren. Met name het Pacific Blue staat de dappere Micra goed en geeft de auto een chique tintje. Nieuw ontworpen 15 of 16 inch wielen zijn tevens een optie.

Bij het plaatsnemen achter het stuur is ‘t meteen voel- en zichtbaar dat deze facelift de Micra geen windeieren heeft gelegd. Speciaal voor de Europese klandizie heeft Nissan opnieuw gekeken naar het materiaalgebruik en de afwerking. Resultaat? Een vele malen netter, chiquer en degelijker in elkaar stekend geheel dat prima aansluit bij het exterieur. Climate control, cruise control of een uitstekend multimediasysteem: alles is aanwezig en verpakt in een aantrekkelijk jasje.

Met name de deurpanelen hebben een fikse update gekregen. Deze ogen beter en steken voor het gevoel en stuk degelijker in elkaar. Fijn, want als de Micra iets is, dan is ‘t wel degelijk. Dit geldt ook voor het verder fijngeslepen onderstel. Was de non-facelift Micra eerder een goedmoedige stadsrakker: met deze wil je scheuren. Nissan heeft duidelijk gekozen voor een straffere en directere afstelling en dat resulteert in een uiterst vermakelijke handling.

Het sturen gaat direct en met vrij veel gevoel, terwijl de carrosserie beduidend minder overhelt. Het onderstel verwerkt oneffenheden een stuk communicatiever, maar drempels neemt ‘ie nog steeds met verve. Het is zowaar leuk om rond te scheuren in een Micra en de zeer kleine draaicirkel helpt hier zeker aan mee en is handig bij het parkeren.

Motorisch zorgt een 80 pk sterke 1.2 driecilinder voor voortstuwing. Een zuinig blokje dat de Micra helpt aan adequate prestaties. Hij sprint in 13.7 seconden naar de 100 km/u en de topsnelheid bedraagt een keurige 170 km/u. Het verbruik blijft steken bij 1 op 20 wat in de praktijk vrij gemakkelijk behaald kan worden.

Voor onze rij-impressie kozen wij echter voor de achttien pk sterkere DIG-S. Exact dezelfde motor, alleen krijgt ‘ie nu extra kracht van een compressor. Het koppel ging omhoog van 110 naar 145 Nm waardoor de Micra DIG-S de 0-100 sprint aflegt in 11.3 seconden. De topsnelheid nam toe met 10 km/u tot 180. Gezien het segment auto zeer vlotte cijfers die Nissan combineert met een lager verbruik van 1 op 23.3.

Meteen na het wegrijden is het duidelijk dat dit een fel bakkie is. De combinatie van een CVT automaat en de bijna 100 pk sterke motor is een gouden koppel dat te allen tijde adequaat reageert. Sterker nog: hij nodigt uit! Een sprintje bij het stoplicht is tot 80 km/u een waar feest en zelfs op de snelweg is het meer dan prima meekomen. De wegligging is op dat moment solide en enkel het lawaaierige karakter is dan noemenswaardig.

Nissan is er in geslaagd om de Micra dusdanig bij te punten dat we met recht mogen spreken van een succesverhaal. Waar de oude Micra eerder lief dan stout was, daagt de nieuwe je regelrecht uit en zorgen de optische verfraaiingen en verbeteringen voor een beter totaalpakket. Gelukkig veranderde Nissan echter niet zijn prijs. Oke, een klein beetje dan want Micra rijden kan vanaf € 11,390,- en dat is € 400,- meer dan voorheen.

 

Rij Impressie: Nissan Micra 1.2 DIG-S CVT

 

Recent Content