De laadpaal Renault is belangrijk als je één van de mooie elektrische auto’s van Renault aanschaft. Wij hebben de laadpaal Renault geprobeerd, en zijn tot de conclusie gekomen dat je het best twee eigen opladers kan hebben. Natuurlijk een laadpaal thuis Renault, maar ook een mobiele lader Renault. Hieronder zie je onze twee keuzes, maar ook extra informatie over de laadpaal Renault.
Welke laadpaal Renault is de beste?
Wij hebben gekeken naar de beste laadpalen Renault voor thuisgebruik. Ook de mobiele lader die overal gebruikt kan worden hebben wij onder de loep genomen. Hieronder kan je precies welk type lader je nodig hebt. Wij hebben de beste en meest gebruikte thuislader gevonden voor u. Ook een zeer goedkope mobiele lader kan je hieronder vinden:
Wil je meer weten over de laadpaal Renault? Wij hebben een artikel geschreven waarin we alles uitleggen over de verschillende mogelijkheden, waar u op moet letten en de praktische aspecten die belangrijk zijn bij de aanschaf. Klik hieronder om dit artikel te lezen:
- Laadpaal Renault Zoe Ze50 R135
- Laadpaal Renault Zoe Ze50 R110
- Laadpaal Renault Zoe R90
- Laadpaal Renault Zoe R110
- Laadpaal Renault Kangoo Maxi Ze 33
- Laadpaal Renault Zoe R90 Entry
- Laadpaal Renault Zoe Q90
- Laadpaal Renault Zoe R90
- Laadpaal Renault Zoe R240
- Laadpaal Renault Zoe Q210
Laadpas voor uw elektrische Renault nodig?
En voor onderweg heb je natuurlijk ook een goede en betrouwbare laadpas nodig. Het aanbod is enorm, maar wij vertrouwen op de laadpas van VANDEBRON. Een zeer gerenomeerd en voortvarend energiebedrijf, dat het beste met u en het milieu voor heeft. De aangeboden laadpas kan gebruikt worden bij ALLE OPENBARE LAADPALEN van Nederland (en een groot stuk van Europa). Zeer goedkoop, makkelijk te gebruiken, vandaag besteld, morgen in huis!
Lees nu alles over deze laadpas (klik hier)!
Laadpaal Renault Zoé
Vermogen: 92pk (68kW)
Accucapaciteit: 41kWh (37kWh)
Bereik: 403 km (NEDC), 240 km (praktijk)
Marktintroductie: 2013
Laadsnelheid: 3,7-22kW AC, 43kW AC snelladen
Gewicht: 1455kg
Lengte x breedte: 4,1 x 1,7 meter
In Europa zijn er maar weinig fabrikanten die zelf elektrische auto’s produceren. Renault is een uitzondering, want daar wordt al sinds 2013 de Zoé (spreek uit: Zo-eej) gemaakt. Oorspronkelijk begon hij met een 24kWh-accu, maar in het nieuwste model zit 40kWh aan capaciteit, waarmee je in de praktijk zo’n 240 km kunt rijden (onder gemiddelde condities). Wat uiterlijk betreft lijkt hij veel op de Renault Clio; hij is vrij compact en een stuk kleiner dan een Leaf of Ioniq. Hij valt niet echt op met zijn prestaties; hij kan niet harder dan 135 km/u en trekt in 13,5 seconden naar 100 km/u met zijn 92pk sterke elektromotor. Wel uniek is dat de verwarming via een warmtepomp gaat, wat energiezuiniger is.
Waar hij wel mee opvalt, is zijn sterke regeneratie, waarmee hij veel energie kan terugwinnen. In zijn prijsklasse is het zo ongeveer de enige EV die overweg kan met 3-fase-laden. Dat heeft als voordeel dat hij thuis of bij openbare laadpalen met 11 tot 22kW kan worden opgeladen, waardoor de accu bijzonder rap weer vol zit. Daar staat wel een nadeel tegenover: de Zoe ondersteunt geen snelladen via gelijkstroom (DC). Op dit moment is dat niet echt een probleem, want het is wel mogelijk om met de Type 2 Mennekes-stekker via wisselstroom (AC) te laden tot 43kW – dit kan onder andere bij Fastned. In de praktijk wordt dit alleen bij een bepaalde staat van accu (SoC) gehaald en komt het vaak uit op circa 30kW. Het scherm toont alleen resterende tijd en niet de laadsnelheid in kW.
Er zit een zogenaamde Chameleon-lader in de auto gebouwd, waarmee bij de meeste laadpunten op het maximaal aangeboden vermogen geladen kan worden. Maar DC-snelladen is dus met de huidige modellen niet mogelijk – vooral in de toekomst gaat dat verschil maken, want momenteel worden er 150-350kW-snellaadstations uitgerold. Tot voor kort kon de accu alleen gehuurd worden, waarvoor maandelijks een bedrag moest worden overgemaakt, maar tegenwoordig is het kopen van de accu ook mogelijk.