De laadpaal Opel is belangrijk als je één van de mooie elektrische auto’s van Opel aanschaft. Wij hebben de laadpaal Opel geprobeerd, en zijn tot de conclusie gekomen dat je het best twee eigen opladers kan hebben. Natuurlijk een laadpaal thuis Opel, maar ook een mobiele lader Opel. Hieronder zie je onze twee keuzes, maar ook extra informatie over de laadpaal Opel.
Welke laadpaal Opel is de beste?
Wij hebben gekeken naar de beste laadpalen Opel voor thuisgebruik. Ook de mobiele lader die overal gebruikt kan worden hebben wij onder de loep genomen. Hieronder kan je precies welk type lader je nodig hebt. Wij hebben de beste en meest gebruikte thuislader gevonden voor u. Ook een zeer goedkope mobiele lader kan je hieronder vinden:
Wil je meer weten over de laadpaal Opel? Wij hebben een artikel geschreven waarin we alles uitleggen over de verschillende mogelijkheden, waar u op moet letten en de praktische aspecten die belangrijk zijn bij de aanschaf. Klik hieronder om dit artikel te lezen:
Laadpas voor uw elektrische Opel nodig?
En voor onderweg heb je natuurlijk ook een goede en betrouwbare laadpas nodig. Het aanbod is enorm, maar wij vertrouwen op de laadpas van VANDEBRON. Een zeer gerenomeerd en voortvarend energiebedrijf, dat het beste met u en het milieu voor heeft. De aangeboden laadpas kan gebruikt worden bij ALLE OPENBARE LAADPALEN van Nederland (en een groot stuk van Europa). Zeer goedkoop, makkelijk te gebruiken, vandaag besteld, morgen in huis!
Lees nu alles over deze laadpas (klik hier)!
Laadpaal Opel Ampera-E
De Opel Ampera-E is natuurlijk al jaren lang een zeer geliefde auto. Opel was als één van de eerste automerken bezig met de plug-in hybride. Hieronder hebben we de details neergezet van de Laadpaal Opel (Ampera):
- Vermogen: 204pk (150kW)
- Accucapaciteit: 60kWh (57kWh effectief)
- Bereik: 520 km (NEDC), 383 km (EPA), 320 km (praktijk)
- Marktintroductie: 2017
- Laadsnelheid: 3,7-7,4kW AC, 50-100kW DC CCS
- Gewicht: 1591kg
- Lengte x breedte: 4,2 x 1,8 meter
De laadpaal Opel vanaf 2017
Toen de Opel Ampera-E begin 2017 werd aangekondigd was dit groot nieuws. Dit was namelijk, op Tesla na, de eerste elektrische auto met een grote accu en daardoor een net bereik. Volgens officiële opgave zouden het zelfs 520 km zijn, maar de meer op de praktijk gerichte EPA-test geeft 383 km aan onder gemiddelde condities. Van de 60kW-accu is er 57kW effectief beschikbaar.
In 7,3 seconden rijdt hij 100 km/u en de topsnelheid is 150 km/u. Hij heeft een Type 2-stekker voor AC-laden, maar doet dit slechts met 1-fase – gezien de grote accu is dat een nadeel. Snelladen gaat via CCS.
Het grootste nadeel ligt niet aan de auto zelf, maar aan de omstandigheden. In feite is het geen Opel, maar een Amerikaanse Chevrolet Bolt. Opel was tot voor kort eigendom van General Motors (GM), maar werd verkocht aan de Franse PSA-group (Peugeot/Citroën). Daarbij kwam het gebruiksrecht voor de Ampera-E onder druk te staan.
Hoewel er afgesproken is dat GM Ampera-E’s blijft produceren voor Opel, is de productiecapaciteit teruggeschroefd. Het gevolg is dat er kort na de introductie wel Ampera-E’s in de Benelux zijn uitgeleverd, maar dat de verkrijgbaarheid heel erg slecht is. Ook is in Europa ondertussen de prijs verhoogd. Als gevolg daarvan heeft de PSA-groep, waar Opel nu onder valt, momenteel geen eigen EV-model.
In april 2018 werd bekend dat PSA een eigen afdeling heeft opgericht waar nieuwe EV’s zullen worden ontwikkeld.