De laadpaal Jaguar is belangrijk als je één van de mooie elektrische auto’s van Jaguar aanschaft. Wij hebben de laadpaal Jaguar geprobeerd, en zijn tot de conclusie gekomen dat je het best twee eigen opladers kan hebben. Natuurlijk een laadpaal thuis Jaguar, maar ook een mobiele lader Jaguar. Hieronder zie je onze twee keuzes, maar ook extra informatie over de laadpaal Jaguar.
Welke laadpaal Jaguar is de beste?
Wij hebben gekeken naar de beste laadpalen Jaguar voor thuisgebruik. Ook de mobiele lader die overal gebruikt kan worden hebben wij onder de loep genomen. Hieronder kan je precies welk type lader je nodig hebt. Wij hebben de beste en meest gebruikte thuislader gevonden voor u. Ook een zeer goedkope mobiele lader kan je hieronder vinden:
Wil je meer weten over de laadpaal Jaguar? Wij hebben een artikel geschreven waarin we alles uitleggen over de verschillende mogelijkheden, waar u op moet letten en de praktische aspecten die belangrijk zijn bij de aanschaf. Klik hieronder om dit artikel te lezen:
Laadpas voor uw elektrische Jaguar nodig?
En voor onderweg heb je natuurlijk ook een goede en betrouwbare laadpas nodig. Het aanbod is enorm, maar wij vertrouwen op de laadpas van VANDEBRON. Een zeer gerenomeerd en voortvarend energiebedrijf, dat het beste met u en het milieu voor heeft. De aangeboden laadpas kan gebruikt worden bij ALLE OPENBARE LAADPALEN van Nederland (en een groot stuk van Europa). Zeer goedkoop, makkelijk te gebruiken, vandaag besteld, morgen in huis!
Lees nu alles over deze laadpas (klik hier)!
Laadpaal Jaguar I-Pace
Vermogen: 400pk (294kW)
Accucapaciteit: 90kWh (85kWh effectief)
Bereik: 543 km (NEDC), 480 km (WLTP)
Marktintroductie: 2018
Laadsnelheid: 3,7-7,4kW AC, 100kW DC CCS
Gewicht: 2133kg
Lengte x breedte: 4,7 x 2 meter
De Jaguar I-Pace is na Tesla de eerste elektrische auto in het hogere segment. De prijs begint bij iets meer dan € 80.000. Met de 90kWh-accu zou het bereik volgens de WLTP-test op circa 480 km uitkomen, al moeten praktijktests dat nog bevestigen. Hij sprint in 4,8 seconden naar 100 km/u en heeft een vermogen van 400pk. De accu is, net als bij Tesla, verwerkt in de bodemplaat voor een optimale wegligging. Hij heeft twee elektromotoren voor- en achter en is dus ook voorzien van vierwielaandrijving (AWD). Het interieur van binnen is modern met een drietal digitale schermen.
Hij is voorzien van een CCS-aansluiting en kan dus gebruikmaken van recente snellaadstations – op dit moment tot 100kW. Voor thuisladen en openbare laadpalen is alleen 1 fase-laden mogelijk, waardoor het voor een 3x25A-huishouden met 3,7kW ruim 24 uur duurt om van leeg naar vol te laden. Met een 1x40A-groepenkast is dat 7,4kW en zo’n 13 uur. Een alternatief om sneller te kunnen laden is met een DC-lader, maar die erg duur. Er is voorzien in een 4G-wifi-hotspot en drie digitale schermen. Hij is te bedienen via een app en updates verlopen via de 4G-verbinding.