Gumball 3000 2015 komt aan in Amsterdam


De Gumball 3000 rally van 2014 is achter de rug en dus wordt de route voor volgend jaar vrijgegeven. En die heeft een Nederlands tintje. Gumball 3000 2015 komt aan in Amsterdam.

De race waarbij deelnemers in 6 dagen ongeveer 3000 mijl afleggen, start volgend jaar in Stockholm en gaat via Oslo en Kopenhagen naar Amsterdam. Daar worden de 100 supercars het vliegtuig ingeduwd om vervolgens in de VS nog van San Francisco via Los Angeles naar Las Vegas te rijden.

In 2007 en 2010 deed de rally eveneens Amsterdam aan en konden de deelnemers meteen kennismaken met het KLPD. Die stonden de auto’s bij de grens op te wachten. Met flitsapparatuur wel te verstaan.

De Gumball 3000 gaat traditiegetrouw alleen maar over openbare wegen en zal net zoals voorgaande jaren weer bereden worden door bijzondere automobielen en hun soms even excentrieke bestuurders. Meedoen kost ongeveer een halve ton aan euro’s. Het evenement trekt meer dan een miljoen bezoekers en kluistert jaarlijks 60 miljoen huishoudens aan de buis of livestream.

De naam ‘Gumball’ komt van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol die ermee wilde beschrijven hoe het publiek op populaire cultuur kauwde en het uitspuugde alsof het kauwgum was. Dat is het gevoel wat de rally ook moet oproepen. Een bijzondere lifestyle-race dus, die vast en zeker weer de moeite waard wordt.

UPDATE: De route zoals die nu bekend is, telt minder dan 2000 miles. Waarschijnlijk wordt de route in aanloop naar het evenement uitgebreid.

Gumball 3000 2015 komt aan in Amsterdam.

Recent Content