GENERAL MOTORS VERLAAT AUSTRALIË NA 69 JAAR


De CEO-wissel mag dan wel rond zijn, aftredend CEO Dan Akerson heeft zijn laatste weken moeten vullen met het brengen van slecht nieuws. Nadat het bekend maakte Chevrolet uit Europa weg te halen, zal GM nu alle fabrieken en het submerk Holden uit Australië weghalen. GENERAL MOTORS VERLAAT AUSTRALIË NA 69 JAAR.

De Amerikaanse autobouwer General Motors zal eind 2017 zijn twee fabrieken in Australië sluiten. Daardoor zal GM net geen zeventig jaar auto’s gebouwd hebben in het land. Door de sluiting van de fabrieken zullen in totaal 3.000 mensen hun job verliezen: door de sluiting van de fabriek in South Australie verliezen 1.600 mensen hun job, de sluiting van de fabriek in Victoria brengt 1.300 ontslagen met zich mee. Het enige dat wordt behouden is een verkooporganisatie, een ontwerpstudio en een distributiecentrum voor onderdelen.

TE CONCURRENTIEEL

Het nieuws is opnieuw een opdoffer voor de Australische automarkt die zo stilaan al haar pluimen aan het verliezen is. Ford maakte eerder al bekend te stoppen met de productie in het land en ook Toyota zou alles willen terugtrekken. Mitisbishi verliet het land in 2008 al.

Aftredend CEO Dan Akerson zegt dat dit het gevolg is van een negatief productieklimaat in Australië: een sterke Australische dollar, hoge productiekosten en de (te) kleine thuismarkt. Daarbij komt dat Australië allicht de moeilijkste, meest concurrentiële en gefragmenteerde markt ter wereld is. GM vroeg de Australische overheid onlangs nog voor subsidies, maar die kreeg het niet. Vorig jaar bouwde GM nog 84.000 wagens down under.

 

GENERAL MOTORS VERLAAT AUSTRALIË NA 69 JAAR.

Recent Content