FORMULA E BATTERIJEN KOMEN STRAKS IN GEWONE AUTO’S TERECHT


Het is goed mogelijk om in de toekomst een elektrische auto met de batterij van een Formula E auto te kopen. Of dan toch in ieder geval met de overgebleven delen daarvan. De elektrische raceklasse gaat de batterijen namelijk optimaal recyclen. Dat gaat het doen met de Belgische specialisten van Umicore. FORMULA E BATTERIJEN KOMEN STRAKS IN GEWONE AUTO’S TERECHT.

RECYCLEN

Een belangrijk uitgangspunt van de Formula E is altijd geweest om zo duurzaam als mogelijk te zijn. Het recyclen van de batterijen past perfect in dit plan. Vooral ook omdat het mogelijk is om op die manier iets aan het probleem met betrekking tot de grondstoffen te doen. Dat probleem is weliswaar nog niet reëel, maar kenners zien dit wel al aan de horizon verschijnen. Door batterijen opnieuw te gebruiken is dit deels al op te lossen.

UMICORE

Het Belgische bedrijf Umicore gaat de Formula E helpen. Het zal de batterijen zo veel als mogelijk uit elkaar halen en de verschillende stoffen vervolgens zo bewerken dat ze weer klaar zijn om in nieuwe batterijen te gebruiken. Volgens het bedrijf moet het mogelijk zijn om op die manier uiteindelijk eindeloos de metalen opnieuw te gebruiken. Batterijen verliezen bij gebruik weliswaar hun opslagcapaciteit langzaam maar zeker, maar bij hergebruik begint het proces gewoon weer opnieuw. Umicore is bij meer plannen met betrekking tot recycling betrokken, bijvoorbeeld met BMW. Die willen vergelijkbare dingen doen.

NIEUWE BLIK

Het kiezen voor het uit elkaar halen en recyclen van de batterijen is een nieuwe kijk op zaken. Tot op heden werd door fabrikanten vooral gekeken naar manieren om de levensduur te verlengen. Zo werden bijvoorbeeld batterijen meer en meer gebruikt voor opslag van duurzame stroom. Nu zal er mogelijk dus een manier zijn waarop de batterijen telkens opnieuw voor hetzelfde doel gebruikt kunnen worden. Zonder dat dit de grondstoffen die ervoor nodig zijn nog verder uitput dan al gebeurt.

Bron: elektrischeauto.nl

Recent Content