F1: NIEUWE REGELS VOOR 2014


Naast het kostenplafond heeft de FIA ook nog enkele andere regels opgesteld die vanaf 2014 in voege treden. Bij een van de nieuwe regels zien we de gecontesteerde ‘dubbele punten’ regel. F1: NIEUWE REGELS VOOR 2014.

De FIA besliste over deze regels tijdens een bijeenkomst in hun hoofdkwartier in Parijs. Hiermee willen zij het racen spannender en interessanter maken maar de fans stellen toch grote vragen bij enkele regels, zoals die van de dubbele punten.

DUBBELE PUNTEN TIJDENS LAATSTE RACE

Ongetwijfeld de meest gecontesteerde regel is die van de dubbele punten tijdens de laatste race. Vanaf 2014 zullen de gewonnen punten tijdens de laatste race – in zowel het constructeurs als het rijderskampioenschap – verdubbelen. Hiermee willen ze de spanning tot de laatste race bewaren, maar wij – en de rest van de fans – zien hier toch enkele gaten in.

Zo kan een team dat over heel het seizoen 9 en 10de plaatsen wint toch nog verliezen aan een team dat door het jaar veel slechter presteerde dan hun maar wel tijdens de laatste race nog vlug wat punten kon scoren. Wij hopen alvast dat deze regel weg is tegen dat volgend seizoen van start gaat.

KOSTENPLAFOND

De FIA gaat akkoord met een kostenplafond waar teams zich aan moeten houden. Ze stellen een werkgroep samen die tegen eind volgend seizoen een duidelijke set regels klaar moet hebben voor het seizoen van 2015.

PIRELLI BANDENTEST

Van 17 tot 19 december zal Pirelli een bandentest uitvoeren in Bahrein. Hierbij zijn alle teams uitgenodigd maar voorlopig doen nog maar zes van de twaalf teams mee. Red Bull, Mercedes, Ferrari, McLaren, Force India en Torro Rosso zullen er samen met de bandenconstructeur veiligheidstesten uitvoeren.

RIJDERSNUMMERS

Vanaf 2014 moeten de piloten ook een rijdersnummer tussen 2 en 99 kiezen dat voor heel hun carrière in de F1 zal blijven. Als twee piloten voor hetzelfde nummer zouden kiezen gaat het naar de piloot met het meeste aantal punten het jaar ervoor. Nummer 1 is voorbehouden voor de huidige wereldkampioen, mocht hij het willen.

5-SECONDEN PENALTY

Er komt nu ook een nieuwe penalty van 5 seconden voor kleine inbreuken op de regels. Hoe en wanneer deze penalty uitgedeeld zal worden moet nog beslist worden.

F1: NIEUWE REGELS VOOR 2014.

Recent Content