ELON MUSK OP TWITTER: MODEL Y WORDT OP 14 MAART ONTHULD


De Tesla Model Y, waar de Amerikaanse autofabrikant al een tijdje over spreekt maar waar nog veel onduidelijkheid over is, zal op 14 maart tijdens een speciaal event worden aangekondigd. Dan weten we eindelijk hoe deze nieuwe Tesla er uit zal zien. Tot nu toe heeft Tesla alleen bovenstaande teaser beschikbaar gesteld. Model Y wordt in feite een goedkopere versie van het Model X. Deze laatste is wel wat meer een MPV terwijl de nieuweling een echte SUV zou moeten worden. Het nieuwe model wordt voor een groot deel gebouwd op basis van de Model 3. Tesla wil met Model Y een groot marktaandeel veroveren in het populaire hogere middensegment. De nieuwe Tesla zal worden op 14 maart in de Los Angeles Design Studio van Tesla. Dit twitterde Tesla’s CEO Elon Musk gisteren. Musk beschrijft de Model Y als onderdeel van een plan om de massamarkt te bereiken. De introductie van de Model 3 was daarin de eerste stap. Later moet er van Tesla in dit segment ook nog een pick-up komen. ELON MUSK OP TWITTER: MODEL Y WORDT OP 14 MAART ONTHULD.

IN 2020 IN PRODUCTIE

Musk vertelde tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Tesla, die in juni 2018 plaats vond, dat Tesla ernaar streefde om de Model Y rond maart 2019 te onthullen en de productie ervan te starten in de eerste helft van 2020. Zoals Musk gisteren twitterde, doet Tesla in ieder geval de eerste belofte gestand en wordt het nieuwe model op 14 maart onthuld

PRIJZEN

Het is nog wat te vroeg om heel concreet over de prijs van de Tesla Model Y te kunnen zijn. Tesla’s Model 3 zit in ongeveer hetzelfde prijssegment. Om even van de Amerikaanse prijzen uit te gaan: Model 3 kost daar ongeveer 46.000 dollar verkoopt. Er zullen daarvan ook versies met een beperktere actieradius uitkomen, deze moeten inderdaad 35.000 dollar gaan kosten, het bedrag dat Musk al jaren geleden noemde toen hij het over een echt betaalbare Tesla had. Als we kijken naar de prijsverschillen tussen de Model S en Model X, die samen ook veel gemeen hebben, dan zien we dat de Model X daar iets duurder is. We mogen daarom verwachten dat de Model Y ook iets duurder dan Model 3 zal zijn. De tijd zal leren hoe groot het prijsverschil echt zal zijn.

RIJBEREIK

Een ander groot vraagteken is natuurlijk de actieradius. De goedkoopste versie van Model 3 heeft momenteel een bereik van bijna 420 kilometer. Model X heeft met 475 kilometer een iets kleiner bereik dan Model S met een actieradius van 540 kilometer. We mogen verwachten dat ook met een Model Y iets minder kilometers met een acculading kunnen worden afgelegd dan met Model 3 maar dat het verschil vanwege de concurrentie wel marginaal zal zijn. Daarom zal het rijbereik van de nieuwe Tesla Model Y waarschijnlijk zo’n 400 kilometer bedragen.

WORDT DE TESLA MODEL Y EEN 5- OF 7-ZITTER?

Model Y wordt naar verwachting een SUV. Dat is het huidige Model X natuurlijk ook, al vinden wij die meer naar een MPV neigen Het is ons nog niet bekend in hoeverre er wordt gekozen om ook hier zeven zitplaatsen, net zoals in de Tesla Model X mogelijk zijn, te creëren. Een compromis, bijvoorbeeld in de vorm van een paar extra kinderzitjes, behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Een 7-zits elektrische SUV zou wel eens een hele sterke speler in dit prijssegment kunnen zijn.

PRODUCTIE

Tesla is van plan om jaarlijks ongeveer een miljoen Model Y-voertuigen te produceren. Dat is veel meer dan wat het bedrijf nu in zijn geheel bouwt. De nieuwe, grote fabriek in het Chinese Lingang zal hierin een grote rol spelen. Deze 210 hectare grote fabriek ten zuidoosten van Shanghai moet 250.000 auto’s per jaar gaan produceren en neemt dan een groot deel van de productie van zowel Model 3 als Model Y voor zijn rekening. De bouw van deze fabriek zal heel binnenkort worden gestart en men verwacht dat hier rond 2021 de eerste Tesla’s van de band zullen rollen. De capaciteit van deze fabriek moet uiteindelijk groeien naar een half miljoen auto’s per jaar. Elon Musk zegt dat het bedrijf veel heeft geleerd van de perikelen rond de productie van Model 3 en dat het nieuwe model daarom ook beter geschikt zal zijn voor massaproductie.

Bron: elektrischeauto.nl

 

ELON MUSK OP TWITTER: MODEL Y WORDT OP 14 MAART ONTHULD.

Recent Content