Elektrische veerpont laadt in 10 minuten


Waar de automotive industrie al lang over droomt, hebben de Zweden voor elkaar gekregen. Met een boot. Elektrische veerpont laadt in 10 minuten.

De ruim 17 meter lange veerpont laadt zijn 180 kWh accu in slechts 10 minuten. De maximum snelheid van 9 knopen die de boot bereikt haalt het dan wel niet bij de snelheid die EV’s op land halen, maar meer is er ook niet nodig op de wateren van Stockholm.

Het “Venetië van het Noorden” ligt op veertien met bruggen verbonden eilanden, wat transport over het water een belangrijke rol geeft in de stad. De Movitz boot moest zijn vervuilende dieselmotor afstaan in ruil voor twee 125 kW elektromotors voor stillere en milieuvriendelijkere tochten. Daarnaast werd de aandrijving aan de zijkanten gemonteerd, wat het gevaarte makkelijker te manoeuvreren maakt.

Het brein achter de elektrische Movitz is Echandia Marine, een lokale jonge onderneming. Hun nikkel-hydride accupakket wordt in slechts 10 minuten volledig opgeladen voor de één uur durende overtocht, terwijl passagiers van en aan boord worden geholpen.

Dankzij de ombouw wordt er naar schatting jaarlijks 130 ton CO2 en 1,5 ton NOx bespaard, maar het zijn vooral de kosten om de boot te laten varen wat de elektrische aandrijving zo interessant maakt voor schippers. Echandia is ervan overtuigd dat er zo’n 30 procent kan worden bespaard. (Via Wired)

Elektrische veerpont laadt in 10 minuten.

Recent Content