Elektrische auto’s kosten ons 500 miljoen euro


En bedankt PHEV-rijders. Elektrische auto’s kosten ons 500 miljoen euro.

Vorig jaar ging Nederland massaal aan de elektrische auto. Tesla’s, Mitsubishi Outlanders en Volvo V60 Plug-in Hybrid’s gingen als warme broodjes over de toonbank. Want wij Nederlanders houden van korting en dat was precies wat de fiscus ons bood op de o-zo-schone elektrobakken. In het totaal werden er vorig jaar maar liefst 22.000 auto’s met een stekker verkocht, waarvan bijna de helft in december.

Het fiscale voordeel kon door allerlei subsidies oplopen tot tienduizenden euro’s per auto. En de grote grap is dat we die nu met z’n alle mogen gaan terugbetalen in de vorm van staatsschuld. De fiscale voordelen zijn volgens de Bovag en RAI-vereniging volledig doorgeschoten. Dat heeft de fiscus minstens zo’n 500 miljoen euro gekost (verassend…).

Oorspronkelijk had het ministerie van Economische Zaken slechts 125 miljoen euro begroot, maar daar ging het al snel doorheen. Het ministerie had niet gepland dat er zoveel auto’s in aanmerking zouden komen voor het totale pakket aan fiscale voordelen. De grijze haren verwijten de snelle ontwikkelingen in de techniek. Ook was het ze een verassing dat we als kortingsgeile Nederlanders zo graag een ‘Pefff’ voor de deur wilden.

Nu de voordelen in 2014 grotendeels verdwenen zijn, lijken we ineens veel minder graag een elektrische auto te kopen. De verkopen zijn in de eerste maanden flink gedaald. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is dan ook terecht bezorgd of het hier nog wel over duurzaamheid gaat. Hij vreest dat eigenaren nog te beroerd zijn om hun Plug-in Hybrid in het stopcontact te steken en intussen olie verstokend genieten van alle voordelen. “Alle doemscenario’s zijn uitgekomen. Er is veel geld weggegooid zonder een slag inzake duurzaamheid te hebben gemaakt.” Aldus Omtzigt.

Bron

Elektrische auto’s kosten ons 500 miljoen euro.

Recent Content