Elektrische modellen van 2020


Conceptmodellen (2020) Er zijn tientallen nieuwe elektrische auto’s aangekondigd, waarvan de exacte details nog ontbreken. Er zijn vaak wel conceptmodellen opgedoken en soms rijden er ook prototypes rond. De meeste modellen zullen pas in 2020 verschijnen, al worden verrassingen in 2019 niet uitgesloten.

Audi e-tron Sportback en Grand Turismo (GT) Nog dit jaar moet de Audi e-tron Sportback verschijnen. Deze gebruikt hetzelfde onderstel als de Quattro, maar dan in de vorm van een sedan. Technisch is hij vrijwel identiek, inclusief het accupakket en de digitale spiegels. In 2017 werd al een conceptmodel getoond, maar eind 2019 moet hij op de markt komen. In 2020 volgt dan ook nog de Audi e-tron Grand Turismo (GT), een sportwagen die gebaseerd is op de Porsche Taycan.

BMW iX3 en i4

In april 2018 toonde BMW de iX3, een conceptmodel van een grote SUV. Deze is gebaseerd op de X3, maar dan dus 100% elektrisch. Het model krijgt twee elektromotoren op de voor- en achteras en ondersteunt AWD. Dit model wordt verwacht in 2020 (of misschien eind 2019). Kort daarna volgt er ook nog een i4 sedan.

Byton

Tijdens de CES elektronicabeurs in Las Vegas in januari 2018 werd Byton geïntroduceerd – een Chinese automaker met Duitse roots. Deze zou moeten concurreren met de Tesla Model S en X, Jaguar I-Pace en andere nieuwkomers in de hogere klasse, maar dan voor een lagere prijs ($ 45.000). Er zit niet alleen een scherm geïntegreerd in het stuur, maar ook voorin over de gehele breedte van de auto. Hij laat zich bedienen via stemcommando’s en zou uiteindelijk ook geschikt moeten zijn voor autonoom rijden. Er komen twee varianten, een K-Byte en de M-byte – respectievelijk een SUV en een sedan. De eerste auto’s moeten al in 2019 in productie moeten gaan, maar in eerste instantie worden deze alleen in China verkocht. Het plan is om in 2020 Euorpa aan te doen.

Citroën DS3 Crossback E-Tense

In september 2018 werd de DS3 Crossback aangekondigd. Dit is een compacte SUV, die niet exclusief elektrisch is, maar ook als diesel- en benzineversie verschijnt. De elektrische versie krijgt de toevoeging E-Tense. Hij krijgt een 136pk elektromotor en een 50kWh-accu, waarmee hij circa 300km (WLTP) ver komt. Hij kan snelladen met 100kW en de interne lader is standaard 1 fase, maar kan optioneel vervangen worden door een 3 fase-model (11kW). De Crossback-serie komt in 2019 op de markt, maar het is nog niet bekend of dat ook voor de E-Tense geldt.

Dacia Electric

Het Roemeense Dacia is onderdeel van de Renault-groep en staat bekend om haar betaalbare auto’s. De topman van het merk heeft meermaals aangegeven dat er een elektrische auto op de planing staat die ‘schockingly affordable’ moet worden. Het is nog niet bekend wanneer we zo’n model kunnen verwachten en hoe hij gaat heten, maar de verwachting is dat dit niet voor 2020 zal zijn.

e.Go Life

De e.Go Life is een elektrische stadsauto, vergelijkbaar met een Smart. Hij biedt comfortabel plaats voor twee personen, maar indien nodig kunnen er nog twee mensen achterin plaatsnemen – zij het met minimaal comfort. Hij kan tussen de 100 en 145km rijden en heeft een top van – afhankelijk van het model – 112 tot 142/km/u. De prijs begint bij € 15.900.

Faraday Future FF91

Van de futuristische Faraday Future FF91 rijden al jaren concepten rond, maar vooralsnog is het onduidelijk of en wanneer we het model gaan zien. Hij zou behoorlijk snel zijn – maar een fractie trager dan de Tesla Model S P100D. De auto zou geen spiegels hebben, maar in plaats daarvan uitstekende camera’s waarvan het beeld binnen op schermen zichtbaar is. Hij zou draadloos moeten kunnen laden. De toekomst is onzeker, omdat Chinese investeerders zich teruggetrokken hebben.

Ford Focus Electric

Van de Ford Focus bestaat al jaren een elektrische versie, maar vooralsnog alleen in de VS. Er waren oorspronkelijk plannen om deze naar Europa te halen, maar dat plan is teruggetrokken. Begin 2019 maakte Ford bekend plannen te hebben om – specifiek voor Europa – alle modellen in de nabije toekomst te elektrificeren. Zowel als hybride en als EV. Het lijkt in ieder geval te gaan om de Fiesta, Kuga, Mustang en Transit-busjes. Een exacte planning ontbreekt nog, maar er is een grote kans dat de Focus een van de eerste is die we op de weg zullen gaan zien.

Honda Urban EV

De Honda Urban EV lijkt een beetje op een oud type VW Golf in retro-vorm. Tot nu toe heeft Honda nog geen EV’s uitgebracht, maar men heeft wel veel ervaring met hybrides. Concrete specificaties ontbraken nog op het moment van schrijven, maar vermoedelijk gaat het om een wat kleinere auto die vooral bedoeld is voor in de stad. Er wordt gedacht aan een niet al te grote accu van circa 30 tot 40kWh. Het prijskaartje moet schappelijk worden – in ieder geval niet meer dan € 30.000.

Lightyear One

Oud-studenten van de TU Eindhoven hebben als lid van het Solar Team Eindhoven veel ervaring opgedaan met elektrische auto’s op zonne-energie. Zoals de Stella, een zonne-auto die 1000km kon rijden en provisorisch plek bood aan vier personen. De Lightyear One borduurt daarop voort, maar is ontworpen als echte gezinsauto. Het dak zit vol zonnepanelen, de elektromotoren zitten in de wielen in plaats van de as en we wordt veel koolstofvezel gebruikt om de wagen licht te houden. Ook is er geen achterruit, maar wordt in plaats daarvan een camera gebruikt. Het zou de meest aerodynamische elektrische auto moeten worden. Het energieverbruik zou daardoor een factor twee lager zijn als normaal. De wagen haalt z’n energie uit accu’s, maar het dak en de motorkap liggen vol met zonnepanelen, waardoor er minder vaak hoeft te worden geladen. Een rijdend prototype werd in juni 2019 gedemonstreerd en de eerste modellen worden eind 2020 of begin 2021 uitgeleverd. Daarna moeten goedkopere versies volgen.

Lucid Air

Al jaren staat Lucid Motors op het punt om haar eerste EV, de Lucid Air, op de markt te brengen. Eind 2018 kreeg het Amerikaanse bedrijf een investering van een miljard dollar uit Saoedi-Arabië, waarna het verder kon gaan met het bouwen van een fabriek. Aanvankelijk had de Air er al moeten zijn, maar dat wordt nu vermoedelijk 2020. De Lucid Air is een luxe sedan met drie verschillende accu’s. Het basismodel heeft een 75kWh accu en de prijs begint bij circa € 75.000. Het topmodel beschikt over 1000pk en een bereik van zo’n 650 kilometer. Het is nog niet bekend of en wanneer hij naar Europa komt.

Mercedes EQA, EQB en EQS

Los van de eerder genoemde EQC, komt Mercedes later nog met twee aanvullende elektrische auto’s; de EQA en de EQS. Waar de EQC een SUV is, is de EQA een compacte wagen in de A-klasse en de EQS is een luxe sedan. Van de EQA is al een rijdend prototype gespot. De EQS zou een accu van minimaal 70kWh krijgen en is uitgerust met twee elektromotoren, terwijl de EQA waarschijnlijk met een enkele motor en een kleinere accu wordt uitgerust om de prijs wat lager te houden. Daarvan verschijnt ook nog een compacte SUV-variant; de EQB.

Mini Electric

Medio 2020 moet er een elektrische Mini verschijnen. Deze is herkenbaar aan de gesloten gril aan de voorkant met een gele band met daar in een ‘E’ van elektrisch. Prototypes zijn al op de openbare weg gespot, maar van de exacte details is nog maar weinig bekend. Vermoedelijk krijgt hij dezelfde 40kWh-accu en elektromotor als de BMW i3 (Mini is een merk van BMW).

Nissan IMx Crossover

Nissan timmert al geruime tijd aan de weg, met de Leaf, maar toch is het opvallend dat het merk verder geen EV’s heeft, op bestelwagens na. Dat gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen, want het Japanse bedrijf toont al enkele jaren de IMx crossover. Dit model zou gebouwd worden op het nieuwe modulaire EV-platform van Nissan, waarbij de accu tussen de voor- en achterwielen zit. De IMx wordt verder voorzien van all-wheel-drive op basis van twee elektromotoren. Die zouden samen een vermogen van 430pk leveren (320kW). Naar verluid zou er 600 kilometer met de auto gereden kunnen worden, maar dat is mogelijk nog op basis van de NEDC-maatstaaf. Het wordt een grotere en duurdere versie dan de Leaf.

Opel e-Corsa (Peugeot e-208)

Opel heeft nog geen eigen elektrische auto’s – de Ampera-E wordt in de VS ingekocht en is feitelijk een Chevrolet Bolt. Opel werkt samen met de PSA-groep van Peugeot en Citroën, waarmee de drivetrain gedeeld wordt. Het eerste model zou een elektrische versie zijn van de populaire compacte Corsa. Vermoedelijk wordt de naam e-Corsa (of Corsa Electric). Dit model zal ook gebruikt worden door Peugeot en Citroën in de vorm van een elektrische Peugeot 208 en de eerder besproken Citroën DS3 Crossback E-Tense. Ze worden in 2020 verwacht. Ook de Peugeot e-2008, een SUV, wordt rond die tijd verwacht Rivian R1T en R1S

Het is een publiek geheim dat Tesla werkt aan een elektrische pick-up. Voor de Amerikaanse markt is dat heel belangrijk, want een pick-up als de Ford F-150 is de meest verkochte auto in de VS en is razend populair op het platteland. Tesla is alleen nog druk met de Model 3, Roadster 2020 en de Semi-verwagen, zodat concurrenten het idee hebben overgenomen. Zo toonde Rivian eind 2018 de R1T aan de wereld. De beloofde eigenschappen zijn meer dan indrukwekkend: het topmodel heeft een 180kWh groot accupakket, goed voor ruim 650km bereik en 710pk. Hij heeft plek voor vijf personen, een enorme laadbak, bagageruimte onder de motorkap en een laadklep over de hele breedte van de auto. De achterklep gaat elektrisch open en daar vind je ook drie stopcontacten. De R1T moet in 2020 op de markt komen en kort daarna volgt ook nog de R1S – een grote SUV op basis van de R1T. Vooralsnog alleen voor de Amerikaanse markt. De R1T met 650km bereik zou $61.000 moeten kosten.

Škoda Vision E

Het Tsjechische merk Škoda is een onderdeel van de Volkswagen groep. Tot nu is er nog geen elektrisch model voorhanden, maar in 2020 moet dan veranderen. Dat komt namelijk de Vision E op de markt. Dit is een volledig elektrische SUV met een actieradius van zo’n 500 kilometer. Er is een conceptmodel getoond, maar de uiteindelijke versie (en de naam) kan daarvan afwijken.

Sondors

De grootste elektrische fietsenfabrikant van de VS, Sondors, wil in 2019 of 2020 een zeer goedkope elektrische auto op de markt brengen. Men heeft gekozen voor een zeer onconventioneel met drie wielen; twee voor en een achter. Van voren ziet hij er uit als een normale auto, met sportieve neus, maar van achteren lijkt hij weer wat op een motorfiets. Met dit model, waarvan al werkende prototypen bestaan, wil men elektrische auto’s betaalbaar maken voor iedereen. De prijzen beginnen bij $8000 en er komen drie accuversies – 120, 240 en 320km. Naar verluid krijgt hij een elektromotor die 170pk levert en trekt hij, dankzij zijn lichte ontwerp, in 5,8 seconden naar 100km/u.

Tesla Roadster 2020

Eind 2017 werd de nieuwe Tesla Roadster voor het eerst getoond. Met een acceleratie van 1,9 seconden van 0 tot 100 zou het de snelste auto van dit moment worden. De topsnelheid is meer dan 400 km/u. Hij zou worden uitgerust met een accu van maar liefst 200kWh, waarmee 1.000 km gereden zou kunnen worden. Hij krijgt drie elektromotoren, waarvan twee voor de individuele achterwielen. De auto wordt rond 2020 verwacht.

Tesla Model Y

In maart 2019 werd de Model Y aangekondigd. Dit is in de basis een Model 3, maar dan 10% groter en in crossover SUV-vorm. Dus met een hogere instap en een grote achterklep, waardoor er aanzienlijk meer ruimte in de achterbak is. Naar verluid zal hij, net als de Model X, ook geschikt zijn voor een trekhaak. De eerste exemplaren zouden in 2020 worden uitgeleverd, maar vermoedelijk komt hij pas in 2021 naar Europa.

Uniti One

De Zweedse Uniti One is een tweezitter waarbij de passagier achter de bestuurder plaatsneemt. Ondanks zijn kleine voorkomen, waardoor hij wat op een 45km brommobiel lijkt, kun je er gewoon de snelweg mee op. Maar hij is vooral bedoeld voor gebruik in steden, waar hij ook veel minder ruimte inneemt dan reguliere auto’s. Hij haalt volgens eigen zeggen maximaal 130km/u, heeft een bereik van 240km op basis van 26kWh accucapaciteit en weegt 900kg. Snelladen wordt ondersteund, waardoor je in 25 minuten kunt opladen van 20 naar 80%. De prijs is nog onbekend, maar een bedrag van $23.000 wordt genoemd.

Volkswagen Crozz, Buzz en Vizzion

Volkswagen heeft tot nu toe mondjesmaat meegedaan met de elektrische revolutie. Dat heeft slechts twee modellen opgeleverd, die beide gebaseerd zijn op de gelijknamige brandstofauto’s; de e-Up en de e-Golf. Maar Volkswagen plant een inhaalslag met de nieuwe ID-serie. Dat is een platform (MEB) dat door meerdere modellen gebruikt moet worden. Los van de eerder besproken ID 3 (voorheen Neo), zijn er ook de codenamen Crozz, Buzz en Vizzion. De Crozz is een ‘crossover’ SUV en de Buzz lijkt op het legendarische VW-busje. Van deze modellen rijden al exemplaren rond. Er is ook nog een vierde model in de maak dat nog niet in het wild gezien is: de Vizzion, een gestroomlijnde sedan. Volkswagen is nog druk bezig met het bouwen van fabrieken en nieuwe productielijnen, dus vermoedelijk zullen ze pas medio 2020/2021op de markt komen.

Volvo Polestar 2

Het Zweedse Volvo, dat ondertussen in Chinese handen is, heeft tot nu toe nog geen EV’s geproduceerd, maar heeft aangekondigd dat er de komende jaren vijf volledig elektrische modellen verschijnen. Drie daarvan onder de eigen merknaam en twee onder die van tuningbedrijf Polestar, dat onderdeel is van Volvo. De eerste Polestar van Volvo was opvallend genoeg een vrij dure hybride, maar de ‘Polestar 2’, zoals hij momenteel genoemd wordt, moet de eerste EV worden. Vermoedelijk gaan we deze pas eind 2019 of begin 2020 zien, maar de eerste details zijn interessant. Zo belooft Volvo een bereik van ruim 550km, een vermogen van 400pk en een prijskaartje van $40.000 (wat in euro’s vermoedelijk net geen € 50.000 inclusief BTW betekent).

Volvo XC40 Electric

Na de introductie van de Polestar 2 zou er een volledig elektrische XC40 volgen. Dit wordt een SUV die qua ontwerp op de bestaande XC40 zal meeliften. Het gaat dus om verschillende varianten van hetzelfde model en geen specifiek EV-ontwerp. Specificaties ontbreken nog, maar meer details zullen later in 2019 volgen, waarna de auto vermoedelijk eind dat jaar of begin 2020 op de markt komt. Daarna staat er nog een elektrische XC90 op het programma.

Oude modellen Er zijn nog andere modellen, maar die worden ondertussen niet meer geproduceerd of zijn zeer beperkt beschikbaar of bedoeld als bedrijfswagen. Je komt ze onder andere tegen op de tweedehandsmarkt. Een korte opsomming.

Renault Kangoo ZE

De Kangoo ZE is in productie sinds 2011 en is daarmee de langst beschikbare elektrische bestelwagen. Eind 2017 werd er een nieuw model aangekondigd met een grotere actieradius (circa 160 km). In september 2016 waren er wereldwijd 100.000 stuks van verkocht.

ByD E6

Het automerk ByD is in Europa nog erg onbekend, maar in China is het een van de grootste spelers. De naam staat voor Build Your Dreams. De fabrikant maakte van origine accu’s, maar nu ook auto’s en bussen. De ByD voertuigen zijn alleen voor bedrijven in de Benelux verkrijgbaar en je ziet ze dus niet veel.

Nissan e-NV200

De e-NV200 is een bestelwagen die sinds 2014 op de markt is. Hij gebruikt dezelfde basis als de oudere Nissan Leaf en wordt geleverd met een 24- of 40kWh-accu.

Mercedes B electric drive

De B electric drive, ook bekend als Sports Tourer B250e, werd sinds 2014 geproduceerd. De hulp van Tesla werd ingeschakeld om het B-model elektrisch te krijgen – men heeft onder andere de accu en de aandrijflijn geregeld. Toch was er maar beperkt ruimte voor de accu in het bestaande ontwerp, waardoor het bereik bleef steken op circa 200 km. Ook snelladen werd niet ondersteund. In 2017 stopte Mercedes met de productie.

Fiat 500E

De 500E van Fiat wordt alleen in de VS verkocht (in Californië en Oregon), omdat het automerk daar aan bepaalde milieueisen moet voldoen. Toch zijn er een redelijk aantal modellen naar de Benelux geïmporteerd waardoor je ze soms ziet rondrijden. Ondertussen heeft Fiat plannen om de 500E ook formeel in Europa uit te brengen.

Renault Fluence ZE

De Renault Fluence ZE wordt niet meer gemaakt, maar behoorde tot de eerste generatie elektrische auto’s in Europa. Hij is gebaseerd op de Koreaanse Samsung SM3 die het onderstel van de vorige generatie Mégane gebruikte. Door het bestaande ontwerp zit de accu achter de achterbank. De auto is vrij fors en zwaar waardoor de 22kWh-accu al na circa 75 km leeg is. De Fluence heeft oplaadpoorten heeft aan de linker- én rechterkant, zodat je altijd bij een laadpaal kunt. Op dit moment is dit een van de goedkoopste tweedehands EV’s. Let er wel op dat voor de accu huur moet worden betaald – ook bij een tweedehands aanschaf. Oorspronkelijk was de bedoeling dat de accu eenvoudig in enkele minuten verwisseld kon worden, zodat je niet hoefde te wachten tot hij opgeladen was. Deze dienst was vooral bedoeld voor taxi’s, maar is nooit goed van de grond gekomen. De accuhuur maakt de Fluence minder aantrekkelijk, hoewel het een van de meest betaalbare elektrische auto’s is.

 

Recent Content