Dit kleine ding is een Scootacar


Grote kans dat je daar nog nooit van gehoord hebt. Dit kleine ding is een Scootacar.

Geen schande, want van de Scootacar werden tussen 1957 en 1964 slechts 1500 exemplaren geproduceerd. Bovenstaand zien we de eerste generatie van het wagentje.

Het Britse merk Scootacars was in handen van een locomotiefbouwer en ontworp deze 1-deurs tweezitter in opdracht van de vrouw van de eigenaar. Die vond haar Jaguar te moeilijk om te parkeren en was opzoek naar iets kleiners.

De ontwerper Henry Brown nam die boodschap nogal letterlijk. De microcar is een kleine 2 meter lang en anderhalve meter hoog. Naast elkaar zitten is er niet bij, door de beperkte breedte van slechts 1,3 meter zijn de stoeltjes achter elkaar geplaatst. Het ding werd door zijn compacte formaat ook wel de ‘telefooncel’ genoemd.

De carrosserie is vervaardigd uit glasvezel en dat maakt dat het schattige wagentje slechts 263 kg weegt. Aangedreven door een 200 CC eencilinder tweetaktmotor met 8,5 pk geeft dat een topsnelheid van 80 km/u. Het motortje is via een ketting verbonden aan het achterwiel. Sturen doe je met een simpel fietsstuur.

Dit paarse exemplaar uit 1959 werd gespot door Jeroen797. Het karretje deed mee aan de Molentocht van Goes.

 

Dit kleine ding is een Scootacar.

Recent Content