Waterstofauto versus elektrische auto’sEr is op dit moment een hevige discussie gaande over de voor- en nadelen van elektrisch aangedreven auto’s ten overstaan van auto’s aangedreven op waterstof. Wat is nu de beste oplossing voor het milieu en ons toekomstige energiebehoefte. We proberen in dit blog er achter te komen welke nieuwe manier van autorijden het uiteindelijk gaat winnen van de twee. Of zullen de waterstofauto’s uiteindelijk samen met de elektrisch aangedreven auto’s onze wegennet gaan domineren?
Hoe werkt een waterstofauto’s nu precies?
Hoe de elektrische auto werkt is inmiddels wel duidelijk. Echter veel minder duidelijk is hoe een waterstofauto wordt aangedreven. Hier volgt een korte uitleg over waterstof als brandstof voor een auto. Waterstof is een gas of brandstof dat op dezelfde manier als LPG getankt kan en word onder hoge druk opgeslagen in speciaal geprepareerde tanks. Wanneer de waterstof wordt samengevoegd met zuurstof vormen zij samen elektriciteit en water. Water is in deze het restproduct wat dan ook weg druppelt uit de uitlaat (in plaats van uitlaatgassen). Elektriciteit is echter hetgeen wat de auto doet laten rijden, net als een elektrisch aangedreven auto op accu’s doet. Een volledig elektrische auto heeft echter veel minder stroom nodig dan de waterstofauto voor hetzelfde aantal kilometers rijden. De elektrische auto is dus een stuk efficiënter.
Waar komt waterstof eigenlijk vandaan?
Waterstof is geen grondstof zoals bijvoorbeeld aardolie, steenkool en aardgas dat wel zijn. Waterstof zul je moeten produceren. Het wordt onder andere gemaakt door elektrolyse uit water. Het water (H2O) wordt hierbij opgedeeld in zuurstof (O) en waterstof (H2). Wanneer je deze twee componenten weer zou samenvoegen in een brandstofcel komt er weer elektriciteit vrij (en water in dit geval als restproduct). Waterstof geproduceerd uit aardgas wordt al heel veel op grote schaal gebruikt. Vooral bij het raffineren van aardolie om de zwavel eruit te filteren en in de chemische industrie wordt waterstof gebruikt als grondstof van ammoniak. Zolang aardgas nodig is om op grote schaal waterstof te produceren in plaats de eventuele overschotten van duurzame stroom te kunnen gebruiken is de waterstofauto dus eigenlijk nauwelijks efficiënt te noemen.
Prijs waterstofauto vs elektrisch rijden
Nu proberen we de aanschafprijzen van de waterstofauto’s te vergelijken met die van elektrisch aangedreven auto’s. Dit valt nog niet mee vanwege het aanbod maar daar over later meer. Een waterstofauto is beduidend duurder dan zijn elektrische soortgenoot en dat zal waarschijnlijk ook nog wel even zo blijven. Waar de accu’s in elektrische auto’s sterk in kosten zijn gedaald in de afgelopen jaren is dit bij een waterstofauto een heel ander verhaal. De brandstofcellen van de op waterstof aangedreven auto’s bevatten onder andere platina. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat deze brandstofcellen net zo spectaculair in aanschafwaarde gaan dalen als de batterijen in de elektrische auto.
Veiligheid waterstofauto vs elektrische auto
Qua uitstoot van gevaarlijke stoffen hebben beide auto’s, zowel de waterstofauto als de elektrische variant, een groot pluspunt. De auto’s stoten ter plekke namelijk nul komma nul schadelijke gassen uit. De eventuele uitstoot vindt hoogstens plaats in de elektriciteitscentrale en wanneer de stroom duurzaam wordt opgewekt zelfs helemaal niet. Het veiligheidsthema verschilt ook niet echt bij eventuele ongelukken op de weg. Auto’s zijn niet net als diesel- en benzineauto’s niet gegarandeerd 100% veilig. Uiteraard zijn zowel de waterstofauto’s als de elektrisch aangedreven auto uitvoerig op veiligheid getest voordat deze de Nederlandse autowegen mogen betreden.
Aanbod waterstofauto’s vs elektrische modellen
Het aanbod aan waterstofauto’s in Nederland is op zijn zachts gezegd nog al magertjes. Op dit moment rijden er slechts twee verschillende typen waterstofauto’s in Nederland rond, namelijk de Toyota Mirai en de Hyundai ix35 FCEV. Het aanbod aan elektrische auto’s is vele malen groter. Er zijn inmiddels ruim zeventig elektrische modellen verkrijgbaar in ons land en dat is beduidend meer. Wellicht dat in de toekomst het aanbod aan waterstofauto’s ook zal toenemen en daarbij ook de benodigde waterstoftankstations. Momenteel zijn er slechts drie publieke waterstoftankstations operationeel in ons land. Daar staan ruim 30 duizend laadpalen tegenover om een elektrische auto mee op te laden en dan tellen we alleen de publieke laadpalen.
Waarom waterstofauto’s toch in de picture blijven
De rede dat waterstofauto’s meer en meer geproduceerd gaan worden is terug te voeren naar de grote oliemaatschappijen. Zij zien in waterstof het redmiddel om hun verkoopkanalen in stand te kunnen houden. Tevens is er voor waterstof nu nog volop aardgas nodig, iets waar deze maatschappijen natuurlijk ook erg blij maakt. Deze maatschappijen zijn natuurlijk afhankelijk in het oppompen van gas en olie en verdienen daar miljarden aan. Door elektrische auto’s op duurzaam stroom te laten rijden zien zij hun business model natuurlijk in rook op gaan. Vandaar de push naar waterstofauto’s door sommige instellingen. Waterstof kun je immers thuis niet tanken!
Rijverbod voor diesels in grote steden
Heeft de waterstofauto dan alleen maar nadelen tegenover de elektrische broer? Niet helemaal! Waar de elektrisch aangedreven auto misschien een grotere actieradius heeft vergeleken met een waterstof aangedreven auto, de waterstofauto wint het met gemak qua oplaadsnelheid. In minder als vijf minuten heb je weer een volle tank en kun je weer vrolijk verder rijden. Elektrisch opladen duurt toch gauw vijf keer langer mocht je dit onderweg moeten doen. Wat ook enorm helpt aan de groei van elektrisch aangedreven en waterstof auto’s is de rijverboden van diesels in sommige grotere steden. Hierdoor verliezen de bekende fossiele brandstoffen meer en meer terrein (ook letterlijk dus). Die rijverboden zullen zich in de toekomst alleen maar uitbreiden. Uiteraard leveren deze verboden geen enkel probleem op voor de elektrisch aangedreven en waterstofauto’s van de toekomst!
Conclusie waterstof vs elektrisch rijden
Wanneer je op dit moment zou moeten kiezen tussen een op waterstof aangedreven auto of een voertuig op batterijen is de keuze niet zo heel moeilijk. De elektrisch aangedreven auto wint het met gemak van de waterstofauto in vele opzichten. Het volop inzetten op volledig elektrisch aangedreven auto’s heeft vele voordelen op milieugebied. Wanneer bedrijven en particulieren zelf hun brandstof kunnen gaan opwekken draagt dit uiteraard mee om de CO2-uitstoot sterk te reduceren. We kunnen wel stellen dat duurzaam opgewekte stroom in combinatie met elektrische auto’s rijden de toekomst is.