DE TESLA MODEL Y IS OFFICIEEL BEKENDGEMAAKT


Anderhalve week geleden twitterde Elon Musk al dat de nieuwe Tesla Model Y binnenkort bekend gemaakt zou worden. Afgelopen nacht was het dan eindelijk zo ver. Een auto die volgens Musk “meer gaat verkopen dan de Model S en Model 3 bij elkaar”. Of dat echt gaat gebeuren blijft natuurlijk nog even afwachten. De planning van Tesla is dat de eerste Model Y’s aan het eind van 2020 in de Verenigde Staten verkocht zullen worden. Als alles volgens schema verloopt (wat met Tesla altijd even afwachten is), dan is de Model Y begin 2021 ook beschikbaar in Europa en China. DE TESLA MODEL Y IS OFFICIEEL BEKENDGEMAAKT.

VERSCHILLEN MET DE MODEL 3

Wat direct opvalt is dat de Model Y verdacht veel lijkt op een Model 3. Dat is niet zo heel gek als je weet dat het chassis, het interieur en aardig wat andere onderdelen exact hetzelfde zijn. In de Model Y kom je daardoor ook zeker weer het bekende 15-inch touchscreen tegen. Daarnaast zijn er natuurlijk wel een aantal verschillen. Zo is de Model Y ongeveer 10% groter en een cross-over hatchback. Dat zorgt ervoor dat de auto ruimer aan moet voelen dan een Model 3.

Wat daarnaast best bijzonder is, is dat de Model Y een optie heeft voor 7 stoelen. Dat is best indrukwekkend voor een auto die niet heel veel groter is dan een BMW X1.

STANDARD EN LONG RANGE

De verschillende modellen die Tesla biedt zijn bij veel mensen bekend. Zo wordt ook de Model Y geleverd in een Standard en Long Range-versie. De Standard-versie heeft een achterwielaandrijving en zal een bereik hebben van 370 kilometer op een volle batterij. Als je mee wilt doen aan een straatrace dan zul je rekening moeten houden met een 0-100 km/uur tijd van 5,9 seconden. De topsnelheid tikt het nieuwste Tesla model aan bij 193 km/uur. Vanzelfsprekend zullen eerst de Long range modellen geproduceerd worden. De Standard-versie zal waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2021 naar Europa komen.

Vanaf daar lopen de specificaties langzaam op. De Long Range-versie heeft ook standaard een achterwielaandrijving, 480 kilometer aan bereik, doet 0-100 km/uur in 5,5 seconden en heeft een topsnelheid van 209 km/uur. Daarna kom je bij de Dual Motor-versie. Deze heeft 4WD en iets minder bereik dan de originele Long Range met 450 kilometer. De 0-100 km/uur tijd en topsnelheid zijn met 4,8 seconden en 217 km/uur wel weer een stuk beter. Als laatste is er de Performance-versie. Verwacht hier 450 kilometer aan bereik, een 0-100 van 3,5 seconden een topsnelheid vna 250 km/uur.

PRIJZEN

Die specificaties zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar wat voor een prijskaartje hangt Tesla aan de verschillende Model Y’s? Volgens Musk zijn redenering is “De auto 10% groter dan een Model 3, dus ook 10% duurder”. Lekker simpel, en het klopt ook wel.

Voor nu zijn alleen de Amerikaanse prijzen bekend. Hoeveel de auto uiteindelijk in de Europese showrooms zal kosten (als die er dan nog zijn) zullen we even moeten afwachten.

SNELLER LADEN

Het opladen van de Model Y is eigenlijk exact hetzelfde als de Model 3. Dat betekent dat het superchargen van je Model Y je alsnog geld gaat kosten. Toch blijft het Tesla netwerk, met 12.000+ oplaadstations in meer dan 36 landen, het beste en betrouwbaarste netwerk wat er beschikbaar is. Een leuk nieuwtje is dat dit zelfs alleen maar beter gaat worden. Zo onthulde Tesla ook zijn eerste, volledig werkende Supercharger V3.0. Een oplader van 250kW die in 5 minuten 120 kilometer aan bereik levert. Musk bevestigde dat er dit jaar nog begonnen zal worden met de V3.0 opladers de standaard te maken voor huidige en toekomstige oplaadstations.

Bron: elektrischeauto.nl

DE TESLA MODEL Y IS OFFICIEEL BEKENDGEMAAKT.

Recent Content