De nieuwe Nissan Qashqai


Daar is ‘ie dan. Na twee miljoen verkochte exemplaren is er dan eindelijk een gloednieuwe Nissan Qashqai. Nissan verwacht eenzelfde succes en mikt op vijfduizend exemplaren voor het aankomende jaar. De nieuwe Nissan Qashqai.

Strakker en groter
Om het succes voort te zetten heeft Nissan gekozen voor eenzelfde soort basis in het ontwerp. De auto is nog steeds als Qashqai herkenbaar, maar het bolle profiel van de eerste generatie is verdwenen. De nieuwe is een stuk scherper getekend en dat zorgt voor een frisse aanblik. De carrosserie groeide aan alle kanten fors en enkel in de hoogte heeft de Qashqai anderhalve centimeter ingeleverd. Het profielaanzicht is hierdoor een stuk dynamischer en misschien zelfs aansprekender te noemen. Met name aan de achterzijde heeft de Qashqai meer smoel en spierballen gekregen.

CMF Platform voor gewichtsverlies

Onderhuids profiteert de Nissan Qashqai van de nieuwste technieken die zijn ontwikkeld met partner Renault. Zo staat de auto op het zogenaamde ‘Common Module Family’ platform dat in de toekomst ook gebruikt zal worden voor de Renault Mégane. Dit zorgt onder andere voor een afname van 40 kg in het gewicht, ondanks dat het formaat van de auto toenam.

Rijk interieur, in meerdere opzichten

Het interieur van de nieuwe Qashqai heeft een fikse sprong gemaakt. Waar de vorige generatie vrij saai oogde, straalt de nieuwe zakelijkheid en luxe uit. Het materiaalgebruik staat op een hoger niveau terwijl Nissan’s Connect systeem netjes is weggewerkt in de middenconsole. De grotere buitenmaten worden hier verder omgezet in een ruimer interieur met een vergrote kofferruimte en een dubbele laadbodem. Optioneel is de Qashqai leverbaar met lederen bekleding, stoelverwarming en een systeem dat 360 graden beeld rondom de auto projecteert op het scherm.

Één benzine, twee diesels en een automaat

Motorisch gezien verandert er aanzienlijk wat. De Qashqai wordt leverbaar met één benzinemotor en twee diesels. De instap 1.2 TCe is een bekend blok uit de stallen van Renault. Met een vermogen van 115 pk is het een prima vervanger voor de oude 1.6 mede doordat de CO2-uitstoot drastisch daalde. Deze bedraagt nu slechts 129 gram terwijl de oude 1.6 155 gram de lucht in stootte. Op dieselgebied zijn het wederom twee DCi motoren van Renault. De 1.5 levert een vermogen van 110 pk terwijl de uitstoot voor een auto in dit segment vrij laag is met 99 gram. Het gemiddelde verbruik bedraagt dan ook 3,8 liter op 100 km waardoor de auto zuiniger is dan menig concurrent. De meest potente Qashqai is de 1.6 DCi met 130 pk vermogen. Dit is tevens de enige mogelijkheid tot All-Mode vierwielaandrijving óf een automaat. Een combinatie is niet mogelijk. De automaat is enkel leverbaar met voorwielaandrijving en het betreft hier een XTronic transmissie. Dat is feitelijk een CVT automaat en die heeft een minder nadelige invloed op het verbruik dan een conventionele automaat.

Bomvol veiligheidsverhogende technologie

Nissan zet ook hoog in op het gebied van technologie. Niet eerder werd een model uit de Nissan stal (met uitzondering van de Leaf) voorzien van zoveel veiligheidsvoorzieningen. De Qashqai wordt beschikbaar met een camera die verkeersborden kan lezen, een rijbaanassistent, automatisch grootlicht functie voor de LED koplampen en een dode hoeksensor. Ook levert Nissan ‘ Moving Object Detection’:dit waarschuwt de bestuurder op het moment dat hij of zij een voorligger te hard nadert. Mocht deze vervolgens geen actie ondernemen, dan zal de auto zelfstandig afremmen. Ook houdt de Qashqai een oogje in het zeil wat betreft de toestand van zijn bestuurder. Mocht deze vermoeid zijn, dan zal de auto adviseren om een korte pauze te nemen.

Rijk uitgerust, vriendelijke prijs

Gezien de lagere CO2-uitstoot is de Qashqai een stuk voordeliger dan voorheen. Voor € 23.150,- levert Nissan de Visia. Deze heeft naast airconditioning en elektrische ramen onder andere cruise control, ESP en Bluetooth aan boord. Voor € 1,900,- meer levert Nissan de Acenta. Deze voegt nog eens parkeersensoren vóór-en achter, 17 inch lichtmetalen wielen, mistlampen en een lederen stuur en pook toe. Voor de fijnproevers heeft Nissan wederom een Connect Edition in de aanbieding (+ €1.800,-). Deze is standaard voorzien van het safety shield pakket, een panoramadak en het multimediasysteem met 7 inch scherm. De meest luxe uitvoering betreft de Tekna. Deze breidt het safety shield uit met Moving Object Detection en de dode hoeksensor. Daarnaast wordt het interieur voorzien van lederen bekleding met stoelverwarming en 19 inch lichtmetalen wielen. Totaalprijs voor de 1.2? € 29.100,-. De nieuwe Qashqai staat nu bij de dealers.

 

De nieuwe Nissan Qashqai.

Recent Content