Dacia Duster: meer auto, lagere prijs


Ook de Duster gaat mee in de verjongingskuur van Dacia. Dit heeft een opmerkelijk effect: ondanks een upgrade van het uiterlijk, de techniek en de uitrusting kent de nieuwe Dacia Duster een lagere vanafprijs: 16.990 euro. Wij schrijven bewust ‘meer auto’ want het nieuwe front van de SUV staat ‘m goed. Hij oogt niet alleen moderner maar ook zelfverzekerder en robuuster. Dacia Duster: meer auto, lagere prijs.

Meer nadruk op comfort

Dacia heeft de nodige moeite gedaan om de Duster ondanks zijn vrijwel ongewijzigde prijs een stapje hoger in de markt te zetten. De Roemenen hebben kritisch gekeken naar verbeterpunten en kwamen daarbij tot de conclusie dat het geluidsniveau omlaag kon. Het resultaat is een veel stillere cabine. Niet alleen het akoestische comfort is naar een hoger niveau getild: ook het zitcomfort kreeg een kwaliteitsinjectie. Zo monteert Dacia compleet nieuwe voorstoelen en is de achterbank voorzien van een nieuwe rugleuning.

De verbeteringen aan de zit gaan allerminst ten koste van de ruimte. De Duster is nog steeds goed voor vijf volwaardige zitplekken en een bagageruimte van minimaal 475 liter.

Krachtiger dan de Logan

Met het oog op zijn karakter heeft Dacia gekozen om de nieuwe Duster te voorzien van sterkere motoren dan de Logan MCV. Het prestatiepotentieel staat op een iets hoger niveau dan de rest van de Dacia-familie dankzij de 110 pk sterke dieselmotor en de 125 pk sterke benzinemotor. Met de TCe 125 benzinemotor legt de Duster de sprint van 0-100 km/u rap af: in 10.4 seconden. Desondanks moet een gemiddeld verbruik van 6.3 l/100 km. mogelijk zijn. De diesel, met een gemiddeld verbruik van 5.1 l/100 km. moet het met name hebben van zijn niet geringe trekkracht van 240 Nm. Dacia kan de dieseluitvoering dan ook voorzien van vierwielaandrijving mét lock op het differentieel. Hierdoor moet de Duster 4×4 zijn mannetje kunnen staan in de modder of de sneeuw terwijl ook het trekken van een flinke trailer of caravan tot de mogelijkheden behoort.

Diesel alleen als luxe Prestige

Dacia zet de benzine- en dieseluitvoering nadrukkelijk anders in de markt. Zo kan de TCe benzinemotor worden geleverd als instapper (Ambiance), als Lauréate (met airconditioning) en als Prestige. De DCi diesel is alleen leverbaar als luxe Prestige met standaard onder andere een navigatiesysteem, 16 inch lichtmetalen velgen, cruise control en parkeersensoren. De Duster dCi met vierwielaandrijving is leverbaar vanaf 24 mille.

 

Dacia Duster: meer auto, lagere prijs.

Recent Content