CUBA LAAT VRIJE IMPORT VAN AUTO’S TOE


De Cubaanse regering, onder leiding van President Raul Castro, heeft officieel de toestemming gegeven om voertuigen vrij te importeren. Dat importverbod is een halve eeuw verboden geweest. De reden tot verandering in 2014 is een onderdeel van een resem economische hervormingen. CUBA LAAT VRIJE IMPORT VAN AUTO’S TOE.

Tot vandaag rijden de Cubanen in versleten wagens rond uit de jaren ’50. De laatste halve eeuw waren de Cubanen specialist in het oplappen van de wagens, maar economisch gezien bracht dat uiteraard weinig tot niets op, en daar wil Castro nu iets aan doen.

Vanaf 2014 zullen geïmporteerde moto’s, wagens, bestelwagens en minibussen geleidelijk aan toegelaten worden, zowel nieuw als tweedehands. Die toelating geldt voor zowel Cubanen als buitenlanders. De wetgevingverwacht wel dat de prijzen waartegen de wagens verhandeld worden in lijn liggen met de gangbare marktprijzen. Dat wil zeggen dat we binnenkort nieuwe wagens op de Cubaanse wegen zullen zien. Daardoor horen schitterende foto’s als bovenaan dit artikel voorgoed tot het verleden.

Dankzij het toelaten van de import kan de Cubaanse regering taksen heffen op de import, dat geld wil het investeren in openbaar vervoer – een kritisch probleem op het eiland. In 2011 werd al bekendgemaakt dat de vrije import er zou aankomen.

Op termijn zal Cuba zich voor steeds meer openstellen. Vergelijkbaar met het systeem uit de Sovjetunie in de jaren zeventig.

 

CUBA LAAT VRIJE IMPORT VAN AUTO’S TOE.

Recent Content